Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Βρήκε τους υπαίτιους της κατάρριψης του ουκρανικού Boeing 737, ή αποδιοπομπαίους τράγους; - Συλλήψεις υπόπτων

tags :
Ιράν: Βρήκε τους υπαίτιους της κατάρριψης του ουκρανικού Boeing 737, ή αποδιοπομπαίους τράγους; - Συλλήψεις υπόπτων
Ο Rouhani ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο των 176 επιβαινόντων, Ιρανικής και μη καταγωγής, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για διεθνείς εμπειρογνώμονες, γιατί γίνεται από ένα καθεστώς που συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του
Φαίνεται ότι η Τεχεράνη έχει βρει είτε τους υπαίτιους, είτε τους αποδιοπομπαίους τράγους, στους ώμους των οποίων θα πέσει η ευθύνη για την τυχαία κατάρριψη του Boeing 737-800 της εταιρείας Ukraine International Airlines που εκτελούσε την πτήση 752 για Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η εισαγγελία του Ιράν ανακοίνωσε τη σύλληψη «ενός απροσδιορίστου αριθμού» υπόπτων, για τους οποίους το κράτος ισχυρίζεται, ότι είναι υπεύθυνοι για την τυχαία κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους, λίγες μόνο ώρες, αφότου η Τεχεράνη άρχισε να εκτοξεύει  πυραύλους εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.
Το Ιράν αντιμετώπισε διεθνή οργή για την κατάρριψη, γεγονός που έκαμψε τις αντιστάσεις του, επιτρέποντας σε εμπειρογνώμονες της Ουκρανίας, του Καναδά, της Γαλλίας και της Αμερικής να εξετάσουν τα δεδομένα συντριβής που ανακτήθηκαν από το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.
Επίσης, μετά την αρχική του άρνηση οποιασδήποτε υπαιτιότητας στη συντριβή (η οποία σκότωσε και τους 176 επιβαίνοντες), κατηγορώντας τους σκεπτικιστές για «ψυχολογικό πόλεμο», το Ιράν αναδιπλώθηκε, αναγνωρίζοντας ότι ένας χειριστής πυραύλων του IRGC κατέρριψε το αεροπλάνο, επειδή θεώρησε πως είναι drone (μη επανδρωμένο όχημα), οδηγώντας την κυβέρνηση να παραδεχθεί πως έγινε ένα «καταστροφικό λάθος».
Σε σχόλια κρατικών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Gholamhossein Esmaili δήλωσε την Τρίτη ότι «έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες και ορισμένα άτομα έχουν συλληφθεί», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε διάγγελμά του σήμερα Τρίτη 14 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, υποσχέθηκε διεξοδική έρευνα για το «ασυγχώρητο λάθος» της κατάρρευσης του αεροπλάνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίεση που αντιμετώπισε το καθεστώς μετά το δυστύχημα δεν ήταν μόνο διεθνής.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στις ιρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, για να ζητήσουν δικαιοσύνη για το λάθος.
Όπως ανακοίνωσε ο Rouhani, το καθεστώς θα συστήσει  «ειδικό δικαστήριο» για να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το «τραγικό δυστύχημα» και να αποδώσει δικαιοσύνη σε όσους εμπλέκονται.
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένη περίπτωση, όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί αυτό το δικαστήριο», δήλωσε ο Rouhani, τονίζοντας πως, «Για τον λαό μας, είναι πολύ σημαντικό, όποιος ευθύνεται κατά οποιοδήποτε τρόπο, να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη».
Κατέληξε δε, πως «Όποιος πρέπει να τιμωρηθεί θα τιμωρηθεί».
«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους ότι δεν θα συμβεί ξανά».
Μάλιστα το γεγονός ότι ο Rouhani, αναγνώρισε πως «η κυβέρνησή του ήταν υπεύθυνη έναντι των Ιρανών και άλλων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα», ήταν εξαιρετικά σημαντικό», γιατί δείχνει, όπως υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες στο Al Jazeera, ανάληψη ευθυνών, από ένα καθεστώς που συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, ελπίζοντας να συνεχίσει να ενεργεί με το ίδιο επίπεδο «διαφάνειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης