Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη για το πετρέλαιο λόγω της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,94% και τα 64,60 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Κέρδη για το πετρέλαιο λόγω της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,94% και τα 64,60 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό είχε άνοδο που ξεπέρασε το 1%
(upd) Ισχυρά κέρδη σημείωσε σήμερα Πέμπτη (16/1) το πετρέλαιο, μετά τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τα παγκόσμια αποθέματα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent ενισχύθηκε 0,94% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,60 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξεως του +1,11% στα 58,45 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Περαιτέρω άνοδο στην παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένει το 2020 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σύμφωνα με τη μηνιαία του έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Ο IEA προβλέπει ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια το 2020, έναντι ημερήσιας παραγωγής 2 εκατ. βαρελιών το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ετήσιας αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, στα 1,2 εκατ. βαρέλια, επικαλούμενος τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και την επίλυση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των μεγαλύτερων δυνάμεων παγκοσμίως.
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρε ότι με βάση τη συμφωνία των ΟΠΕΚ+ τον περασμένο Δεκέμβριο, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα πρέπει να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 300 χιλ. βαρέλια τον Ιανουάριο του 2020, ενώ πρόσθεσε ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ θα υποχωρήσει στα 28,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2020.
«Ακόμα και εάν ο ΟΠΕΚ ακολουθήσει πλήρως τη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή, η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα είναι σημαντική», τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, για να προσθέσει ότι παρά το γεγονός πως τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο του 2019, παραμένουν αυξημένα κατά 8,9 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Σημειώνεται ότι χθες (15/1) η  Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούνη τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020, όπου σημειώθηκε άνοδος κατά 2,55 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση των αποθεμάτων κατά 474 χιλ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο 3,4 εκατ. βαρελιών.
Όσον αφορά τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, σημειώθηκε άνοδος κατά 8,2 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης