Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Δεν έχουμε αυτοκρατορικές βλέψεις σε Λιβύη, Συρία, Μεσόγειο – Δεν κυνηγάμε περιπέτειες

tags :
Erdogan: Δεν έχουμε αυτοκρατορικές βλέψεις σε Λιβύη, Συρία, Μεσόγειο – Δεν κυνηγάμε περιπέτειες
Τα μάτια μας δεν είναι τυφλωμένα από την απληστία για πετρέλαιο και χρήματα είπε ο Erdogan
Τη θέση ότι η Τουρκία δεν «κυνηγά» περιπέτειες και ότι δεν έχει αυτοκρατορικές βλέψεις σε Λιβύη, Συρία και Μεσόγειο διατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
«Δεν κυνηγάμε την περιπέτεια σε Συρία, Λιβύη, Μεσόγειο.
Δεν έχουμε αυτοκρατορικές βλέψεις.
Τα μάτια μας δεν είναι τυφλωμένα από την απληστία για πετρέλαιο και χρήματα.
Μοναδικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα, τα δικά μας και των αδελφών μας, το δίκαιο και το μέλλον» υποστήριξε ο Erdogan.
«Εάν είναι απαραίτητο, είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε προσπάθειες από το καθεστώς να «σπάσει» την εκεχειρία» είπε ο Erdogan αναφερόμενος στη Συρία.

Δεν θα είχαμε παρέμβει στη Λιβύη, εάν ο Haftar δεν είχε καταλάβει με πραξικόπημα όλη την χώρα

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη και στην αποχώρηση του στρατάρχη Khalifa Haftar από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, οι οποίες αποτέλεσαν πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο Erdogan είπε ότι «δεν θα διστάσουμε να δώσουμε ένα μάθημα στον Haftar εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης» επεσήμανε ο Erdogan.
«Ρωτούν αυτοί που είναι άσχετοι με την πολιτική, τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη.
Δεν ξέρουν από ιστορία.
Η Τουρκία δεν θα είχε παρέμβει, εάν ο Haftar δεν είχε καταλάβει όλη την χώρα και δεν έπεφτε ο λαός της Λιβυής στα χέρια αυτού του τύραννου» υπογράμμισε ο Erdogan, ο οποίος αφού έκανε λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα του Haftar κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και αφού κατηγόρησε τον Haftar ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είπε πως η Τουρκία θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις επιλογές που θα κάνει.
Όλες οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan - τόσο στη Συρία και στη Λιβύη όσο και στη "σκακιέρα" της ανατολικής Μεσογείου - δείχνουν πόσο αναβαθμισμένος και πόσο υπολογίσιμος είναι στη Δύση ο ρόλος του σε μια σειρά από "καυτά μέτωπα".
Και μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη όσον αφορά το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Serraj στη Λιβύη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία.
Άλλωστε η Τουρκία είναι η χώρα που πρωταγωνίστησε προκειμένου να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ του Khalifa Haftar και του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez Serraj και είναι η χώρα που έχει - μαζί με τη Ρωσία - τον πρώτο λόγο και στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης