Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: «Πολύ κακό για το τίποτα» η συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας – Τι ανησυχεί τους αναλυτές

tags :
CNBC: «Πολύ κακό για το τίποτα» η συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας – Τι ανησυχεί τους αναλυτές
Οι διαπραγματεύσεις για τη «Φάση ΙΙ» θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο 2020
Ως θεωρητικά καλή αλλά κατ’ αρχήν δύσκολη να εφαρμοστεί και τελικά όχι και τόσο εντυπωσιακή όσο την χαρακτήρισε ο Donald Trump θεωρούν τη «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας αρκετοί αναλυτές, όπως αναφέρει σε εκτενές του δημοσίευμα το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σαφώς είναι μία θετική κίνηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει τις διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων, ενώ προσθέτουν ότι αρκετοί είναι αυτοί που ξεχνούν την ένταση που υπάρχει στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Άλλωστε και η σημερινή (15/1) πορεία της Wall Street, όπου οι τρεις βασικοί δείκτες κινήθηκαν εξαιρετικά ήπια ανοδικά, αποδεικνύει ότι οι επενδυτές μάλλον θέλουν να δουν περισσότερα για να πεισθούν και κυρίως να δουν αποδείξεις ότι ο Πεκίνο όχι μόνο θέλει αλλά και μπορεί να εφαρμόσει τη συμφωνία.
«Θα υπάρξει συνεχιζόμενη ένταση κατά της Κίνας - στον κυβερνοχώρο, πάνω στην εθνική ασφάλεια, πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτά τα θέματα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν», εκτιμά ο Daniel Clifton, επικεφαλής της πολιτικής έρευνας στο Strategas.
Παρά τα θετικά, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση αγορών κατά βάση αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα, υπάρχει και ένας κλάδος που ακόμη δεν ξέρει τι θα… του ξημερώσει.
Πρόκειται για την τεχνολογική βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για το τι ακριβώς θα συμβεί με η Huawei –έναν από τους βασικούς προμηθευτές και συνεργάτες κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών- και κατά πόσο η εταιρεία θα απομονωθεί πλήρως.
Δεν υπάρχουν, επίσης, σαφείς «εντολές» για το πως θα εφαρμοστεί η συμφωνία αναφορικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τη μεταφορά τεχνολογίας από πλευράς Κίνας.
Όλα αυτά μάλλον θα κριθούν στη «Φάση ΙΙ» των διαπραγματεύσεων, γι’ αυτό και οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολη, ενώ κανείς δεν αναμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020.
«Πιστεύουμε ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν το 2020», δήλωσε ο Cesar Rojas, οικονομολόγος της Citigroup.
Μπορεί οι ΗΠΑ να χρησιμοποίησαν τους δασμούς ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη φάση, αλλά τώρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πράγματα όπως οι βαρύτερες κανονιστικές αξιολογήσεις για επενδύσεις στην Κίνα.
Με την Κίνα, ο νέος κίνδυνος είναι ότι το Trump θα στρέψει την προσοχή του και στην επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ως αντίποινα για την Airbus αλλά και για τον γαλλικό φόρο στις τεχνολογικές εταιρείες.
Η Washington Post ανέφερε σε άρθρο της ότι ο Trump απείλησε να επιβάλει δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
«Αυτό που εξετάζεται είναι κατά πόσο η Κίνα έχει πραγματικά τη δυνατότητα (και ίσως τον στόχο) να εφαρμόσει τη συμφωνία», προσθέτει ο Aichi Amemiya, οικονομολόγος της Nomura.
Και προσθέτει: «για  παράδειγμα, αναφέρεται ότι η Κίνα δεσμεύεται να αγοράσει 200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αγαθά και υπηρεσίες κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Κίνα ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές από άλλους εμπορικούς εταίρους ή να προβεί σε άλλες αλλαγές στην εγχώρια αγορά».
Μερικοί αναλυτές δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει τα περισσότερα από τα οφέλη, αλλά μπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται έναντι ενός λιγότερο ασταθούς εμπορικού σκηνικού.
Αν όμως οι εμπορικές εντάσεις αυξηθούν, η αγορά θα μπορούσε να καταστεί και πάλι ευάλωτη.
Οι αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προκαλέσουν τριβές μεταξύ των δύο χωρών τόσο με τη μεταχείριση των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Κίνας όσο και με το πώς ασχολείται με τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης