Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bernstein Research: Υπερβολικός ο φόβος για «ιαπωνοποίηση» της οικονομίας των ΗΠΑ

Bernstein Research: Υπερβολικός ο φόβος για «ιαπωνοποίηση» της οικονομίας των ΗΠΑ
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αρχίσει να μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτήν την Ιαπωνίας
Υπερβολικούς χαρακτηρίζει τους φόβους για «ιαπωνοποίηση» της αμερικανικής οικονομίας η Bernstein Research.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αρχίσει να μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτήν την Ιαπωνίας, χρησιμοποιώντας τον όρο «ιαπωνοποίηση» προκειμένου να περιγράψουν αυτές τις αλλαγές.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Bernstein, όντως οι δύο οικονομίες παρουσιάζουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, μετά από την κρίση χρέους.
Την ίδια ώρα, παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τους τραπεζών, ΗΠΑ και Ιαπωνία είναι αντιμέτωπες με την ασυνέπεια στην οικονομική τους ανάπτυξη.
Λόγω της ιαπωνικής οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 1980, ορισμένοι στρατηγικοί της Wall Street πιστεύουν ότι το μέλλον της Αμερικής θα μπορούσε να μοιάζει πολύ με το πρόσφατο παρελθόν της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Bernstein εμφανίζονται επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ των δύο χωρών.
Μια βασική διαφορά είναι ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τους οικονομολόγους Philipp Carlsson-Szlezak και Paul Swartz, καθώς οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ δεν ήταν στάσιμες, σε αντίθεση με την Ιαπωνία η οποία βίωσε τον αποπληθωρισμό.
Κατά τη γνώμη τους, αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ κατάφεραν να διατηρήσουν τα επιτόκιά τους πάνω από το μηδέν για χρόνια, σε αντίθεση με την Ιαπωνία.
«Σε γενικές γραμμές, η «ιαπωνοποίηση» δεν είναι ο κατάλληλος όρος για να περιγράψει τις προπτικές της αμερικανικής οικονομία, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει κάποια από τα συμπτώματα», τονίζουν οι οικονομολόγοι.
Τι σημαίνει ιαπωνοποίηση της οικονομίας;
Το πείραμα που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Shinzo Abe στις αρχές του 2010 στην Ιαπωνία θα πρέπει να αποτελέσει σημαντική προειδοποίηση για τις πλούσιες χώρες, τα αποτελέσματα του πειράματος θα είναι απογοητευτικά.
Η αποτυχία του Abenomics (επειδή η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Abe ονομάζεται Abenomics) ήταν εντυπωσιακή.
Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας έχει υπερβεί το 100% του ΑΕΠ της χώρας, η κεντρική τράπεζα κατέχει σχεδόν το 70% των ETF της Ιαπωνίας και είναι ένας από τους 10 πρώτους μετόχους στην πλειοψηφία των μεγαλύτερων εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη Nikkei.
Το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο 236% και παρά το χαμηλό κόστος η κυβέρνηση δαπανά σχεδόν το 22% του προϋπολογισμού για έξοδα τόκων.
Κανένα από τα αποτελέσματα που αναμένονταν από το μαζικό νομισματικό πείραμα, αποκαλούμενο QQE (ποσοτική και ποιοτική χαλάρωση), δεν έχει επιτευχθεί.
 Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μια από τις πιο αδύναμες στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και η χώρα έχει χάσει σταθερά τους στόχους της για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας και το χρέος της Ιαπωνίας αυξήθηκαν.
Οι πραγματικοί μισθοί έχουν παραμείνει σταθεροί εδώ και χρόνια και η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι τόσο φτωχή όσο ήταν στις δύο τελευταίες δεκαετίες όπου τα κίνητρα ήταν ισχυρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης