Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους - Ο Eastmed χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας

tags :
Cavusoglu: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους - Ο Eastmed χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας
Ούτε στη Συνθήκη της Λωζάνης ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948 είπε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών
(upd) Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί.
Σε μια μαραθώνια συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Cavusoglu υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο «που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948».
«Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε να ζητήματα αυτά.
Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως στο Καρντακ (Ίμια) για αυτό τον λόγο συζήταμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο Cavusoglu, ο οποίος αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας.
«Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα κρίσιμα θέματα όπως η κρίση στη Λιβύη και η επικείμενη Διάσκεψη στο Βερολίνο την προσεχή Κυριακή 19/1.
«Για να επιτύχει η διάσκεψη του Βερολίνου, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Ο πρόεδρος μας μίλησε τηλεφωνικά με πολλούς ηγέτες και με τον Trump, τον οποίο και κάλεσε να συμμετάσχει.
Εάν προσκληθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρέπει να προσκληθεί και το Κατάρ.
Στη Μόσχα, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν διότι ο Haftar έφυγε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός.
Πρέπει να υπάρξει μια καθοριστική διάσκεψη.
Για να επιτύχει πρέπει η εκεχειρία να συνεχιστεί» είπε ο Cavusoglu, αναφέροντας πως είναι παντελώς αναληθή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Τουρκία θα δώσει την τουρκική υπηκοότητα στους Σύρους που  μάχονται στη Λιβύη.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πλήρη στήριξή τους στον EasrMed, ενώ χθες 15/1, το State Department έλαβε σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων όσον αφορά το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία προκλητική και αντιπαραγωγική, αναφέροντας μάλιστα πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο.
«Οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές.
Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του State Department.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική».
Υπενθύμισε ότι το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.
«Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση.
Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του State Department επισήμανε πως παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν γενικά θέση για τις διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας άλλων κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια στην οποία ελλοχεύει κίνδυνος να κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις σε μια χρονικά ευαίσθητη συγκυρία για την ανατολική Μεσόγειο.
Εξήγησε ότι οι εξελίξεις «καταδεικνύουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες, περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς λύση μέσω διαπραγμάτευσης».
Ερωτηθείς αν το μνημόνιο κατανόησης εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων όπως προβλέπεται σε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα του 2016 για τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του State Department απάντησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν προαναγγελίες, ούτε προδικάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν περί κυρώσεων».

Νέες προκλήσεις - Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Κίναρο - Κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων μετά το 2015

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από την Τουρκία.
Σήμερα (16/1/2020) στις 9:37, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 6.000 πόδια.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Άγκυρας Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στις 27 Νοεμβρίου, τα τουρκικά μαχητικά, σχεδόν καθημερινά, πετούν πάνω από κατοικημένα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 80 υπερπτήσεις!
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2019 σημειώθηκαν συνολικά 127 υπερπτήσεις, ενώ το 2018 είχαν καταγραφεί από το ΓΕΕΘΑ 47 υπερπτήσεις, το 2017 είχαν σημειωθεί 39, το 2016 είχαν σημειωθεί 57 υπερπτήσεις και το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί 36 υπερπτήσεις.
Είναι εμφανής δηλαδή η κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Με το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνική εδαφική επικράτεια, η Άγκυρα υποδηλώνει ότι η επινόηση των «γκρίζων ζωνών» παραμένει ως θέση της Τουρκίας, σε μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τη Ελλάδα για την επίλυση των διμερών διαφορών που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και που επανήλθαν επιτακτικά στην επιφάνεια μετά τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης