Τελευταία Νέα
Διεθνή

BlackRock: Αλλαγή πλεύσης για τη στρατηγική επενδύσεων των 7 τρισεκ. δολαρίων λόγω της κλιματικής αλλαγής

BlackRock: Αλλαγή πλεύσης για τη στρατηγική επενδύσεων των 7 τρισεκ. δολαρίων λόγω της κλιματικής αλλαγής
Θέλουμε να καταστήσουμε τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα, «ναυαρχίδα» του χαρτοφυλακίου μας και πιο προσιτή στους επενδυτές, τόνισε στην ετήσια επιστολή του ο L.Fink
Στροφή 180 μοιρών κάνει ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, η BlackRock, αναθεωρώντας την επενδυτική της στρατηγική για να καταστήσει τη βιωσιμότητα «το νέο πρότυπο για επενδύσεις» που θα είναι κοινωνικά υπεύθυνες και θα προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην πολυαναμενόμενη ετήσια επιστολή του προς τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «θεμελιώδης αναδιάρθρωση της χρηματοδότησης και διάθεσης των κεφαλαίων», καθώς θέματα όπως η κλιματική αλλαγή «αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών».
Μέσω της επιστολής μάλιστα απηύθυνε και προειδοποιήσεις προς τους CEOs για τη σοβαρότητα του θέματος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Ο κ. Fink ζήτησε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στη δημόσια θέση της μεγαλύτερης διαχειρίστριας κεφαλαίων και επενδύσεων παγκοσμίως, εν μέσων αυξημένων ανησυχιών για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο CEO της BlackRock υποστηρίζει, ότι οι στρατηγικές επένδυσης που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, έχουν νόημα όχι μόνο από κοινωνική άποψη, αλλά και από οικονομική άποψη.
Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πραγματικό κίνδυνο μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ανθρωπίνου είδους και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αγνοούν τους κινδύνους αυτούς.
Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων και επενδύσεων στον κόσμο και δοθέντος του γεγονότος ότι στα τέλη του γ' τριμήνου του 2019 διαχειριζόταν assets αξίας 7 τρισεκ. δολαρίων, έχει καταστεί ισχυρός μοχλός πιέσεων για να επιβάλει την ανάληψη ευρύτερης εταιρικής δράσης.

Ή αναλαμβάνετε δράση, ή αντιμετωπίζετε την οργή των επενδυτών

Στην ετήσια επιστολή του προς τους CEO, ο L. Fink αναφέρει ότι πρέπει ή να δράσουν ή να αντιμετωπίσουν την αυξημένη οργή από τους επενδυτές, που ανησυχούν για το πώς οι μη βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές θα μπορούσαν να περιορίσουν τον μελλοντικό πλούτο.
Οπως είπε, η BlackRock θα εγκαταλείψει επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων υψηλών παραγωγών θερμικού άνθρακα, καθώς συμμετέχει σε αυτό που χαρακτήρισε «θεμελιώδη αναμόρφωση της οικονομίας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Fink χρησιμοποίησε την ετήσια επιστολή του για να πιέσει για αλλαγές.
Ωστόσο, η παρέμβαση του L. Fink έρχεται σε μια εποχή που οι επενδυτές πιέζουν όλο και περισσότερο τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το 2018 υποστήριξε ότι οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν σε κάτι περισσότερο από το να κερδίζουν χρήματα και το 2019, στο ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να πάρουν θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα.
«Πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα (σ.σ. του περιβάλλοντος) πρέπει να είναι το νέο μας πρότυπο για να προχωρήσουμε τις επενδύσεις».
Η BlackRock προσφέρει ήδη στρατηγικές επενδύσεων σε επιχειρήσεις βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά τα νέα προϊόντα της έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους επενδυτές να επιλέγουν κοινωνικά υπεύθυνους πόρους.
«Θέλουμε να καταστήσουμε τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα «ναυαρχίδα» του χαρτοφυλακίου μας και πιο προσιτή σε όλους τους επενδυτές, μειώνοντας τα εμπόδια για όσους θέλουν να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε στην επιστολή του προς τους CEO, δίνοντας ένα μικρό στίγμα της μετάβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης