Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δώδεκα λόγοι που αποκαλύπτουν πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ανεβάζει ταχύτητα

tags :
Δώδεκα λόγοι που αποκαλύπτουν πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ανεβάζει ταχύτητα
Η χρηματιστηριακή αγορά ευημερεί, ωστόσο είναι μάλλον σε... άλλο κόσμο, γιατί στην πραγματικότητα πληθαίνουν τα σημάδια που μαρτυρούν την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας
Χαμένοι στους τίτλους των πρωτοσέλιδων για το Ιράν, την κρίση στη Μέση Ανατολή και την παραπομπή του προέδρου Trump, η προσοχή αποσπάστηκε από το σημαντικό γεγονός, ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που ξεκίνησε κατά το τελευταίο διάστημα του 2019, έχει ήδη αρχίσει να επιταχύνει το βήμα της.
Οι αριθμοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν ήδη βρισκόμαστε επίσημα σε ύφεση αυτή τη στιγμή δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα παρά με την πάροδο κάποιων μηνών, αλλά για εκατομμύρια Αμερικανούς η επιβράδυνση έχει ήδη ξεκινήσει.
Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά έχει αυξηθεί, αλλά σε αυτό το σημείο η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται σαν να έχει πάρει «διαζύγιο» από την οικονομική πραγματικότητα.
Οι τιμές των μετοχών είναι τόσο υπερτιμημένες όσο δεν έχουν υπάρξει σε όλη την αμερικανική ιστορία.

Τα ακόλουθα είναι 12 σημάδια ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται σοβαρά, στην αρχή του 2020 ...
# 1 Ο Δείκτης Προμηθειών Κατασκευών των Η.Π.Α. βρίσκεται σε συρρίκνωση για 5ο συνεχή μήνα και τώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει από τον Ιούνιο του 2009.
# 2 Τον Δεκέμβριο 2019 η απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουμε δει από τον Αύγουστο του 2009.
# 3 Τον Δεκέμβριο 2019 επίσης, οι νέες παραγγελίες παραγωγής μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουμε δει από τον Απρίλιο του 2009.
# 4 Ο δείκτης Μεταποίησης του μειώθηκε για 4ο μήνα στη σειρά.
# 5 Ο ευρωπαϊκός δείκτης PMI μειώθηκε ξανά τον Δεκέμβριο 2019.
# 6 Η Borden Dairy, μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, κήρυξε πτώχευση μόλις πριν από λίγες ημέρες.
# 7 Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δείκτης Baltic Dry Index είχε τη χειρότερη μέρα του τα τελευταία 6 χρόνια.
# 8 Συνολικά, η μείωση του Baltic Dry Index αυτόν τον μήνα είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει από το 2008.
# 9 Η αυτόματη ύφεση απλώς συνεχίζει να χειροτερεύει.
Χάρη στη σημαντική επιβράδυνση που παρατηρήσαμε κατά το β' εξάμηνο του 2019, ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων και των φορτηγών που πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλη τη διάρκεια του 2019 ήταν στην πραγματικότητα κάτω από το επίπεδο πωλήσεων του 2000, όταν ο πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν σημαντικά μικρότερος.
# 10 Οι τιμές των μεταχειρισμένων φορτηγών βαρέων βαρών, έχουν πέσει σχεδόν κατά 50%.
# 11 Το πολυκατάστημα Macy's ανακοίνωσε μόλις ότι θα κλείσει 28 καταστήματα.
# 12 Στο ξεκίνημα της χρονιάς, η AT&T απολύει χιλιάδες εργαζόμενους και σύμφωνα με τον Robert Reich όσοι απολύονται «θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους ξένους αντικαταστάτες τους».

Πολλοί από τους "ειδικούς" οικονομολόγους συνεχίζουν να μας διαβεβαιώνουν ότι όλα πηγαίνουν και θα πάνε καλά, ενώ μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει «σχεδόν καμία πιθανότητα ύφεσης φέτος».
Αυτό θα ήταν καλό νέο αν ήταν ένα αληθινό νέο.
Δυστυχώς, οι αριθμοί λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία.
Λένε την ιστορία μιας οικονομίας που σίγουρα κατευθύνεται σε ύφεση.
Και αν η κυβέρνηση Trump ήταν ειλικρινής στους αριθμούς και τα ποσά που δημοσιοποιεί, θα αποκαλυπτόταν ότι βρισκόμαστε πραγματικά σε ύφεση αυτή τη στιγμή.
Αλλά τι γίνεται με το χρηματιστήριο;
Δεν θεωρείται σημάδι αισιοδοξίας η εκτίναξη των τιμών των μετοχών;
Η ιστορία δίνει μαθήματα, αφού και στο παρελθόν παρατηρήσαμε παρόμοιες φούσκες και όλες είχαν άσχημη κατάληξη.
Το 1929, οι τιμές των μετοχών κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο μέρα με τη μέρα και φαινόταν ότι οι οικονομικές καλές στιγμές δεν είχαν τέλος.
Αλλά στη συνέχεια η χρηματιστηριακή αγορά συνετρίβη και βυθιστήκαμε στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Το 2000, η φούσκα dotcom ώθησε τις τιμές των μετοχών σε απολύτως παράλογα ύψη, αλλά στη συνέχεια οι τιμές των μετοχών γρήγορα κατέρρευσαν όταν έσπασε η φούσκα και η οικονομία των ΗΠΑ έπεσε σε μια ακόμξ πολύ οδυνηρή ύφεση.
Κατά τα έτη που προηγήθηκαν μέχρι το 2008, οι τιμές των μετοχών για μια ακόμη φορά αυξήθηκαν σε ιλιγγιώδη επίπεδα και φαινόταν ότι το πάρτυ θα διαρκέσει επ' αόριστον.
Αλλά τότε η οικονομική κρίση χτύπησε και η μεγάλη ύφεση του 2008 και του 2009 ήταν η πιο συγκλονιστική οικονομική ύφεση που έζησε το έθνος μας από τη δεκαετία του 1930.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης