Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανοδική αντίδραση με Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και καλά μικρομεσαία

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανοδική αντίδραση με Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και καλά μικρομεσαία
ΑΓΟΡΑ: Αρκετά καλή η πορεία της και ίσως κάποιοι να περίμεναν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, αλλά υστέρησε η Coca Cola και ο ΟΤΕ με αποτέλεσμα να μη δούμε υπέρβαση των 930 μονάδων. Αρκετά καλός ο τζίρος και ξεχώρισαν πολλές μετοχές που βρίσκονται στην ομάδα που αρέσει στη στήλη και τις έχει επιλέξει για το 2020.

Θα περιμέναμε από τις τράπεζες να πήγαιναν σήμερα καλύτερα η Eurobank και η Εθνική λόγω των χθεσινών απωλειών. Όμως η Πειραιώς ήταν αυτή που ξεχώρισε και βρίσκεται πλέον κοντά στα υψηλά της.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όπως ακριβώς θέλαμε. Νέα υπέρβαση του κινητού των 200 ημερών και μετά ξέσπασε ανοδικά. Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στα 1,89 ευρώ με άνοδο 5,94% και υψηλό όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια. Δε θεωρούμε πως υπάρχει κάποιο νέο που δικαιολογεί την κίνηση.

Καθαρά τεχνικά και καθαρά λόγω υστέρησης η κίνηση. Κάποιοι αγόρασαν εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια πέριξ των 1,60 ευρώ και τώρα ακολουθούν όλοι. Η μετοχή είχε μπει στο στόχαστρο πολλών μετά την υποχώρηση από τα 2,25 ευρώ στα 1,50 ευρώ περίπου. Έχει δώσει καλή άνοδο μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

ΟΠΑΠ: Το υψηλό έκτακτο μέρισμα έφερε τη μετοχή στο προσκήνιο και μάλιστα εντυπωσίασε η κίνησή της. Στα 12,25 ευρώ με άνοδο 4,17% και όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια.

ΑΔΜΗΕ: Στα 2,55 ευρώ έγραψε το υψηλό ημέρας και εκεί είδαμε ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να κλείσει αμετάβλητη στα 2,46 ευρώ. Η στήλη την έχει στις επιλογές της και θεωρεί πλέον την τιμή πιο δίκαιη. Έχει περιθώριο ανόδου μέχρι τα 2,70 ευρώ αλλά και μερική κατοχύρωση κερδών πάνω από τα 2,50 ευρώ δεν τη θεωρούμε αδικαιολόγητη κίνηση.

INTERCONTINENTAL: Νέα ιστορικά υψηλά αποτελούν τα 8 ευρώ και είδαμε δυνατές εντολές αγοράς. Μέσα σε λίγες συνεδριάσεις από την ημέρα που δημοσιεύσαμε τις επιλογές μας και ήταν μέσα σε αυτές έχει πάρει 1,25 ευρώ. Η αποτίμηση στα 84 εκατ. ευρώ.

MAΣΟΠ: Τι ράλι και αυτό…

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Η αγορά εδώ και πολλούς μήνες πηγαίνει με την τάση. Τα διαγράμματα δίνουν μία θετική εικόνα αλλά εμείς πρέπει να κοιτάμε και τις αποτιμήσεις. Αν αυτές με βάση τα θεμελιώδη που ξέρουμε και έχουν δημοσιευτεί δεν είναι υποστηρικτικές, το γράφουμε. Από ‘κει και πέρα ο κάθε επενδυτής πράττει αυτό που πιστεύει.

Πολλές φορές βλέπουμε πως γίνονται συγκριτικές αποτιμήσεις. Ναι, άμα δούμε που είναι κάποιες άλλες μετοχές, τότε σίγουρα μερικές από τις οποίες θεωρούμε φουσκωμένες, θα τις πούμε τσάμπα. Δε σημαίνει όμως πως επειδή μία εταιρεία πληροφορικής για παράδειγμα παίζει με p/e 50 θα πρέπει να μας φαίνεται φθηνό το p/e 25 μίας φαρμακευτικής.

Ακολουθούμε πάντα το ίδιο σκεπτικό. Θέλουμε να αγοράζουμε μετοχές με χαμηλό p/e και p/bv με χαμηλό δανεισμό και να έχουν και κάποιες προοπτικές. Μπορούμε να αγοράσουμε μετοχή με ελάχιστα κέρδη αρκεί τα περιουσιακά της στοιχεία να είναι τέτοια ώστε η αποτίμηση να είναι φθηνή.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ (ΙΙ): Γράφαμε για παράδειγμα για τη Medicon όπου μετά το ράλι θεωρήσαμε ότι η αποτίμηση είναι πλέον δίκαιη και με το παραπάνω, εκτός και αν μας εκπλήξει με τα κέρδη της από τη βασική δραστηριότητα. Τώρα αν τη συγκρίνουμε με την Επίλεκτος για παράδειγμα που έχει παρόμοια αποτίμηση θα πρέπει να πούμε πως είναι τσάμπα. Δεν υιοθετούμε ωστόσο τέτοιες πρακτικές. 

Έχουμε θέμα με τα δάνεια των επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να ακολουθήσουμε τη ΔΕΗ γιατί έχει υψηλό δανεισμό. Θα πρέπει πρώτα να δούμε να βελτιώνεται και μετά θα τη μελετήσουμε. Και ας χάσουμε το ράλι. Έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Δεν μπορούμε επίσης να μη πούμε ότι η Ελλάκτωρ κοντά στα 1,60 ευρώ ήταν φθηνή σε σύγκριση για παράδειγμα με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με δεδομένες τις κινήσεις της διοίκησης. Σίγουρα δεν μπορούμε να πετύχουμε όλες τις φθηνές. Αυτό που λέμε τώρα είναι πως με βάση τα δικά μας στάνταρντ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δε βρίσκουμε πολλές φθηές, ενώ στα μικρομεσαία βρίσκουμε ακόμα κάποιες με χαμηλή αποτίμηση. Και εκεί όμως πλέον έχουν στενέψει τα περιθώρια.

Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τους ισολογισμούς για να δούμε αν δικαιολογούνται τα αισιόδοξα σενάρια. Μέχρι να δημοσιευτούν όμως θα έχουν αλλάξει και πάλι τα δεδομένα. Δεν πιστεύουμε ωστόσο πως ξαφνικά θα αλλάξουν προς τα καλύτερο τα δεδομένα για 100 εταιρείες. Γι’ αυτό χρειάζεται πάντα προσοχή και στις ανοδικές συνεδριάσεις να βελτιώνουμε το ποσοστό ρευστότητας.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Από τις λίγες που θεωρούμε εξαιρετικά φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Μόνο τα ακίνητα που διαθέτει δίνουν υψηλότερη κατά πολύ αποτίμηση. Σήμερα έκανε υψηλό όγκο συναλλαγών και μάλλον κάποιοι ξέρουν ότι υπάρχουν επενδυτές πρόθυμοι να πουλήσουν εδώ και να κυνηγήσουν αλλού την τύχη τους και την κρατάνε χαμηλά. Στα 0,7860 ευρώ με άνοδο 2,88% και όγκο 74 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 31,6 εκατ. ευρώ. Ίσως έρχεται και η δική της σειρά.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Δυνατό το ξεκίνημα και πήγε γρήγορα στα 2,58 ευρώ επίπεδα που έχει δει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν αλλά δε μπόρεσε να ξεπεράσει. Στη συνέχεια βγήκαν κάποιες πωλήσεις αλλά προς το τέλος μπήκε μηχανάκι με εντολή πώληση στα 2,50 ευρώ.

Έκλεισε στα 2,49 ευρώ με άνοδο 3,32% και όγκο 138 χιλ. τεμάχια. Από την πορεία της στο ταμπλό θα πούμε πως μάλλον δεν έχει η σημερινή της κίνηση σχέση με την πώληση. Το έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν όταν είχε κάνει παρόμοια κίνηση. Περιμένουμε βέβαια να δούμε που θα καταλήξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

AUTOHELLAS: Ωραία κίνηση και από τη συγκεκριμένη και έγραψε νεότερα υψηλά δείχνοντας ότι ξεπερνά τη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων όπου έγινε και μεγάλος όγκος. Στα 7,56 ευρώ με άνοδο 5% και όγκο 125 χιλ. τεμάχια.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Μία στο καρφί και μία στο πέταλο. Και εκεί που χθες έπαιρνε πίσω τα αρνητικά από την προχθεσινή συνεδρίαση, σήμερα… ξανακύλησε. Πήγε ξανά στα 1,87 ευρώ αλλά βγήκαν καλοί αγοραστές και την έκλεισαν στα 1,95 ευρώ με οριακές απώλειες. Ίσως και εδώ αν το επιτρέψει το κλίμα να δούμε την επόμενη κίνηση για υπέρβαση των 2,40-2,50 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Έγινε πακέτο 215 χιλ. τεμαχίων στα 2 ευρώ ανά μετοχή και πήρε τα πάνω της η μετοχή. Με καλό όγκο 361 χιλ. τεμάχια και άνοδο 3,76%. Κλείσιμο στα 2,07 ευρώ. Πιστεύουμε στη μετοχή, αν και υπάρχουν ρίσκα, ενώ θέλουμε να δούμε και απομόχλευση μετά από ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Στα 2,30 ευρώ με άνοδο 4,55% και όγκο 33 χιλ. τεμάχια. Πιάνει τα 200 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης