Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία (Έρευνα): Έτος διαφθοράς, σκανδάλων, παραιτήσεων και μαζικών διαμαρτυριών θα είναι το 2020 για τους Ρώσους

Ρωσία (Έρευνα): Έτος διαφθοράς, σκανδάλων, παραιτήσεων και μαζικών διαμαρτυριών θα είναι το 2020 για τους Ρώσους
Το 66% Ρώσων περιμένουν σκάνδαλα και παραιτήσεις υπουργών (είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται από το 2013), το 45% περιμένουν μαζικές διαμαρτυρίες (44% το 2019), σύμφωνα με έρευνα
Η πλειοψηφία των Ρώσων πιστεύουν ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα ξεσπάσουν μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, θα σημειωθούν παραιτήσεις υπουργών και θα υπάρξουν μαζικές διαμαρτυρίες, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Vedomosti.
Το 66% Ρώσων περιμένουν σκάνδαλα και παραιτήσεις υπουργών (είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται από το 2013), το 45% περιμένουν μαζικές διαμαρτυρίες (44% το 2019).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μειώθηκε αισθητά το ποσοστό τον Ρώσων που περιμένουν συνέπειες από την οικονομική κρίση φθάνοντας το 45% (σε σχέση με το 53% το 2019 ).
Στο 23% μειώθηκε επίσης το ποσοστό των Ρώσων που περιμένουν ένοπλες συγκρούσεις με γειτονικές χώρες (από το 34% το 2019) όπως και το ποσοστό των Ρώσων που πιστεύουν σ’ έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ στο 14% από το 19% το 2019.
Γενικά όμως η αισιοδοξία των Ρώσων φαίνεται ότι ενισχύθηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Το 63% πιστεύουν ότι η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη (58% ήταν το 2019), ενώ το 55% εκφράζουν φόβους ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά με εντάσεις στην πολιτική, την ώρα που εντάσεις στην οικονομία αναμένει το 57% των Ρώσων ( 65% ήταν το 2019).
Παράλληλα, όμως, το 65% των Ρώσων (είναι το μέγιστο ποσοστό από το 2013) πιστεύουν ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά ήσυχη για τους ίδιους προσωπικά και τις οικογένειες τους.
Ο Alexey Levinson, στέλεχος του Levada Centr, αποδίδει τις αισιόδοξες διαθέσεις των Ρώσων σε δύο παράγοντες.
«Όλοι όσοι προτάσσουν τις υλικές προϋποθέσεις που αφορούν στη ζωή τους, θεωρούν ότι τα πράγματα έγιναν καλύτερα, καθώς προσαρμόζονται στις δυσκολίες.
Εκτός των άλλων υπάρχει και η κόπωση από το γενικό αρνητικό κλίμα.
Ο δεύτερος παράγοντας αφορά εκείνους που νοιάζονται περισσότερο για το ηθικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα, οι εκτιμήσεις των οποίων δεν είναι και τόσο αισιόδοξες, καθώς σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, την κατανομή των εισοδημάτων και την ελευθερία του λόγου».
Ο Λεβινσόν επισημαίνει επίσης ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό (η οποία προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας), τις οποίες ο κόσμος θεωρούσε ως το κυριότερο γεγονός του 2019 εξακολουθούν να υπάρχουν, παρότι προς το παρόν δεν νοιώθουν κάποιες οικονομικές επιπτώσεις.
«Οι διαμαρτυρίες επίσης γίνονται ρουτίνα και ως εκ τούτου αυξάνονται οι προσδοκίες για λαϊκές διαμαρτυρίες.
Οι αποκαλύψεις για τους διεφθαρμένους αξιωματούχους έχει γίνει επίσης ρουτίνα και ο κόσμος πιστεύει ότι τα σκάνδαλα θα συνεχισθούν.
Πίσω από όλες αυτές τις διαθέσεις, υπάρχει η πεποίθηση, ότι η ανωτάτη ηγεσία της χώρας – με εξαίρεση τον πρόεδρο και μερικούς υπουργούς- είναι τόσο διεφθαρμένοι που σκέφτονται μόνο την τσέπη τους», επισημαίνει ο Levinson, ο οποίος προσθέτει ότι τα τελευταία διεθνή γεγονότα μπορεί να αυξάνουν τις ανησυχίες των Ρώσων, αλλά στην κοινωνία επικρατεί η άποψη ότι «εμείς είμαστε πιο ισχυροί και δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα» και αυτό είναι που καθησυχάζει τον κόσμο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης