Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

To κτίριο της ΧΑΝ πήρε η λιβανέζικη YAZBEK

tags :
To κτίριο της ΧΑΝ πήρε η λιβανέζικη YAZBEK
Εμπλοκή στο deal Σαββίδη-Στέγγου, καθυστερεί το ντεμπούτο της Brown Hotels στην Ομόνοια
Ορυμαγδός νέων επιχειρηματικών deals κυοφορείται στο χώρο του τουρισμού, συμφωνιών που αφενός αναδιανέμουν κεφαλαιουχικά την πίτα των ξενοδοχείων και αφετέρου αφορούν στην μετατροπή κτιρίων άλλων χρήσεων σε ξενοδοχεία, αναδιαμορφώνοντας το κάδρο της ελληνικής υποδομής φιλοξενίας.
Την ίδια ώρα που η ζήτηση βαίνει αμείωτη κυρίως από διεθνής οίκους πληθαίνει η σπουδή νέων αλλά και παλαιών παικτών ακόμη και για την αξιοποίηση greenfield εμβληματικών εκτάσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του tourismtoday, ο λιβανέζικων συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Yazbek προχώρησε στην πολυετή εκμίσθωση του κτιρίου της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (ΧΑΝ) στην Οδό Ακαδημίας με στόχο τη δημιουργία 4 αστέρων ξενοδοχείου δυναμικότητας 90 δωματίων περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι πλησίον του κτιρίου της ΧΑΝ στα μέσα του 2019 άνοιξε το νέο boutique ξενοδοχείο Αcademia of Athens Autoraph Collection, του ομίλου της Marriott. Πρόκειται για το ακίνητο επί των οδών Ακαδημίας και Ομήρου 19, ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, το οποίο έχει επίσης μισθώσει η λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία Yazbek Hotel Establishment.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι επί θύραις βρίσκεται η ανακοίνωση μεγάλης εμβέλειας project του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel στο νησί των Φαιάκων, ενώ και η Sani-Ikos σχεδιάζει με εφαλτήριο επίσης το νησί της Κέρκυρας νέες επιχειρηματικές κινήσεις έχοντας στο μικροσκόπιο της τη Ρόδο και την Κρήτη.
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου κατά πληροφορίες τελεσφορεί το deal της Hines με της αλυσίδα Cyan Hotels της οικογένειας Κεφαλογιάννη.
Την ίδια στιγμή αμερικανικός δάκτυλος ακούγεται ότι προς ώρας μπλοκάρει τη συμφωνία Σαββίδη-Στέγγου για το Porto Carras.
Στην Αθήνα καθυστερεί το ξενοδοχείο του Ομίλου Κόκκαλη στην οδό Κολοκοτρώνη, ενώ τον Μάρτιο ανοίγει τελικά το ξενοδοχείο της Brown Hotels (το παλαιό Acropol) στην πλατεία Ομονοίας.
Κι ενώ την τελευταία τριετία υπολογίζεται ότι στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το λυκαυγές του 2020 φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο και νέων μεγάλων συμφωνιών στον κλάδο.
Στα νέα επενδυτικά σχέδια -και δη στo κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων- ο όμιλος Dolphin ετοιμάζει το νέο project της Πελοποννήσου, το Killada Hills, ενώ έχει σε πλήρη εξέλιξη την έτερη επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στην Τζια (η πολυτελής αλυσίδα One & Only), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021.
Ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα μπει στην πλήρη κατασκευαστική φάση -δεδομένου ότι τώρα έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές τομές για την αρχαιολογία- το έργο του ομίλου της Dolphin για το συγκρότημα Killada Hills στην Ερμιονίδα, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη τουριστική επένδυση που εντάχθηκε στον νόμο περί Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και έλαβε οικοδομική άδεια. Καταλαμβάνει δε συνολική έκταση 2.026 στρεμμάτων και περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων κ.τ.λ.
Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης, εκ των ιδρυτών και ηγετικό στέλεχος της Dolphin, στο πλαίσιο της παρουσίασης των δραστηριοτήτων του ομίλου, «το έργο έχει ωριμάσει πέρα από αδειοδοτικά και οικονομικά και η χρηματοδότηση θα γίνει με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και τρίτων επενδυτών, με στόχο να γίνει ένας από τους κορυφαίος τουριστικούς προορισμούς γκολφ στην Μεσόγειο».
Στο στάδιο της αδειοδοτικής ωρίμανσης βρίσκεται μία ακόμη τουριστική επένδυση στην Κρήτη, ύψους 150 εκατ. ευρώ, από τον όμιλο Μεταξά, ο οποίος παρουσίασε επίσης την περασμένη εβδομάδα τη νέα εταιρική του ταυτότητα.
Το επενδυτικό σχέδιο «Cape Tholos Luxury Resort» έχει πάρει τον δρόμο για την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), έχοντας λάβει και το πράσινο φώς προ ημερών από το διοικητικό συμβούλιο του Enterprise Greece, ωστόσο, όπως επισημαίνει στο «b.s.» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Μεταξάς, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί περίοδος από δύο έως τρία χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο όγκο των αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων.
Για το νέο resort του ομίλου στον Νομό Λασιθίου, οι αδειοδοτικές διαδικασίες είναι ακόμη πολύ χρονοβόρες για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, την επικύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας κ.λπ. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών πεντάστερων ξενοδοχείων και 208 παραθεριστικών κατοικιών, συνολικά 1.542 κλινών, αλλά και την κατασκευή μαρίνας 80 σκαφών.

Η Ηines
Το πρελούδιο της νέας χρονιάς φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσει το μεγάλο άνοιγμα της αμερικανικής Ηines στην αγορά της Κρήτης, και μάλιστα σε διπλό ταμπλό: αφενός με τα ξενοδοχεία «Coral» και «Eρμής» της οικογένειας Κ. Μαμιδάκη και αφετέρου με το χαρτοφυλάκιο της Cyan Group of Hotels.
Η Hines λέγεται ότι θα, προχωρήσει σε πλήρη ανακαίνιση των δύο ξενοδοχείων στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, τα οποία διαθέτουν συνολικά 380 δωμάτια, με την αξία του deal να τοποθετείται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.
Όπως προαναφέρθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Hines εμφιλοχωρεί η Cyan Group of Hotels, της οικογένειας Κεφαλογιάννη που περιλαμβάνεται, εκτός από τα ξενοδοχεία, και έκταση προς αξιοποίηση 150 στρεμμάτων.
Το deal εκτιμάται ότι θα κλείσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και τοποθετείται σε ύψος αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, πιθανότατα άνω των 70 εκατ. ευρώ.
Υπογραμμίζεται ότι η Cyan Group of Hotels, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Μανώλη Μανούσο, είναι μια οικογενειακή εταιρεία με μακρά ιστορία στον τουρισμό της Κρήτη και παρουσία άνω των 40 ετών.
Ο όμιλος διαθέτει τρία ξενοδοχεία: το «Apollonia Beach Resort & Spa» και το «Santa Marina Beach» στο Ηράκλειο και το «Sitia Beach City Resort & Spa» στην ομώνυμη πόλη της Κρήτης, με 706 δωμάτια και 1.800 κλίνες.

Χάρης Ντιγριντάκης
Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης