Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Οι 1000 μονάδες να είναι μία πραγματικότητα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου;

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Οι 1000 μονάδες να είναι μία πραγματικότητα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου;
Σε μια περίοδο έντασης, τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά
Σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την περιοχή μας σε γεωπολιτικό επίπεδο, σημάδεψαν τη βδομάδα που πέρασε.
Είχαμε την απειλή πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και όλα τα γεγονότα που έφθασαν την ένταση στο απόγειό της, είχαμε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνέχιση των έντονων δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας, ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας συνεχίζεται.
Παρόλα αυτά η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να δουλεύει.
 Σε μια περίοδο έντασης, τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά.
 Φυσικά βλέπουμε το χρυσό να ανεβαίνει έντονα και το πετρέλαιο να ακολουθεί επίσης ανοδική πορεία.
 Αυτά συνήθως είναι πρόδρομα σήματα για αποσταθεροποίηση του σημερινού κατεστημένου, αλλά προσωρινά οι γραμμές επικοινωνίας των ισχυρών του κόσμου φαίνεται να δουλεύουν και οι εντάσεις να μην προκαλούν πανικούς στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Σε ένα χρηματιστήριο όπως το Ελληνικό φυσικά, όλες οι εξελίξεις είναι εισαγόμενες καθώς η εσωτερική αγορά της Ελλάδας, έχει χάσει εδώ και χρόνια την οικονομική δύναμη να κατευθύνει τις εξελίξεις.
 Έτσι οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών ενός fund την περασμένη Τετάρτη, παραλίγο να φέρουν πανικό στην Ελληνική αγορά, αλλά ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
Στη χρονική συγκυρία που διανύουμε, είναι σημαντικό το Ελληνικό χρηματιστήριο να δείξει δύναμη και να μην απογοητεύσει για πολλοστή φορά όσους επενδύουν σε αυτό.
Βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του νέου έτους και παραδοσιακά το Ελληνικό χρηματιστήριο δίνει μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους ένα υψηλό που καθορίζει την πορεία του στο άμεσο μέλλον.
Αυτή τη στιγμή οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 945 περίπου μονάδες του Γενικού Δείκτη και μετά πάμε ακριβώς πάνω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.008 μονάδες.
Επόμενη αντίσταση στις 1.070 περίπου μονάδες.
Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 912 μονάδες, στις 900 περίπου μονάδες και μετά μια ισχυρή στήριξη στις 880 μονάδες.
Αν ο δείκτης ακολουθήσει ανοδική πορεία και ξεπεράσει τις 945 μονάδες, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τις πολυπόθητες 1.000 μονάδες μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους.
Αυτό θα δώσει τον τόνο για το υπόλοιπο έτος και θα διευκολύνει το χρηματιστήριο να επιτελέσει το θεσμικό ρόλο που είναι να χρηματοδοτεί τις Ελληνικές επιχειρήσεις.
Αν δεν τα καταφέρουμε στο πρώτο δίμηνο τα πράγματα δυσκολεύουν, ιδιαίτερα λόγω της σύγκρισης με τα διεθνή χρηματιστήρια τα οποία καταγράφουν συνέχεια νέα υψηλά και χρωστούν μια έντονη διόρθωση μέσα στο 2020.
Στην ατμομηχανή του Ελληνικού χρηματιστηρίου που παραδοσιακά είναι οι τράπεζες, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, παρά την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής που θεωρητικά θα επιταχύνει την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που είναι το ζητούμενο.
Στο υπόλοιπο ταμπλό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και παρατηρούμε μια γενικευμένη άνοδο ακόμα και σε μετοχές που ήταν εκτός του επενδυτικού ενδιαφέροντος για χρόνια.
 Εδώ πρέπει α παρατηρήσουμε το γεγονός πως το 2019 χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση πολλών τίτλων από το ταμπλό καθώς οι βασικοί τους μέτοχοι κατάφεραν να αποκτήσουν τα ποσοστά που απαιτείται και αποφάσισαν πως το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν προσφέρει καλές προοπτικές για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τους και τις απέσυραν, πολλές φορές για να τις εισάγουν σε ξένα πιο δυναμικά χρηματιστήρια.  Οπότε οι επενδυτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί συμμετοχές που δεν έχουν την απαραίτητη διασπορά, καθώς οι εξελίξεις καθορίζονται εύκολα από τους βασικούς μετόχους.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να θωρακίσει την αγορά σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης
Υπάρχουν φυσικά πολλές επιλογές μετοχών με επαρκή διασπορά, πολλές μετοχές ήδη δίνουν σημαντικά μερίσματα, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, σε πολλές περιπτώσεις αναμένονται να είναι καλά.
Βρισκόμαστε σε μια καθαρά ανοδική φάση της Ελληνικής αγοράς και ελπίζουμε αυτή να μην ανακοπεί στο επόμενο δίμηνο λόγω εξωγενών κυρίως παραγόντων, αλλά και δικών μας λαθών.

Κωνσταντίνος Φέγγος, Πρόεδρος της PRELIUM Investment Service      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης