Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Πώς και γιατί η Κίνα επιχειρεί να κυριαρχήσει στον Αρκτικό κύκλο

tags :
Gatestone Institute: Πώς και γιατί η Κίνα επιχειρεί να κυριαρχήσει στον Αρκτικό κύκλο
Το think tank Gatestone Institute προειδοποιεί για ένα Πολικό δρόμο του μεταξιού
Ένα βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) για το 2020 ύψους $738 δισ. δολλαρίων που υπέγραψε ο Πρόεδρος Donald Trump είναι ο έλεγχος "των Κινεζικών στρατιωτικών κινήσεων στον Αρκτικό Κύκλο όπως και των άμεσων κινεζικών επενδύσεων στην περιοχή".
Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας στην περιοχή του Βόρειο Πόλου.
Πριν δύο χρόνια το Πεκίνο εξέδωσε μια Λευκή Βίβλο καταγράφοντας την Κινεζική πολιτική στον Αρκτικό Κύκλο, η οποία περιελάμβανε την δημιουργία ενός "Πολικού δρόμου του μεταξιού".
Αν εφαρμοστεί πλήρως η εν λόγω Κινεζική πολιτική, θα κονταροχτυπηθεί με τις ΗΠΑ και την Ρωσία για τα πρωτεία στην περιοχή, καθώς κάτω από τους παγετώνες βρίσκονται τεράστιες ποσότητες άνθρακα και φυσικού αερίου.
Δυο Κινέζικα ερευνητικά παγοθραυστικά, το Xuelong και το Xuelong II, διεξάγουν στην παρούσα φάση την 36η επιστημονική αποστολή στα νερά της Ανταρκτικής.
Το πλήρωμα των δυο σκαφών θα κατασκευάσει τον 5ο Κινέζικο επιστημονικό σταθμό στην Ανταρκτική με αντικείμενο εργασιών την συλλογή δεδομένων και την ανάπτυξη ενός δικτύου υποβρυχίων όπως έχουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.
Η Κινεζική Ναυτική Ακαδημία υποστηρίζει μια επιθετική στρατηγική και στους δύο θάλασσες σε Βόρειο και Νότιο Πόλο.

Η μάχη για τα σπάνια ορυκτά

Η στρατηγική του Πεκίνου για τον Αρκτικό Κύκλο συνδέεται με την προσδοκία ανακάλυψης "σπάνιων γήινων ορυκτών" όπως praseodymium, yttrium, και lanthanum, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στα λέιζερ, στους μαγνήτες, στους ημιαγωγούς και τις πυρηνικές μπαταρίες.
Η Κίνα ήδη κατέχει τον έλεγχο στην εξόρυξη σπάνιων ορυκτών, τα οποία είναι σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν για να αποκτήσει περισσότερα.
Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν την ανάγκη της Κίνας για τα εν λόγω ορυκτά, τα οποία βρίσκονται κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας.
Η παρούσα συγκυρία εξηγεί και την συνεχή προσπάθεια της Κίνας να καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Γροιλανδίας για δημιουργία τεράστιων υποδομών.
Το Πεκίνο προτείνει την δημιουργία αρκετών αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων και σιδηροδρόμων στην Γροιλανδία, τα οποία θα διευκολύνουν την μεταφορά των σπάνιων ορυκτών στην Κίνα.
Επιπλέον, ΗΠΑ και Κίνα διαγκωνίζονται για την επιρροή στα νησιά Φερόε, με το Πεκίνο να προσφέρει την αύξηση στην εισαγωγή ψαριών με την προϋπόθεση ότι οι νησιώτες θα χρησιμοποίησουν το 5G δίκτυο της Huawei.

Η συνεργασία με την Ρωσία

Τον Ιούλιο του 2017 ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και ο Ρώσος Πρόεδρος  Vladimir Putin υπέγραψαν μια συμφωνία για την "περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας", η οποία περιλαμβάνει την συνεργασία στις επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Βόρεια Θάλασσα.
Εξάλλου η Ρωσία κατέχει τα πρωτεία στην τεχνογνωσία, την δραστηροποίηση και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε πολικές συνθήκες.
Εάν η Μόσχα συνταχθεί με το Πεκίνο, η Κίνα θα αναδειχθεί ως βασικός ανταγωνιστής στον Αρκτικό Κύκλο και αναμένεται αν θα μπορέσει τελικά η Ουάσινγκτον να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης