Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Στο 2,5% η ανάπτυξη διεθνώς το 2020 - Θετικές αποδόσεις για Wall και αναδυόμενες

tags :
HSBC: Στο 2,5% η ανάπτυξη διεθνώς το 2020 - Θετικές αποδόσεις για Wall και αναδυόμενες
Στασιμότητα στον πληθωρισμό αλλά και διεύρυνση των κρατικών χρεών αναμένει για το 2020 η HSBC
Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και των μετοχικών αγορών εμφανίζεται η HSBC σε έκθεσή της («The 2020 HSBC View), στην οποία συνεχίζει να προσδίδει «υπέρβαρη» (overweight) σύσταση τόσο για τη Wall Street όσο και για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ αντίθετα δεν είναι θετική (σύσταση «underweight») για την Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση η καλή πορεία των καταναλωτικών δαπανών θα συνεχίσει να στηρίζει την παγκόσμια οικονομία, αλλά ο συνδυασμός αδύναμης ανάπτυξης, πεισματικά χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων θα αποτελέσει έναν παράγοντα που θα στηρίξει και τη διεύρυνση των κρατικών χρεών.
Image
Με δεδομένο, σύμφωνα με τους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ομίλου, ότι οι επιχειρηματικές δαπάνες θα διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα φθάσει φέτος στο 2,5% και θα ενισχυθεί οριακά στο 2,6% για το 2021, με τον πληθωρισμό να παραμένει στάσιμος.
Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η εκτίμηση της HSBC για την Ευρωζώνη, καθώς αναμένει ότι η ανάπτυξή της θα φθάσει στο 0,7% το 2020, δηλαδή θα είναι ο δεύτερος χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, μετά την Ιαπωνία για την οποία αναμένεται ανάπτυξη μόλις στο 0,3%.
Εκτιμάται ακόμη ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες είτε θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια ή θα συνεχίσουν να τα μειώνουν αλλά με προσεκτικό ρυθμό.
Παράλληλα τονίζεται στην έκθεση ότι το διεθνές εμπόριο θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται και τα επόμενα χρόνια από «εθνικισμό και προστατευτισμό», αν και οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να συνεχίσουν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Αγορές ομολόγων

Επανάληψη των φαινομένων που καταγράφηκαν το 2019 αναμένει για τις αγορές ομολόγων η HSBC, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική αλλαγή στη νομισματική πολιτική των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών.
Οι ειδικοί του οίκου στις αγορές σταθερού εισοδήματος εκτιμούν ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα φθάσει στο 1,5% στα τέλη του 2020, ενώ του αντίστοιχου γερμανικού χρεογράφου θα διαμορφωθεί στις -60 μονάδες βάσης.
Image

Αγορά συναλλάγματος

Ελαφρώς πιο ισχυρό δολάριο αναμένει για το 2020 ο όμιλος, όντας σε πλήρη αντίθεση με τον μέσο όρο των αναλυτών.
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί στις αγορές συναλλάγματος έχουν «ξεγράψει» το δολάριο, εκτιμώντας ότι θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις, η HSBC πάει κόντρα στο ρεύμα και υποστηρίζει ότι το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να κινηθεί υψηλότερα έναντι τόσο του ευρώ όσο και του γεν.

Αναδυόμενες αγορές

Η σταθεροποίηση του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου, τα χαμηλά επιτόκια, η αύξηση της ρευστότητας είναι παράγοντες που μπορούν να θεωρηθούν ως υποστηρικτική για την πορεία των αναδυόμενων αγορών.
Φυσικά υπάρχουν και αρνητικοί παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο, όπως το γεωπολιτικό ρίσκο αλλά και η αύξηση του χρέους ορισμένων αναδυόμενων αγορών.
Παρά το γεγονός ότι η HSBC τάσσεται υπέρ των επενδύσεων σε μετοχές αναδυόμενων αγορών, συστήνει στους επενδυτές να το πράξουν με ιδιαίτερη προσοχή και να είναι άκρως επιλεκτικοί.
Image

Επενδυτική στρατηγική

Θεωρείται απίθανο το 2020 να υπάρξει επανάληψη των διψήφιων ποσοστών ενίσχυσης των μετοχών παγκοσμίως, όπως καταγράφηκε το 2019.
Άλλωστε τα θεμελιώδη δεδομένα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας, με την εταιρική κερδοφορία να βρίσκεται σε πτωτική πορεία και να υπάρχουν όλο και πιο στενά περιθώρια περαιτέρω ανόδου.
Αποτέλεσμα η HSBC να προσδίδει σύσταση «overweight» για τις μετοχές ΗΠΑ και Αναδυόμενων Αγορών και «underweight» για τις ευρωπαϊκές.
Σε επίπεδο κλάδων εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι επονομαζόμενοι αμυντικοί είναι η καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης