Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο σφυρί αλλά με «καπέλο» 30% το ακίνητο του δικηγόρου Λυκουρέζου στο Κολωνάκι

tags :
Στο σφυρί αλλά με «καπέλο» 30% το ακίνητο του δικηγόρου Λυκουρέζου στο Κολωνάκι
Το Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από προσφυγή του γνωστού δικηγόρου αύξησε την εμπορική αξία αναδεικνύοντας την αυθαιρεσία των εκτιμητών
Κοψοχρονιά βγάζουν τα σπίτια οφειλετών στους πλειστηριασμούς , οι δικαστικοί  επιμελητές και οι εκτιμητές ακινήτων προς όφελος του επισπεύδοντος που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τράπεζα.
Ο οφειλέτης για να προστατευθεί από την αυθαιρεσία του εκτιμητή ακινήτων και  προς αποκατάστασης  της αδικίας,  προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, αναλαμβάνοντας το ανάλογο κόστος της προσφυγή , με σκοπό ο οφειλέτης, να πετύχει δικαστική απόφαση που θα προσδιορίζει υψηλότερη  εμπορική αξία για το ακίνητο που βγαίνει στο σφυρί σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.
Στις 7 Ιανουαρίου 2020, δημοσιεύτηκε απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών  με την οποία προσδιορίζει νέα εμπορική αξία για ακίνητο, υψηλότερη κατά 30% σε σχέση με αυτή που είχε δώσει ο εκτιμητής ακινήτου.
Η δικαστική απόφαση αφορά την προσφυγή οφειλέτη και συγκεκριμένα του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος ανέκοψε τον αρχικό πλειστηριασμό του ακινήτου επι της οδούς Δημοκρίτου στο Κολωνάκι, σε μια από τις πιο ακριβές της  χώρας.
ο δικαστήριο αναγνώρισε τα επιχειρήματα του οφειλέτη, τα οποία κατατέθηκαν  από το δικηγορικό γραφείο του κ. Σιούφα, ζητώντας να προσδιοριστεί νέα τιμή για το ακίνητο. 
Από τις 441.000 ευρώ που ήταν η αρχική εκτιμώμενη αξία ακινήτου ανήλθε σε  575.000 ευρώ, αυξημένη κατά 30% ενώ η αρχική πρόταση του οφειλέτη ήταν να αποτιμηθεί στις 800.000 ευρώ.
Το ακίνητο είχε αγοραστεί από τον κ. Αλέξανδρο  Λυκουρέζο τον Μάρτιο  του 2012  καταβάλλοντας το ποσό των 481.298,25 ευρώ και σε σύγκριση με την προτεινόμενη  αξία  ήταν  χαμηλότερη  κατά  8% από την αγορά κτήσης   του ακινήτου.
Ανάμεσα στα λάθη του εκτιμητή  ακινήτου , που να σημειωθεί αποδέχθηκε το Δικαστήριο ήταν, ότι η αποτίμηση έγινε με βάση το πρώτο συμβόλαιο μεταγραφής του 1937 και αρκέστηκε  μόνο  στην περιγραφή του ακινήτου από το συμβόλαιο που όμως δεν ήταν ικανοποιητική.
Με βάση  την απόφαση, ο εκτιμητής  ακινήτου  θα  έπρεπε να κάνει επιτόπια έρευνα και να  περιγράφεται με ακρίβεια  το ως προς το είδος , τη θέση, τα όρια και την έκταση  του ακινήτου, όπως  ορίζει ο νόμος το άρθρο 993 παρ. 2 εδ. β΄ του ΚΠολΔ, για το κατασχεμένο ακίνητο.
Τα  δικαστικά έξοδα χωρίς την αμοιβή του δικηγόρου  ανήλθαν σε 250  ευρώ  τα οποία κατέβαλε, η πλευρά του επισπεύδοντα.
Ο ποινικολόγος  Αλέξανδρος Λυκουρέζος είχε μετατρέψει τοα  ακίνητο σε δικηγορικό  γραφείο προχωρώντας σε ανακαίνιση και ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός δικηγορικού γραφείου, για τις οποίες, όμως έγιναν κατά παράβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας ,που χαρακτηρίστηκαν  ως  ελαττώματα  που θα έπρεπε να μειώσουν τη αξία του ακινήτου.  
Ο πλειστηριασμός του ακινήτου ιδιοκτησίας του Αλέξανδρου Λυκουρέζου γίνεται για οφειλή προς την Alpha Bank συνολικού  ύψους 100.000 με την τράπεζα να υποθηκεύει το ακίνητο του ποινικολόγου.
Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί  για  σήμερα  Τετάρτη  15 Ιανουαρίου 2020 αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί όπως και οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί  που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction ,διότι  οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τα καθήκοντα τους μέχρι τις 26 Ιανουαρίου  που θα  πραγματοποιηθεί  η γενική τους συνέλευση για να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης