Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Προέχει η εφαρμογή του Ηρακλή για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών - Δεν αποκλείονται αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον

tags :
Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Προέχει η εφαρμογή του Ηρακλή για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών - Δεν αποκλείονται αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον
Δεν τίθεται θέμα DTC στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Χαντζηνικολάου
Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι η βασική προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών, με την εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" να είναι καίριας σημασίας, τόνισε ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Μιλώντας σε γεύμα εργασίας και απαντώντας σε ερώτηση του bankingnews.gr σχετικά με το εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για την αντιμετώπιση των NPEs, ο Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι θα πρέπει αρχικά να γίνει το πρώτο βήμα με το σχέδιο "Ηρακλής", ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κεφαλαιακή επίδραση.
Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν αποκλείονται αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον.
Ο ίδιος έδειξε εμπιστοσύνη στη βοήθεια που παράσχουν οι ευρωπαϊκές αρχές, καθώς θεωρείται ότι ο "Ηρακλής" είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ σε έτερη ερώτηση του bankingnews.gr για τους κωδικούς της αναβαλόμενης φορολογίας, ο Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα DTC αυτή τη στιγμή.
Όπως δήλωσε ο κλάδος έχει κεφάλαια και για τη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης των NPEs, ωστόσο δεν είναι εφικτό να αποτυπωθεί η ακριβής κεφαλαιακή επίδραση στην επόμενη φάση της διαχείρισης αυτών.
Όμως, σύστησε να αποφευχθεί η λογική των αυξήσεων κεφαλαίων και της πιθανότητας dillution, καθώς οι τιμές του mezzanine θα καθορίσουν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν.
Ο Χαντζηνικολάου έδειξε επίσης εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του υφυπουργού Οικονομικών, Δ. Ζαββού, προκειμένου να λυθεί και το ζήτημα του μηδενικού ρίσκου στις εγγυήσεις του Δημοσίου.
Μάλιστα, δεν απέκρυψε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για το επόμενο βήμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Αναφορικά με τις ευρύτερες εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι εισερχόμαστε σε νέα δεκαετία και εγκαταλείπουμε την προηγούμενη.
Στην Ελλάδα πρέπει να ανακτήσουμε την απώλειες του ΑΕΠ από την κρίση και να χρηματοδοτηθεί η οικονομία.
Ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να:
- Αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας με τους πελάτες
- Αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγη
- Βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση
- Ελαχιστοποιήσει το κόστος με λιγότερες συναλλαγές στα υποκαταστήματα
- Αναχρηματοδοτήσει τα υφιστάμενα δάνεια (οι τράπεζες έκαναν 479 προτάσεις για ρυθμίσεις δανείων που αφορούν α' κατοικία και ανταποκρίθηκαν οι 176 - 40%).
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, όσο και για τις επενδύσεις στην οικονομία, οι οποίες σύμφωνα με τον ΣΕΒ θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. την επόμενη πενταετία.
Σε ερώτηση σχετικά με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, ο κ. Χαντζηνικολάου υπενθύμισε ότι δεν μπορεί ο κλάδος να κινείται με βάση όσα συμβαίνουν σε αυτό το επίπεδο.
Αυτό όμως που ανησυχεί είναι οι αργές ταχύτητες στην αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Υπενθύμισε δε ότι ο λόγος υγιών δανείων/ΑΕΠ στην Ευρωζώνη είναι 100%, κάτι που η Ελλάδα πρέπει να φτάσει, προκειμένου να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σε ερώτηση του bankingnews.gr για το κρίσιμο ζήτημα των υψηλών προμηθειών, ο κ. Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι η Ένωση ανταποκρίθηκε στις εξελίξεις, ενώ υπενθύμισε ότι το περιβάλλον των τραπεζών είναι απολύτως ανταγωνιστικό.
Ειδικά για την αναχρηματοδότηση των κόκκινων δανείων απαιτούνται ευκολότερες διαδικασίες, ανέφερε ο Χαντζηνικλάου, ενώ τόνισε την κρισιμότητα της ποινικής ευθύνης.
Επίσης, στο ζήτημα αυτό εξήρε τη συμβολή των servicers, αναφέροντας ότι η ένωσή τους και οι συνεταιριστικές θα γίνουν συνδεδεμένα μέλη.
Ηδη οι συνεταιριστικές έγιναν, ενώ θα επιχειρηθεί και με άλλες ενώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χ. Απαλαγάκη, υπερασπίστηκε το νομικό πλαίσιο που διαθέτει η χώρα για την αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων", αλλά τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πρακτική εφαρμογή του.
Και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι δικηγόροι.
"Εάν εφαρμοζόταν στην πράξη ο ν. Κατσέλη θα υπήρχε μεγάλη πρόοδος, ωστόσο τώρα έχουν περάσει 10 χρόνια και δεν έχει εκδικαστεί το 50% των υποθέσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Απαλαγάκη επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες του bankingnews.gr (δείτε εδώ), για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα είναι εξωδικαστικό και μόνο για το 10% θα παραπέμπονται δικαστικά.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη είναι περίπου 58 χιλ., ενώ για τις τράπεζες περίπου του 30% είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης