Τελευταία Νέα
Διεθνή

To οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας - Πέντε γεγονότα που θα καθορίσουν τις αγορές

tags :
To οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας - Πέντε γεγονότα που θα καθορίσουν τις αγορές
Στο επίκεντρο βρίσκεται η υπογραφή της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020
Πέντε είναι τα βασικά οικονομικά γεγονότα που αναμένεται να επηρεάσουν τις αγορές την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Στο επίκεντρο βρίσκεται, όπως είναι αναμενόμενο, η υπογραφή της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.
1. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να υπογράψει την Πρώτη Φάση με τις ΗΠΑ.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμους αναμένεται να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής τους συμφωνίας αργότερα εντός της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, με την Κίνα να προχωράει στην αγορά περισσότερων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα άρουν ορισμένους από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιούν εξαμηνιαίες συνομιλίες προκειμένου να συζητούν και να επιλύουν τις διαφορές τους.
Ωστόσο, δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων.
2. Αποτελέσματα αμερικανικών τραπεζών
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2019 οι JPMorgan, Morgan Stanley,  Goldman Sachs και Wells Fargo.
 Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των τραπεζών είναι αυξημένα κατά 11,2%.
O τραπεζικός δείκτης της Wall Street κατέγραψε άλμα 36% το 2019, υπεραποδίδοντας του S&P 500, σύμφωνα με το Investing.com.
3. Τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τις λιανικές πωλήσεις, ενώ με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν οι αγορές τις δηλώσεις αξιωματούχων της Federal Reserve.
4. Στη Βρετανία, το ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία για το ΑΕΠ δ' τριμήνου, το εμπόριο, τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τον πληθωρισμό.
Με τον πιο αδύναμο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών κινήθηκε η ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, τον Νοέμβριο του 2019.
Ειδικότερα, η οικονομία διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του 2019 σε σχέση με το 2018 κατά 0,6%, παρουσιάζοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης σε από τον Ιούνιο του 2012.
Μόνο η παραγωγή υποχώρησε τον Νοέμβριο κατά 0,3%.
Όσον αφορά τον τρίμηνο έως τον Νοέμβριο, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% έναντι προβλέψεων για υποχώρηση 0,1%.
Σημειώνεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα επιβάρυνε τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στα τέλη του 2019, καθώς η Βρετανία αναμενόταν να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου
μέχρι το βρετανικό κοινοβούλιο να επιβάλλει μια καθυστέρηση και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, να κηρύξει πρόωρες εκλογές.
5. ΑΕΠ Γερμανίας
Η Γερμανία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2019.
Οι αναλυτές προβλέπουν ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% σε ετήσια βάση, που αν επιβεβαιωθεί θα είναι ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2013.
Επίσης, την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου για τη νομισματική πολιτική , την πρώτη στην οποία προέδρευσε για πρώτη φορά η Christine Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης