Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Η τάση είναι φίλη και ο Trump την θέλει ανοδική… ότι και να γίνει

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Η τάση είναι φίλη και ο Trump την θέλει ανοδική… ότι και να γίνει
Όσο οι αγορές αγνοούν «τους μαύρους κύκνους» που εμφανίζονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου, ακολουθούμε την ανοδική τάση
H ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτα φυσιολογική, μετά την αποκλιμάκωση της Αμερικανό-Ιρανικής κρίσης.
Η ανησυχία που προκάλεσαν τα πακέτα της ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, εξομαλύνθηκε μετά την απορρόφηση τους από άλλους επενδυτές, επαναφέροντας το θετικό momentum.
Είναι γεγονός ότι οι Διεθνείς αγορές αλλά και η εγχώρια δεν θέλουν ακόμα να χαλάσουν την ανοδική τους κίνηση και όσο αυτό συμβαίνει θα συνεχίσουν να αγνοούν ή να υποτιμούν τους ελλοχεύοντες κινδύνους.
Ειδικά για την Ελληνική οικονομία οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων, υποβοηθούν την ανοδική κίνηση της κεφαλαιαγοράς.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, στην παρούσα χρονική συγκυρία η ψυχολογία κλίνει προς τους «Ταύρους» και εκτιμούμε ότι θα διατηρηθεί (με μικρά διαλλείματα) όλο το 1ο τρίμηνο.
Οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, παρότι η ευρωπαϊκή ομολογιακή αγορά του σκληρού πυρήνα (Γερμανία – Γαλλία – Ολλανδία – Ισπανία) παρουσιάζει ανοδικές τάσεις το τελευταίο 3-ήμερο.
Το χθεσινό (9/1) ενδιαφέρον του ελληνικού χρηματιστήριου επικεντρώθηκε κυρίως στον ΟΠΑΠ (20% συναλλαγών), λόγω του υψηλού μερίσματος που ανακοίνωσε.
Το υπόλοιπο 32% του συναλλακτικού ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε στις ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, ως ουρά της χθεσινής αποεπένδυσης με discount 5% του αμερικάνικου οίκου Vanguard.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 907 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 883 και 862 μονάδες.
Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 930 και 940 μονάδων.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2275 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2260, 2242 και 2210 μονάδες.
Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2320 μονάδες και διάσπαση τους οδηγεί στον επόμενο επιθυμητό τεχνικό στόχο των 2360 μονάδων.
Συμπερασματικά η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Όσο οι αγορές αγνοούν «τους μαύρους κύκνους» που εμφανίζονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου, ακολουθούμε την ανοδική τάση, έχοντας όμως πάντα τα αντανακλαστικά μας σε εγρήγορση.
Γιατί οι διορθώσεις δεν προειδοποιούν, είναι γρήγορες και βίαιες.
Δημιουργούν όμως και σημαντικές ευκαιρίες..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης