Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γερμανία: Εισαγγελείς ερευνούν τρεις υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

tags :
Γερμανία: Εισαγγελείς ερευνούν τρεις υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
Η γερμανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος τριών ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
Η γερμανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος τριών ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, μεταξύ των οποίων είναι και ένας Ευρωπαίος πρώην διπλωμάτης, σύμφωνα με γερμανικό μέσο ενημέρωσης.
"Έρευνες έπειτα από υποψίες για κατασκοπεία για λογαριασμό μυστικής υπηρεσίας" υπέρ της Κίνας διεξάγονται όσον αφορά τα πρόσωπα αυτά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αρμόδιας για υποθέσεις κατασκοπείας Μάρκους Σμιτ από την Καρλσρούη.
Αρκετές έρευνες διεξήχθησαν σήμερα στις κατοικίες και στα γραφεία των τριών αυτών προσώπων σε διάφορες γερμανικές πόλεις, όπως το Βερολίνο αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς και στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Εντούτοις, καμιά σύλληψη δεν πραγματοποιήθηκε, διευκρίνισε η δικαιοσύνη που δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των υπόπτων.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, Ευρωπαίος πρώην διπλωμάτης περιλαμβάνεται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων διενεργείται η έρευνα.
Ο Γερμανός αυτός εργάστηκε κατά το παρελθόν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν καταλάβει μια θέση στη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (SEAE) υπηρετώντας από τη θέση αυτή σε διάφορες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το περιοδικό.
Μετά το τέλος της ευρωπαϊκής του καριέρας, το 2017, και από τη στιγμή που εντάχθηκε σε μια εταιρία λόμπινγκ που παρέχει συμβουλές σε "μεγάλες επιχειρήσεις", ο Γερμανός αυτός φέρεται να άρχισε να διαβιβάζει απόρρητες πληροφορίες στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.
Για να βοηθηθεί στην αποστολή του, ο εν λόγω Γερμανός θεωρείται ύποπτος ότι στρατολόγησε δύο πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα μετέβη στην Κίνα για να συναντήσει τους παραλήπτες των πληροφοριών του, αναφέρει το Der Spiegel.
Το δεύτερο πρόσωπο πρέπει μόνο να είχε δηλώσει "διατεθειμένο" να τον βοηθήσει στη διαβίβαση των πληροφοριών.
Αν οι υποψίες επαληθευτούν από τη γερμανική δικαιοσύνη, τότε θα αποκαλυφθεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου κατάσκοποι δουλεύουν για λογαριασμό της Κίνας, η οποία θεωρείται ύποπτη για κατασκοπευτική δράση στην Ευρώπη.
Η υπόθεση αυτή λαμβάνει χώρα μεσούσης της αντιπαράθεσης σε σχέση με την ενδεχόμενη συμμετοχή της Huawei στην υποδομή 5G στη Γερμανία, καθώς ο κινεζικός όμιλος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης