Διεθνή

Strategic Culture Foundation: Τα λάθη του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή – Απόσυρση τώρα!

Strategic Culture Foundation: Τα λάθη του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή – Απόσυρση τώρα!
Η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή ήταν μέχρι σήμερα καταστροφική
Την επιτακτική ανάγκη το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Μέση Ανατολή, τονίζει σε άρθρο του στο think tank, Strategic Culture Foundation, ο Brian Cloughley, πρώην στέλεχος των βρετανικών και αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων και πρώην στέλεχος των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Κασμίρ.
Στο άρθρο του, το οποίο λαμβάνει αφορμή από τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού Soleimani, αναφέρει ότι «καθώς ποτέ δεν διστάζει να… χώσει τη μύτη της εκεί που δεν έχει καμία δουλειά ή υποχρέωση ή δέσμευση, η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σκοντάφτει στο Ιράκ, δηλαδή το μεγαλύτερο χωνευτήρι της Μέσης Ανατολής.
Μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Soleimani και του αναπληρωτή διοικητή των ιρανικών Popular Mobilization Forces, Abu Mahdi al-Muhandis, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg αποφάσισε ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να πράξει ήταν να στηρίξει τους δολοφόνους.
Κανείς στη Δύση (και μάλλον πολύτιμοι λίγοι άλλοι εκτός από το Ιράν, αν οι αριθμοί θα μπορούσαν να εξακριβωθούν ανεξάρτητα) δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τον Soleimani και τις βάρβαρες διώξεις που είχε σκηνοθετήσει και που είχαν ως αποτέλεσμα τους θανάτους τόσων αθώων ανθρώπων.
Του άξιζε να προσαχθεί στη δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ηθικά υπερασπίσιμο ή ορθό να δολοφονηθεί.
Και παρακαλώ αφιερώστε μια στιγμή για να σκεφτείτε τον οδηγό του αυτοκινήτου στο οποίο βρισκόταν, ο οποίος, επίσης, δολοφονήθηκε.
Ποια πιθανή δικαιολογία θα μπορούσε να είχε υπάρξει για τη δολοφονία του;
Δεν μπορούσε να ισχυριστεί ούτε ο Pompeo ούτε ο Trump ότι σχεδίαζε να επιτεθεί στην Αμερική ή στους Αμερικανούς.
Αυτό το πιόνι στο διοικητικό συμβούλιο εκδίκησης σκοτώθηκε από πύραυλο που εκτόξευσε ένα αμερικανικό drone.
Αλλά από την άποψη της ηθικής και του διεθνούς δικαίου είναι εξίσου σημαντική και η απόδοση της ευθύνης για τον θάνατό του εκεί που πρέπει, δηλαδή στον Λευκό Οίκο.
Ο προφανής τρόπος δράσης στην περίπτωση της Soleimani θα ήταν να εισαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), δηλαδή σε ένα δικαστήριο όπου στέλνονται όσοι κατηγορούνται ως διεθνείς εγκληματίες.
Βέβαια εδώ υπάρχει το πρόβλημα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και θεωρούν ότι δεν έχει δικαιοδοσία να δικάσει οποιονδήποτε είτε είναι Αμερικανός είτε έχει στραφεί κατά αμερικανικών συμφερόντων.
Όμως 14 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν και συμμετέχουν στο ΔΠΔ, ως εκ τούτου ο Stoltenberg δεν θα έπρεπε να το αγνοήσει ή να δηλώσει αυτό το ασαφές ότι  «το Ιράν πρέπει να απέχει από περαιτέρω βιαιότητες και προκλήσεις».
Βιαιότητα ήταν το κτύπημα των ΗΠΑ.
Η πρόκληση προήλθε από ένα κτύπημα των ΗΠΑ.
Και το γεγονός ότι οι Ιρανοί και οι Ιρακινοί πολίτες δολοφονήθηκαν στο Ιράκ με πύραυλο προερχόμενο από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να πείραξε και πολύ τον επικεφαλής της Συμμαχίας.
Ο Stoltenberg πιθανώς δεν θυμάται ότι, όπως επεσήμανε ένας  αναλυτής, «το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος οργανισμός στη σύγχρονη ιστορία που είχε σημαντική συμμετοχή στη σύλληψη ατόμων που κατηγορούνται από το ΔΠΔ.
Το ΝΑΤΟ βοήθησε στις συλλήψεις αρκετών από την πρώην Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι δικάστηκαν από το ΔΠΔ στη δεκαετία του 1990.
Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ έχει κινηθεί όλο και πιο μακριά από τις διεθνείς συμβάσεις και τις νομικές απαιτήσεις -όπως καταδεικνύεται από τον καταστροφικό πόλεμο κατά της Λιβύης το 2011- και έχει προσελκύσει όλο και περισσότερο το παρεμβατικό στυλ του ισχυρότερου κράτους μέλους του.
Και τώρα ο πρόεδρος Trump κάνει τα δικά του σχέδια, βάσει των οποίων το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην καταστροφή που οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν στη Μ. Ανατολή.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Trump και του Stoltenberg στις 8 Ιανουαρίου, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωσε σύμφωνα με την οποία «ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να συμμετάσχει περισσότερο το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.
Συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην περιφερειακή σταθερότητα και την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα.
Το ΝΑΤΟ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων μέσω αποστολών κατάρτισης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και ως μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την νίκη κατά του ISIS ".
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό το «περισσότερη εμπλοκή» που ζητά ο Trump;
Περισσότερα στρατεύματα;
Περισσότερα drones;
Περισσότερη εξολόθρευση αθώων ανθρώπων που τυχαίνει να ζουν με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου;
Η έμφαση του Trump κατέστη σαφέστερη την ημέρα που μίλησε με τον Stoltenberg, όταν είπε στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ότι "νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβουμε τη Μέση Ανατολή».
Στις 7 Ιανουαρίου αναφέρθηκε ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ απομάκρυναν και μετέφεραν στρατεύματα, ενώ η Γερμανία μετέφερε 30 από τους 130 υπαλλήλους της από το Ιράν και η Ρουμανία απέσυρε και τους 14 στρατιώτες της.
Από τους 21 στρατιώτες που είχε εκεί η Κροατία, 14 μετακόμισαν στο Κουβέιτ και επτά επέστρεψαν στο σπίτι τους.
 Η Λεττονία και η Δανία έστειλαν τα στρατεύματά τους στο Κουβέιτ, αλλά η Βρετανία, με το μεγαλύτερο μη στρατιωτικό σώμα του ΝΑΤΟ, περίπου 400, δεν ανακοίνωσε καμία ενέργεια για να διαφυλάξει το προσωπικό της και ο πρωθυπουργός Boris Johnson υποστήριξε ανεπιφύλακτα τη δολοφονία του Soleimani λέγοντας " δεν θρηνεί το θάνατό του. "
Κανείς δεν περίμενε ότι ο Johnson ή οποιοσδήποτε άλλος δυτικός πολιτικός θα δήλωνε ότι εκφράζει τη λύπη του για τη δολοφονία του Soleimani και ήταν ένα τυπικό σχόλιο του Johnson- αλλά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ο Johnson υποστηρίζει συνεχώς τον Trump και αυτή η στήριξη δεν έχει καμία σχέση με τη βρετανική οικονομία (όσο για την ηθική και το διεθνές δίκαιο με αυτά δεν ασχολείται κανείς).
Όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με πολλούς συνασπισμούς και χώρες, και φυσικά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία πιθανότητα ότι ο Johnson θα έκανε «επίθεση» στον Trump, από τη στιγμή που θέλει να έχει εμπορικές διαπραγματεύσεις μαζί του.
Ο Johnson συμφωνεί με τη δήλωση του Stoltenberg ότι "για μένα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα, διότι αυτό ήταν πραγματικά το μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολύ καιρό. . . ».
Είναι όμως απίθανο να υπάρξει συναίνεση του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της παρουσίας στο Ιράκ και αν ο Trump απαιτήσει πρόσθετη στρατιωτική δέσμευση από τις χώρες του ΝΑΤΟ, όπως φαίνεται από τη δήλωσή του, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Συμμαχία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Το ΝΑΤΟ καταπονείται στη Μέση Ανατολή και το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την περιοχή.
Δεν έχουν επιτύχει τίποτα, και το μέλλον είναι ζοφερό, για να το θέσω ήπια.
Φύγετε τώρα, όσο είναι καιρός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης