Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις αγορές της Ασίας εν αναμονή ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,75% και τις 3.115,57 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Κέρδη στις αγορές της Ασίας εν αναμονή ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,75% και τις 3.115,57 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,08% στις 28.947 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (13/1) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας την ερχόμενο Τετάρτη.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,75% στις 3.115,57 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,47% και τις 11.040,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,08% στις 28.947 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και AAC ενισχύθηκαν κατά +2,46% και +1,28% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,74% και τις 12.113,42 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, σημειώθηκε άνοδος κατά +1,04% στις 2.229,26 μονάδες, με τη μετοχή της Hyundai Motor να ενισχύεται κατά +1,32%, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,37% στις 6.903,70 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nikkei στην Ασία παρέμεινε σήμερα κλειστός, λόγω αργίας για την Ημέρα της Ενηλικίωσης.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμους αναμένεται να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής τους συμφωνίας αργότερα εντός της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, με την Κίνα να προχωράει στην αγορά περισσότερων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα άρουν ορισμένους από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιούν εξαμηνιαίες συνομιλίες προκειμένου να συζητούν και να επιλύουν τις διαφορές τους.
«Είναι απίθανο να υπάρξει ένα εξαιρετικό επίπεδο ενθουσιασμού στην αγορά, καθώς η συμφωνία έχει τηλεγραφηθεί εκτεταμένα, παρόλο που ο πρόεδρος Trump πιθανότατα θα ανακοινώσει τη συμφωνία με πολλές φανφάρες», επεσήμανε ο Stephen Innes, επικεφαλής της AxiTrader στις αγορές της Ασίας.
«Δεδομένου ότι η συμφωνία επικυρώνει μία δέσμευση από την πλευρά της Κίνας για την αύξηση των αγορών γεωργικών προϊόντων και περιγράφει έναν αξιόπιστο μηχανισμό επιβολής, η αγορά θα προχωρήσει με χαρούμενο τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Innes.
Κατά την ολοκλήρωση της προηγούμενης εβδομάδας οι αγορές στη Wall Street έκλεισαν με ήπιες απώλειες, καθώς τα στοιχεία που αφορούν τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσαν μικρότερη άνοδο σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τον Δεκέμβριο του 2019, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 145.000, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στις 160.000 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα παρέμεινε σταθερό στο 3,5% γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, σημαντική πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα για το σύνολο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Οχημάτων της χώρας, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα υποχώρησαν κατά -8,2% σε σύγκριση με το 2018, στα 25,8 εκατ. οχημάτα, ενώ το προηγούμενο έτος η πτώση είχα διαμορφωθεί στο -2,8%.
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2019, οι πωλήσεις οχημάτων σημείωσαν πτώση κατά -0,1% στα 2,7 εκατ. οχήματα, γεγονός που αποτελεί τον 18 συνεχόμενο μήνα πτώσης.
Η αγορά οχημάτων βρίσκεται σε καθοδική πορεία από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι σήμερα, με τον ρυθμό πτώσης ωστόσο να περιορίζεται κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019.
Όσον αφορά τις πωλήσεις οχημάτων νέας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, σημειώθηκε πτώση κατά -4% το 2019, στα 1,2 εκατ. οχήματα, έναντι «άλματος» +62% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης