Ενέργεια

Στο East Med Gas Forum ο Κ. Χατζηδάκης, συναντάται με Patuanelli (Ιταλία) - Προς μετεξέλιξη σε διακρατικό οργανισμό

tags :
Στο East Med Gas Forum ο Κ. Χατζηδάκης, συναντάται με Patuanelli (Ιταλία) - Προς μετεξέλιξη σε διακρατικό οργανισμό

Εάν επιτευχθεί συμφωνία για το καταστατικό, αυτό θα μονογραφηθεί στις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που έχει ετοιμάσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση
Αποφασιστικής σημασίας διαβουλεύσεις για τη μετεξέλιξη του East Med Gas Forum σε έναν διακρατικό οργανισμό συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, θα λάβουν χώρα αύριο και μεθαύριο στο Κάιρο (15-16 Ιανουαρίου) σε μια διάσκεψη που την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων, αλλά και λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ για τον αγωγό East Med, οι διεργασίες έχουν κορυφωθεί με στόχο την αναβάθμιση του οργανισμού σε διακρατικό οργανισμό περιφερειακής εμβέλειας, τον πρώτο του είδους του σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η ελληνική πλευρά παράλληλα θα επιδιώξει τη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων μέσα από τις διαδικασίες ψηφοφορίας για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού αλλά και την πρόσκληση για συμμετοχή νέων μελών.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία για το καταστατικό του East Med Gas Forum, αυτό θα μονογραφηθεί στις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που έχει ετοιμάσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι στο East Med Gas Forum συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Οριστικοποίηση της λειτουργίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής

Πριν από την υπουργική σύνοδο στις 16 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα σήμερα και αύριο (14 και 15 Ιανουαρίου) θα οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου (Gas Industry Advisory Committee) στην οποία συμμετέχουν ήδη τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean.
Μετά την οριστικοποίηση των κανονισμών λειτουργίας της Επιτροπής θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και άλλων ελληνικών εταιριών της βιομηχανίας φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο κατά την 3η σύνοδο της υψηλού επιπέδου Ομάδας Εργασίας (Ηigh Level Working Group) του East  Med Gas Forum συνεδρίασε για πρώτη φορά και η συμβουλευτική επιτροπή της βιομηχανίας φυσικού αερίου (Gas Industry Advisory Committee).
Μάλιστα κατά την επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής, είχαν δώσει το παρών εκπρόσωποι κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων οι  BP,  Shell, ExxonMobil, Total, Delek. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean.
Παρόντα ήταν επίσης και στελέχη διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Διμερείς συναντήσεις Χατζηδάκη στο περιθώριο του Forum

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης ο κ. Χατζηδάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο κ.κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, Yuval Steinitz και Tarek el-Molla όπου αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία υλοποίησης και κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλά και θέματα αμιγώς διμερούς ενδιαφέροντος όπως μελλοντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει επίσης η συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με την υφυπουργό ανάπτυξης της Ιταλίας κ. Stefano Patuanelli.
Όπως είναι γνωστό η Ιταλία έχει εκφράσει μέσω επιστολής του κ. Patuanelli τη στήριξη της στον αγωγό East Med, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι προτίθεται να συμμετάσχει στη διακρατική πρωτοβουλία προώθησης του αγωγού.
Έτσι η συνάντηση των δυο υπουργών αναμένεται με ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τη στάση τηςσε σχέση με τον αγωγό ο οποίος προβλέπεται να φθάνει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του εδάφους της.  

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης