Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Έχουμε ζητήσει να λάβουμε μέρος στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη - Πλήρης ικανοποίηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Πέτσας: Έχουμε ζητήσει να λάβουμε μέρος στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη - Πλήρης ικανοποίηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον εκλογικό νόμο, επισημαίνοντας ότι κατατίθεται μακριά από τις επόμενες εκλογές
Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο επιχειρεί να ξορκίσει η κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση καταθέτει τον νέο εκλογικό νόμο μακριά από τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος «το εκλογικό σύστημα δεν αποτρέπει τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Αυτό που θέλουμε είναι όταν ένα κόμμα συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό, όπως η ΝΔ το 2019, να μπορεί να σχηματίσει γρήγορα αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Ο εκλογικός νόμος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι επανέρχεται το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, που όμως δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού.
Πιο αναλυτικά, δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%.
Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών.
Από εκεί και πάνω -μέχρι το ποσοστό του 40%- θα δίνεται μπόνους 1 έδρα για κάθε 0,5%.
Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική.
Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα.

Οι επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για «πλήρη ικανοποίηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον»,
Όπως είπε σε όλες τις συναντήσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η συμφωνία για τον EastMed δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο μπορούν όλοι να συμμετέχουν.
Σύμφωαν με τον κ. Πέτσα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό σύμφωνο επισημαίνοντας ότι είναι άκυρη και παράνομη αλλά και ότι παραβιάζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
«Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας.
Αναγνωρίστηκε η ραγδαία βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας μας και υπήρξε ενθάρρυνση για αμερικανικές επενδύσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ενθάρρυνση που βρίσκει πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 22 κολοσσιαίων επιχειρήσεων» είπε ο κ. Πέτσας.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι απούσα, είναι στο κέντρο των εξελίξεων.
Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη Σύνοδο του Βερολίνου. Θα δούμε εάν θα συμμετάσχουμε». 
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αμερικανικής πρωτοβουλίας για τα ελληνοτουρκικά, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ήταν ξεκάθαρη η θέση της ελληνικής αντιπροσωπείας που παρουσίασε τις ελληνικές απόψεις στην Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι «υπήρχε μια προγραμματισμένη επίσκεψη το υφυπουργού Πάλμερ στην Ελλάδα τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου.
Είναι θέμα των ΗΠΑ αν θα γίνει νωρίτερα ή αν θα συνδυαστεί με επίσκεψή του στην Άγκυρα».

«Ξεμπλοκάρουμε μια σειρά επενδυτικών σχεδίων»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις επενδύσεις επισημαίνοντας ότι «με σχέδιο και συστηματική δουλειά ξεμπλοκάρουμε μια σειρά επενδυτικών σχεδίων».
Ειδικότερα, για το Ελληνικό τόνισε ότι προχωρά κανονικά, για την Αφάντου Ρόδου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα ότι δεν προχωρά.
Τέλος, υποστήριξε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν νεότερα και για την Κασσιώπη Κέρκυρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης