Τελευταία Νέα
Διεθνή

Solana (Brookings): Καταστροφική η πολιτική των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή – Τα τεράστια λάθη του Trump

Solana (Brookings): Καταστροφική η πολιτική των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή – Τα τεράστια λάθη του Trump
Άσκοπη κίνηση η δολοφονία Suleimani από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Havier Solana
Για τεράστια λάθη στον τρόπο με τον οποίο κινείται στη Μ. Ανατολή κατηγορεί τις ΗΠΑ και τον Donald Trump ο Javier Solana σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Όπως αναφέρει σε αυτό η νέα χρονιά άρχισε με μια ακόμα άσκοπη απόφαση εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Η δολοφονία του στρατηγού Qassem Suleimani, ο οποίος ήταν επικεφαλής των παραστρατιωτικών επιχειρήσεων της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, ήταν μια απερίσκεπτη, προκλητική και κοντόφθαλμη κίνηση.
Ο Suleimani είχε αναμφισβήτητα μια εξαιρετικά ολέθρια επιρροή στη Μέση Ανατολή.
Αλλά ήταν επίσης ηγέτης ενός ένοπλου «υποκαταστήματος» του ιρανικού κράτους και απολάμβανε προφανή προσωπική δημοτικότητα στη χώρα του, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ο Trump δεν θέλει να το παραδεχθεί.
Για άλλη μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν υπερβολικά και έθεσαν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που οι αντίπαλοί τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να πραγματοποιήσουν παρόμοιες επιχειρήσεις.
Μετά την επίθεση εναντίον του Suleimani, ο Trump πήγε τόσο μακριά ώστε να απειλήσει επανειλημμένα το Ιράν με την καταστροφή μερικών από τα πολύτιμα πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας, κάτι το οποίο θα αποτελούσε, σαφώς, έγκλημα πολέμου.
Παρόλο που ο Trump φαίνεται να το έχει επανεξετάσει, η γνωστή ορμή του αυτό που κάνει είναι να υπογραμμίζει μόνο την έλλειψη σωστού σχεδιασμού.
Η δολοφονία του Suleimani ήταν μια συγκλονιστική κίνηση, πιθανώς προοριζόμενη κυρίως για εγχώρια κατανάλωση.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, θα είναι αποτελεσματική;
Προφανώς, η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους στόχους του Trump έναντι του Ιράν.
Η κυβέρνησή του έχει υποστηρίξει ότι η δραστική παρέμβαση του προέδρου θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα στο ιρανικό καθεστώς, στο οποίο ο Suleimani ήταν ένα απολύτως απαραίτητο «εξάρτημα».
Αυτή η υπόθεση είναι αμφισβητήσιμη.
Αν και οι απειλές αντιποίνων του Ιράν - υπό τη μορφή επιθέσεων πυραύλων κατά δύο ιρακινών βάσεων που στεγάζουν στρατεύματα των ΗΠΑ - είναι μέχρι στιγμής σχετικά συγκρατημένες, το καθεστώς δεν θα καταθέσει τα όπλα του.
Ούτε μπορεί να υποτεθεί ότι η απώλεια του Suleimani, ανεξάρτητα από τη σημασία του, θα είναι ανυπέρβλητη για το καθεστώς, το οποίο έχει ήδη βρει τον διάδοχό του.
Η ουσία του προβλήματος για τις ΗΠΑ είναι ότι δεν έχουν σαφείς στόχους όσον αφορά το Ιράν και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη στρατηγική.
Στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν μάθει μέχρι τώρα, ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι καταστροφική.
Οι σημερινές εντάσεις δεν συνεπάγονται ότι είτε ότι ο Trump είτε οι Ιρανοί αναζητούν πόλεμο. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα κράτη έχουν σκοντάψει σε ανεπιθύμητες συγκρούσεις, ειδικά όταν η υπερβολική αυτοπεποίθηση κάνει απερίσκεπτους τους ηγέτες τους.
Με τις άγριες κινήσεις του, ο Trump κατάφερε να στριμώξει όχι μόνο το Ιράν σε μια γωνία (που θα μπορούσε να ωθήσει τους ηγέτες του να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική στάση), αλλά επίσης έθεσε και τις ΗΠΑ στην ίδια κατάσταση.
Ελλείψει σχεδίου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η διοίκησή του διαρκώς αντιφάσκει.
Την ώρα που το καθεστώς του Ιράν άρχισε να νοιώθει άβολα από μία σειρά εγχώριων, έντονων διαμαρτυριών, οι ΗΠΑ ουσιαστικά το «ανακούφισαν» και έδωσαν διέξοδο στην ηγεσία του.
Τα τεράστια πλήθη που άρχισαν να πενθούν για τον θάνατο του Suleimani δεν είναι ψέματα. Με τις νομοθετικές εκλογές του Ιράν μόλις λίγες εβδομάδες μακριά, οι ΗΠΑ προσέφεραν τη χρυσή ευκαιρία στα πιο συντηρητικά και αντιαμερικανικά στοιχεία της χώρας.
Τώρα, ωστόσο, το ιρανικό καθεστώς, λόγω των δικών του λαθών, επιστρέφει στο προσκήνιο.
Αφού οι Ιρανοί ηγέτες παραδέχτηκαν - μετά από τρεις ημέρες επίσημων αρνήσεων - ότι οι ιρανικοί πύραυλοι σκόπιμα κατέρριψαν ένα ουκρανικό πολιτικό αεροπλάνο, σκοτώνοντας και τους 176 ανθρώπους που βρίσκονταν σε αυτό, το καθεστώς έγινε και πάλι ο στόχος έντονης αγανάκτησης.
Ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται η κατάσταση χρησιμεύει ως υπενθύμιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί πολίτες, που είναι αποτέλεσμα τόσο της εγχώριας όσο και της ξένης αμέλειας.
Οι διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος που πραγματοποιούνται στο Ιράν αντανακλώνται σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου ασκεί αξιόλογη επιρροή.
Πέραν των θρησκευτικών τους διαφορών, τόσο οι Λιβανέζοι όσο και οι Ιρακινοί κατά τους τελευταίους μήνες τάχθηκαν κατά της εμπλοκής του Ιράν, μεγάλο μέρος της οποίας είχε ενορχηστρωθεί από τον Suleimani.
Αλλά ο Trump αγνόησε το διάσημο ρητό του Ναπολέοντα: «Ποτέ μην διακόπτετε τον εχθρό σας ενώ κάνει λάθος».
Τώρα, το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε (αν και συμβολικά) την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη χώρα - κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον του Ιράν.
Η διοίκηση του Trump ανταποκρίθηκε χαοτικά, αναγγέλλοντας λανθασμένα την απόσυρση των στρατευμάτων και στη συνέχεια αρνήθηκε ότι θα το πράξει.
Ωστόσο, δεν πρέπει να απορριφθεί η πιθανότητα να τεθεί τέρμα στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, αν και η απόσυρση θα ήταν πιθανώς μάλλον αξιοπρεπής.
Προς το παρόν, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αγωνίζονται στο Ισλαμικό Κράτος έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους και ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εκκενώνουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη Μέση Ανατολή: αντίθετα, ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 15.000 τους τελευταίους έξι μήνες.
Και ενώ η ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχει μειωθεί, ο «άξονας» προς την Ασία, που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Οbama, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Προφανώς, μια μεγαλύτερη σύγκρουση με το Ιράν θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα, τον κύριο παγκόσμιο ανταγωνιστή της Αμερικής.
Άραγε θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο προς την έχουσα πυρηνικά όπλα Βόρεια Κορέα;
Το Ιράν εκπλήρωσε, το πυρηνικό συμβόλαιο του 2015 που υπογράφηκε από τις κύριες παγκόσμιες εξουσίες - γνωστό επισήμως ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) - και συνέχισε να το εκπληρώνει για ένα χρόνο αφότου αποσύρθηκαν μονομερώς από το Σύμφωνο οι ΗΠΑ.
Αν και το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι τώρα θα σταματήσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς του JCPOA για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν έχει κλείσει την πόρτα σχετικά με τη δυνατότητα διάσωση της συμφωνίας.
Επιπλέον, οι εντάσεις των ΗΠΑ-Ιράν φαίνεται ότι μειώθηκαν ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες. Αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα θαύμα: η κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου έχει προσθέσει ένα νέο στοιχείο στην εξίσωση, την οποία η διοίκηση του Trump φαίνεται πολύ πρόθυμη να εκμεταλλευτεί.
Επιπλέον, ο Trump δεν έχει εγκαταλείψει τα απαράδεκτα αιτήματά του και εξακολουθεί να πιέζει τους άλλους υπογράφοντες της JCPOA να εγκαταλείψουν τη συμφωνία.
Τελικά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσουν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: σε καταστάσεις τόσο κρίσιμες όσο αυτή που δημιουργήθηκε άσκοπα, η διπλωματία δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση.
Προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή, η οποία πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αναμφισβήτητα ο δρόμος που πρέπει να ληφθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης