Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 122,15 εκατ. ευρώ - Μηδενίστηκε το επιτοκιακό περιθώριο για το β' 6μηνο του 2019

tags :
Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 122,15 εκατ. ευρώ - Μηδενίστηκε το επιτοκιακό περιθώριο για το β' 6μηνο του 2019
Με περισσότερα από 190 δισ. ευρώ σε εκκρεμή δάνεια, το EFSF και ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας
Στον μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου (step up margin) του ελληνικού χρέους για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, προχώρησε ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το επιταχυνόμενο περιθώριο επιτοκίου που οφείλεται από την Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα.
Η αξία της μείωσης ανέρχεται σε 122,15 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, είχε πραγματοποιήσει μεταφορά στην Ελλάδα ύψους 644,42 εκατ. ευρώ, στα κέρδη που αποκομίστηκαν από τα SMPs/ANFAs.
Εικόνα
"Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων.
Η μείωση του αυξανόμενου περιθωρίου επιτοκίου, καθώς και η αποδέσμευση των κερδών από τα SMPs/ANFAs, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και ο CEO του EFSF, Klaus Regling.
"Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Με περισσότερα από 190 δισ. ευρώ σε εκκρεμή δάνεια, το EFSF και ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας η Ελλάδα να γίνει μια επιτυχημένη και ακμάζουσα οικονομία.
Το step-up margin ύψους 2% αφορά τη δόση δανείου ύψους 11,3 δισ. ευρώ της χρηματοδοτικής συνδρομής του EFSF για την Ελλάδα (το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά χρέους το 2012.
Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να εφαρμοστεί σε αυτή τη δόση από το 2017 και μετά.
Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017.
Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν μηχανισμό υπό όρους να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο επιτάχυνσης και το 2018.
Για την περίοδο έως το 2022, το περιθώριο μπορεί να μειωθεί στο μηδέν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κάθε εξάμηνο και θα βασίζεται σε θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων.
Η μεταβίβαση των κερδών από τα SMP/ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση μέχρι τον Ιούνιο του 2022, με την τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων, ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018.
Η μείωση του περιθωρίου και η μεταφορά ποσών ισοδύναμων με τα κέρδη των SMP/ANFA αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα.
Η πρώτη δόση, με ελάφρυνση του χρέους ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε και απελευθερώθηκε τον Μάιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης