Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σάλος με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013 - Μεγάλο το σοκ στους συνταξιούχους

tags :
Σάλος με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013 - Μεγάλο το σοκ στους συνταξιούχους
Διορθώνει την «γκάφα» της Εφορίας η ΑΑΔΕ
Σπάνε καρδιές τα εκκαθαριστικά πληρωμής φόρου για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013, τα οποία απέστειλε σε 190.000 φορολογουμένους παραμονή πρωτοχρονιάς η Εφορία, χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει το ιστορικό τους.
Από χθες επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ στις ΔΟΥ της Αττικής αλλά και της περιφέρειας όπου συνταξιούχοι φορολογούμενοι που περιλαμβάνονται σε αυτό το πλήθος έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, ότι αδίκως έλαβαν ραβασάκια από την Εφορία διότι έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για το έτος 2013 πληρώνοντας φόρο και εισφορά αλληλεγγύης για τις συγκεκριμένες αποδοχές και τα εφάπαξ ποσά που εισέπραξαν από τις υπηρεσίες - φορείς του Δημοσίου.
Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι συνταξιούχοι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ πάνω στον φόρτο της εργασίας τους δεν μερίμνησαν για το γεγονός ότι πολλές από τις τροποποιητικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στις Εφορίες χειρογράφως και δεν περάστηκαν μετά στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS, το οποίο ψηφιοποιήθηκε μετά το 2015.
Έτσι υπέπεσαν στο μεγάλο λάθος να στείλουν σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα, όχι μόνο σε φορολογουμένους που όντως ξέχασαν να τα δηλώσουν (ανάμεσά τους και υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι, δικαστές, βουλευτές, επικεφαλής Εφοριών που γνωρίζουν άριστα την νομοθεσία και δεν δικαιολογούνται…), αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται και φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν ειδοποίηση να πληρώσουν φόρο για αποδοχές οι οποίες είναι αφορολόγητες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οπως έχουν ενημερωθεί από τα λογιστήρια των ασφαλιστικών και άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών (Δήμος Αθηναίων, ΕΣΥ, Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ΙΚΑ, υπουργεία) θα πρέπει να λάβουν τώρα βεβαίωση ότι πρόκειται για αφορολόγητες αποδοχές τις οποίες θα προσκομίσουν στις ΔΟΥ όπου ανήκουν.
Αρκετοί, βέβαια, είναι και οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες δεν τους ενημέρωσαν για τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι και για τα συνακόλουθα φορολογικά βήματα.
Θέτουν, πάντως, και τον εξής μεγάλο προβληματισμό: Γιατί η εκκαθάριση των αδήλωτων εισοδημάτων από τις Εφορίες έγινε στο «φίνις» του 2019 και όχι νωρίτερα, από τη στιγμή που η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους των αναδρομικών έγινε το έτος 2014; Εάν η διαδικασία της εκκαθάρισης γινόταν νωρίτερα, εξίσου μικρότερα θα ήταν τα φορολογικά πρόστιμα μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους…
Θεωρούν με τη σειρά τους ότι και η Εφορία κινήθηκε εκ του πονηρού…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξετάζει λύση για τα συγκεκριμένα προβλήματα ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία μετάβασης των υπόχρεων στις Εφορίες ή στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής των φόρων. Πριν από τα μνημόνια οι επικεφαλής των ΔΟΥ είχαν τέτοια δυνατότητα, την οποία όμως απώλεσαν στη συνέχεια. Οι ανακοινώσεις από τον Γ. Πιτσιλή θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ολα ξεκίνησαν έπειτα από έγγραφο που απέστειλε, στις 18 Δεκεμβρίου 2019, η ΑΑΔΕ στις ΔΟΥ όλης της χώρας, με το οποίο ζητούσε από τους εφοριακούς να εξετάσουν το θέμα των αδήλωτων αναδρομικών του 2013 σε περίπου 190.000 υποθέσεις, διαφορετικά αυτές θα παραγράφονταν στο τέλος του έτους.
Από τον προηγούμενο αριθμό εξαιρέθηκαν περίπου 35.000 υποθέσεις και απέμειναν 155.000 οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο. Ακολούθησε νέα εκκαθάριση από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για 71.000 περιπτώσεις, όπου βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 93 εκατ. ευρώ για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν, ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014 ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης