Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρούτσης: Έρχονται συξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη για 1 εκατ. συνταξιούχους

Βρούτσης: Έρχονται συξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη για 1 εκατ. συνταξιούχους
Με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αυξάνονται όλες οι επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί άδικα στο ύψος των 1300 ευρώ
Αυξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους θα προβλέπουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που προβλέπεται να έλθει φια ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.
Σε  συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης υπογραμμίζει πως «με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξης τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία μέρα ασφάλισης».
Ο κ. Βρούτσης δηλώνει ακόμη ότι προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και «προς τούτο» όπως λέει «προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός διευκρινίζει μάλιστα, ότι "δεν θίγεται η αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού Συστήματος που αποτελείται από το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής  σύνταξης. Η εθνική σύνταξη παραμένει ίδια. Ενώ βελτιώνεται σημαντικά η ανταποδοτικότητα του συστήματος για όσους παραμένουν πολλά χρόνια στον εργασιακό τους βίο".
Θεωρεί ωστόσο "καινοτόμο σύστημα" την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς και σημειώνει ότι οι νέοι επαγγελματίες θα απολαμβάνουν ευνοϊκό καθεστώς με χαμηλότερες εισφορές τα πρώτα πέντε έτη της ασφάλισής τους.

Προαιρετική η υπαγωγή στην επικουρική σύνταξη

Επίσης, μιλώντας για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ακόμη ότι «με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αυξάνονται όλες οι επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί άδικα στο ύψος των 1300 ευρώ και πλέον θα δοθεί μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ».
"Με την ασφαλιστική αυτή μεταρρύθμιση διευρύνουμε για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής – σε προαιρετική βάση- της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα πριν, να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, νοητής κεφαλαιοποίησης NDC. Το δικαίωμα της προαιρετικής τους υπαγωγής θα συνδυάζεται με την πλήρη εναρμόνιση με όσους είχαν εκ νόμου υποχρέωση να υπαχθούν" διευκρίνισε ο υπουργός.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι "αποτελεί στόχο και φιλοδοξία της κυβέρνησης με την προαιρετική δυνατότητα που δίνουμε στην δημόσια επικουρική σύνταξη να ενταχθούν όσο περισσότεροι γίνεται  γιατί έτσι συμφέρει όλους".

Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 5,8%

Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε και την αύξηση του κατώτατου μισθού προσδιορίζοντας την στο 5,6% καθώς από τον  Φεβρουάριο του 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός νόμος  για τον καθορισμό των ορίων των κατώτατων μισθών και η ημερομισθίων.
Οι αμοιβές σύμφωνα με το νόμο θα ισχύσουν από τις αρχές του 2021.
Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, ισχύει η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για  σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας με το ύψος της αύξησης των κατώτατων μισθών η οποία μιλούσε για αύξηση διπλάσια από την ετησία αύξηση του ΑΕΠ του 2020 που προβλέπεται στο 2,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης