Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη - Αυτές θα είναι οι παραδοχές των σεναρίων για τα stress tests των Ελληνικών Τραπεζών

tags :
Αποκάλυψη - Αυτές θα είναι οι παραδοχές των σεναρίων για τα stress tests των Ελληνικών Τραπεζών
Οι παραδοχές των stress tests θα οριστικοποιηθούν τέλος του μήνα και τον Απρίλιο τα πρώτα στοιχεία θα δοθούν στην ΕΚΤ-Τι λένε τα σενάρια για ακίνητα και ανάπτυξη
Τρεις ημερομηνίες ορόσημο μπαίνουν στο τραπέζι ως προς την επιτυχή αντιμετώπιση των stress tests από τις ελληνικές τράπεζες.
Πρόκειται για το τέλος του Ιανουαρίου, τις αρχές του Απριλίου και το τέλος του Ιουλίου.
Μέχρι το τέλος λοιπόν του Ιανουρίου η EBA  θα έχει αποσαφηνίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, επομένως και στις ελληνικές, τις παραδοχές για τις εθνικές οικονομίες των χωρών μελών βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress tests.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα  οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ένα adverse senario "μέτριας υποδύναμης" καθώς η εκτίμηση είναι για τα δύο βασικότερα ζητήματα ότι :
- Ως προς τις τιμές στο real estate αυτές αναμένεται να υπολογιστεί σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο σε μια κάμψη -7% σε περίοδο τριετίας δηλαδή την περίοδο 2020-2022.
-Ως προς την ανάπτυξη η εκτίμηση για την ίδια τριετία και πάντα σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο, οι ετιμήσεις μιλούν για ένα -6%.
Οπως ωστόσο διευκρινίσουν στο BankingNews απολύτως έγκυρες πηγές, ιδιαίτερη σημασία έχουν κυρίως αν όχι μόνον οι τιμές των ακινήτων καθώς με βάση τα μοντέλα των τραπεζών είναι η πιο καίρια παράμετρος που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το ποσοστό του -7% στο δυσμενές σενάριο δεν είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τις τράπεζες.
Ωστόσο ορισμένοι ισχυρίζονται πως  θα μπορούσε να είναι και καλύτερο με δεδομένο πως η τάση για τα ακίνητα στη χώρα είναι ανοδική και εκτιμάται πως ως τέτοια θα παραμείνει.
Τα ακίνητα επηρεάζουν σημαντικά την αξία των ενεχύρων και επομένως τις προβλέψεις τις οποίες αναγκάζονται να λάβουν οι τράπεζες αλλά και τα στοιχεία του ενεργητικού τους αφού σημαντικός αριθός ενεχύρων έχουν περιέλθει στην περιουσία των τραπεζών κατόπιν πλειστηριασμών.
Αντιθέτως σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις υποθέσεις γύρω από αυτήν όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές αποτελούν εκτιμήσεις αρκετά θεωρητικές που λίγο επηρεάζουν τα κεφαλαιακά αποτελέσματα της άσκησης. Πάντως, έως ότου γίνουν γνωστές οι παραδοχές οι τράπεζες κρατούν μικρό καλάθι σε όλα τα επίπεδα.
Οι τράπεζες έχουν ήδη δεσμευτεί πως θα έχουν τρέξει τα πρώτα στοιχεία και θα τα δώσουν στην ΕΚΤ στις αρχές του Απριλίου.
Τα αποτελέσματα του test αναμένονται τον Ιούλιο.
Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ιδιαίτερη ανησυχία πως θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για τις τράπεζες εξαιτίας του test.
Αλλωστε έχουν ελαχιστοποιήσει αυτήν την πιθανότητα εξαιτίας του γεγονότος πως οι τιτλοποιήσεις που αποψιλώνουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών έχουν μεταφερθεί για το τρέχον έτος και επομένως οι εκτιμήσεις σε ότι αφορά τα tests παραμένουν αισιόδοξες.
Αλλωστε τα ίδια τα tests έχουν γίνει ασφαλώς ηπιότερα με βάση το πρόσφατο παρελθόν.
Το θέμα των stress tests είναι ένα από αυτά που εμμέσως ή αμέσως θα συζητηθούνκαι με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα οποία θα πραγματοποιήσουν αυτήν την εβδομάδα συνατήσεις  με τις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Ενα από τα θέματα που θα συζητηθεί στις διμερείς αυτές συναντήσεις δεν είναι άλλο από το ζήτημα των εγγυημένων δανείων καθώς οι θεσμοί φαίνεται να διαφωνούν κάθετα με την ελληνική κυβέρνηση οι εγγυήσεις που αφορούν τα δάνεια αυτά να δοθούν πίσω στις τράπεζες σε μια λογική επταετίας εάν και εφόσον δεν βρεθεί άλλος τρόπος ανάκτησης των δανείων αυτών που έχουν "κοκκινήσει".
Το ζήτημα αυτό μαζί με άλλα θα αποτελέσει τμήμα της ατζέντας των κόκκινων δανείων των τραπεζών και οι θεσμοί σκοπεύουν να το εντάξουν σε μια ευρύτερη ατζέντα  διαπραγμάτευσης  με την Ελληνική Κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης