Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η World Bank προειδοποιεί: Κίνδυνος για παγκόσμια κρίση χρέους μετά την εκτόξευση του δανεισμού

tags :
Η World Bank προειδοποιεί: Κίνδυνος για παγκόσμια κρίση χρέους μετά την εκτόξευση του δανεισμού
Στην εξαμηνιαία έκθεση Global Economic Prospects, η World Bank επισημαίνει ότι υπήρχαν τέσσερα κύματα συσσώρευσης χρέους τα τελευταία 50 χρόνια
Για τον κίνδυνο μια νέας παγκόσμιας κρίσης χρέους προειδοποιεί η World Bank, συστήνοντας στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να αναγνωρίσουν ότι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια ενδεχομένως να μην είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν ακόμα γενικευμένη χρηματοπιστωτική κρίση.
Στην εξαμηνιαία έκθεση Global Economic Prospects (GEP), η World Bank επισημαίνει ότι υπήρξαν τέσσερα κύματα συσσώρευσης χρέους τα τελευταία 50 χρόνια.
Το τελευταίο κύμα -που άρχισε το 2010- αναμένεται να είναι «το μεγαλύτερο, το γρηγορότερο και το πιο ευρύ» στον παγκόσμιο δανεισμό μετά τη δεκαετία του 1970.
Σύμφωνα με τη World Bank, ενώ τα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων -που οι αγορές αναμένουν ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα- μετριάζουν ορισμένους από τους κινδύνους που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα χρέους», τα τρία προηγούμενα κύματα ευρείας συσσώρευσης χρεών έληξαν με χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε πολλές αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.
«Τα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως παρέχουν μόνο μια επισφαλής προστασία έναντι χρηματοπιστωτικών κρίσεων» επισημαίνει στην έκθεσή του ο Ayhan Kose, διευθυντής του Prospects Group της World Bank.
«Η ιστορία των προηγούμενων κυμάτων συσσώρευσης χρέους δείχνουν ότι τέτοια κύματα τείνουν να μην έχουν αίσιο τέλος.
Σε ένα εύθραυστο παγκόσμια περιβάλλον, οι βελτιώσεις στην πολιτική είναι κρίσιμες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με το σημερινό κύμα χρέους» επισημαίνει ο ίδιος.

Οι επιλογές των ηγετών

Σύμφωνα με την World Bank, το 2018, το παγκόσμιο χρέος εκτοξεύθηκε σε ιστορικό υψηλό της τάξης του 230%,
Ενώ το συνολικό χρέους από τις αναδυόμενες και τις αναπτυγμένες οικονομίες έφτασε σε ένα υψηλό όλων των εποχών του 170% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για μια αύξηση κατά 54 ποσοστιαίες μονάδες μετά το 2010.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συσσώρευσης, εν μέρει λόγω του μεγέθους της, αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε ότι η συσσώρευση δανεισμού έχει ευρεία βάση από το 2010.
Το αποκαλούμενο «τέταρτο κύμα» του παγκόσμιου χρέους διαπιστώθηκε ότι έχει πολλές ομοιότητες με τα προηγούμενα τρία: μια αλλαγή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τοπίου, αυξανόμενα τρωτά σημεία και ανησυχίες σχετικά με την αναποτελεσματική χρήση των δανειακών κεφαλαίων.
Τα πρώτα τρία κύματα της συσσώρευσης χρέους εντοπίστηκαν στις περιόδους 1970-1989, 1990-2001 και 2002-2009.
Πρώτον, η World Bank επισημαίνει ότι η υγιής διαχείριση χρέους και η διαφάνεια του χρέους θα πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους δανεισμού και στη συγκράτηση των δημοσιονομικών κινδύνων
Δεύτερον, τα ισχυρά νομισματικά, συναλλαγματικά και δημοσιονομικά πλαίσια πολιτικής θα μπορούσαν να διαφυλάξουν τις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες οικονομίες σε ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον.
Τρίτον, ισχυρή ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν.
Και τέταρτον, η αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και οι πολιτικές που προωθούν την καλή εταιρική διακυβέρνηση μπορούν να συμβάλουν στην εξασφάλιση παραγωγικής χρησιμοποίησης του χρέους.

Προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η World Bank ενίσχυσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 2,5% για το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,4%, αλλά προειδοποίησε ότι πιθανότατα οι πτωτικοί κίνδυνοι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται.
«Με την ανάπτυξη στις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να παραμένει αργή, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν τη γενική ανάπτυξη που είναι απαραίτητη για τη μείωση της φτώχειας», αναφέρει η Ceyla Pazarbasioglu, αντιπρόεδρος της Equitable Growth, Finance and Institutions.
Σύμφωνα με την ίδια, «τα βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, του κράτους δικαίου, της διαχείρισης του χρέους και της παραγωγικότητας μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης