Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη ενόψει της Διάσκεψης 19/1 στο Βερολίνο - Στο επίκεντρο Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία, απούσα η Ελλάδα

tags :
Διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη ενόψει της Διάσκεψης 19/1 στο Βερολίνο - Στο επίκεντρο Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία, απούσα η Ελλάδα
Δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός ο Haftar - Πληροφορίες για νέες μάχες για τον έλεγχο της Τρίπολης
(upd) Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, με το στρατάρχη Haftar να έχει ζητήσει δύο ημέρες προκειμένου να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, το τελικό κείμενο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το οποίο συμφωνήθηκε στη Μόσχα της Ρωσίας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, στην οποία δεν προκλήθηκε η Ελλάδα, παρότι είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν, ότι ο στρατάρχης Khalifa Haftar αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fayez Serraj.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Tην ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εκτοξεύει απειλές κατά του Haftar, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει ένα μάθημα στις δυνάμεις του στρατάρχη.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη και στην αποχώρηση του στρατάρχη Khalifa Haftar από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, οι οποίες αποτέλεσαν πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο Erdogan είπε ότι «δεν θα διστάσουμε να δώσουμε ένα μάθημα στον Haftar εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης» επεσήμανε ο Erdogan.
«Ρωτούν αυτοί που είναι άσχετοι με την πολιτική, τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη.
Δεν ξέρουν από ιστορία.
Η Τουρκία δεν θα είχε παρέμβει, εάν ο Haftar δεν είχε καταλάβει όλη την χώρα και δεν έπεφτε ο λαός της Λιβυής στα χέρια αυτού του τύραννου» υπογράμμισε ο Erdogan, ο οποίος αφού έκανε λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα του Haftar κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και αφού κατηγόρησε τον Haftar ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είπε πως η Τουρκία θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις επιλογές που θα κάνει.
Όλες οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan - τόσο στη Συρία και στη Λιβύη όσο και στη "σκακιέρα" της ανατολικής Μεσογείου - δείχνουν πόσο αναβαθμισμένος και πόσο υπολογίσιμος είναι στη Δύση ο ρόλος του σε μια σειρά από "καυτά μέτωπα".
Και μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη όσον αφορά το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Serraj στη Λιβύη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία.
Άλλωστε η Τουρκία είναι η χώρα που πρωταγωνίστησε προκειμένου να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ του Khalifa Haftar και του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez Serraj και είναι η χώρα που έχει - μαζί με τη Ρωσία - τον πρώτο λόγο και στη Συρία.

Στις 19/1 και επίσημα η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο - Δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα

Τη διοργάνωση Διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε και επίσημα η γερμανική κυβέρνηση για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου Angela Merkel, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Serraj και ο Στρατάρχης Khalifa Haftar.
Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο "οικοδεσπότη" μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guteres και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Ghassan Salame.
Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο δεν προσκλήθηκε όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Saleh Issa (πρόεδρος Λιβυκής Βουλής): Εκεχειρία τέλος, ξαναρχίζει ο πόλεμος
 
Η εκεχειρία τελείωσε, οι μάχες ξαναρχίζουν υποστήριξε ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής Aguila Saleh Issa, αναφερόμενος στο τι μέλλει γενέσθαι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα μεταξύ του στρατάρχη Khalifa Haftar και του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του F. Serraj να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυση του πυρός.
«Η εκεχειρία στη Λιβύη τελείωσε, ο πόλεμος θα ξαναρχίσει.
Η πλευρά Haftar ήταν θετική στην εκεχειρία προς σεβασμό στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin» είπε ο Aguila Saleh Issa, ο οποίος απέδωσε την αποτυχία των δυνάμεων του Haftar να καταλάβουν την Τρίπολη, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, στην παρέμβαση της Τουρκίας.
«Η παρέμβαση της Τουρκίας μας καθυστέρησε στην προσπάθεια να επανακαταλάβουμε την Τρίπολη» υποστήριξε ο Aguila Saleh Issa.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται εχθροπραξίες και συγκρούσεις στο μέτωπο της Λιβύης, ίσως γιατί οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές περιμένουν και την Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι ο Haftar αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, την οποία είχε ήδη υπογράψει ο Fayez al-Sarraj, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Η απόφαση Haftar δείχνει ποιος θέλει πόλεμο

Η απόφαση του Halifa Haftar να μην υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μevlut Cavusoglu.
Ο Haftar, ο διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, αναχώρησε από την Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας που συντάχθηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην ρωσική πρωτεύουσα χθες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Haftar συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Haftar: Όχι στην τουρκική απληστία – Έγγραφο προδοσίας η συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Τα πυρά του κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο στρατάρχης της Λιβύης, Halifa Khaftar, ο οποίος αποχώρησε νωρίς σήμερα Τρίτη 14/1 το πρωί από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για την κρίση στη Λιβύη.
Ο Haftar, ο οποίος δεν υπέγραψε το κείμενο για την κατάπαυση πυρός, υποστήριξε ότι του παρουσιάστηκε ένα «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας».
«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας να επιβάλλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει παράνομο Μνημόνιο.
Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter και συγκεκριμένα στον λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ο Haftar, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει την αιματοχυσία στη βάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και την επιστροφή στη νομιμότητα του λιβυκού στρατού, μέσα σε ένα πλαίσιο για τη Λιβύη.
Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας» υποστήριξε σε δεύτερη ανάρτηση του ο Haftar, ο οποίος σε τρίτο tweet του χαρακτήρισε το έγγραφο της συμφωνίας, «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας».
«Ο γενικός διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης δήλωσε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπροστά μου ήταν ένα έγγραφο ψεύδους και προδοσίας, κάτι που η GNA (σ.σ.: Sarraj) είναι πάντα ευτυχής να υπογράψει.
Αλλά τα πραγματικά χέρια μας στη Λιβύη δεν θα μπορούσαν ποτέ (να το υπογράψουν).
Ζούμε και πεθαίνουμε με τιμή» ανέφερε ο Haftar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης