Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Πέριξ του 1% η ανάπτυξη της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα – Αυξάνονται οι κίνδυνοι για το χρέος, ευάλωτη η οικονομία

tags :
ΔΝΤ: Πέριξ του 1% η ανάπτυξη της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα – Αυξάνονται οι κίνδυνοι για το χρέος, ευάλωτη η οικονομία
Οι κίνδυνοι (εσωτερικοί και εξωτερικοί) έχουν ενταθεί για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Πέριξ του 1% αναμένεται να είναι μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην ετήσια έκθεσή του για το 2019, συνοψίζει τις εκτιμήσεις του και για την Ελλάδα.
Όπως υπενθυμίζει τον Μάρτιο του 2019, η Εκτελεστική Επιτροπή ολοκλήρωσε την πρώτη μετα-αξιολόγηση της Ελλάδας, όταν και διαπίστωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται και διευρύνεται.
Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 2,4% το 2019 (από το 2,1% το 2018), καθώς έχει υποστηριχθεί από τις εξαγωγές, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, όσο βελτιώνεται το κλίμα.
Η σταδιακή η ανάκτηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα διευκόλυνε την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων διαχείρισης της ροής κεφαλαίων (capital controls), αν και ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει αρνητικός.
Μεσοπρόθεσμα, η οικονομική επέκταση αναμένεται να επιβραδυνθεί μόλις πάνω από το 1%, αναφέρει το ΔΝΤ.
Η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας είναι επαρκής, αλλά υπόκεινται σε αυξανόμενους κινδύνους εν μέσω σημαντικών τρωτών σημείων.
Το χρέος προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε καθοδική πορεία μεσοπρόθεσμα χάρη στα συνεχιζόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους ευρωπαίους εταίρους, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται και μέτρα για την ανάπτυξη και την ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι (εσωτερικοί και εξωτερικοί) έχουν ενταθεί, ενώ οι κληρονομιές της κρίσης - συμπεριλαμβανομένου του υψηλού δημόσιου χρέους και των συρρικνωμένων ισολογισμών - και η αδύναμη πειθαρχία στις πληρωμές συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία.
Το ΔΝΤ καταλήγει στις συνήθεις συστάσεις του ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να διασφαλιστεί η ευελιξία της αγοράς εργασίας.
Δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία της για τους κινδύνους στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα από το συνδυασμό της πρόσφατης ανατροπής της μεταρρύθμισης για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού, η οποία ήταν πολύ πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης