Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων ΗΠΑ και Ιράν - Στο +1,31% ο DAX

Κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων ΗΠΑ και Ιράν - Στο +1,31% ο DAX
Κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων ΗΠΑ και Ιράν
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Πέμπτη (9/1) οι ευρωαγορές, διευρύνοντας την άνοδο που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο +1,31% στις 13.495,06 μονάδες.
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά +0,19% στις 6.042,55 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη +0,31% και τις 7.598,12 μονάδες.
Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν υποχώρησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Τεχεράνη «δείχνει να υποχωρεί», ενώ ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «προτιμώ να ανακοινώσω νέες κυρώσει αντί να προχωρήσει σε άμεση στρατιωτική δράση».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όσους την αναζητούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015 να αποσυρθούν από αυτή και να συνάψουν μία νέα συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zari, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «ολοκλήρωσε» τις επιθέσεις της, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η χώρα «δεν επιδώκει κλιμάκωση ή πόλεμο».
Επιπλέον, η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη στις εξελίξεις που αφορούν το Brexit, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ότι «είναι ουσιαστικά αδύνατο» για το Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί όλες τις πτυχές της μελλοντικής σχέσης που θα έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του 2020.
Παράλληλα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών «δε μπορεί και δεν πρόκεται να είναι η ίδια με πριν».
Όσον αφορά τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για τον Νοέμβριο του 2019, ανακάμπτοντας από την πτώση που σημείωσε κατά τους δύο προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά +1,1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -1,7%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,8%.
Η παραγωγή στον τομέα των καταστευών σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +2,6% σε μηνιαία βάση, αντισταθμίζοντας την πτώση της τάξεως του -0,8% που σημειώθηκε στην παραγωγή ενέργειας.
Επιπλέον, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών ενισχύθηκε κατά +2,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, ενώ στον αντίποδα, η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησε κατά -0,5%.
Εάν εξαιρεθούν οι τομείς ενέργειας και κατασκευών, η άνοδος για την παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης διαμορφώνεται στο +1% σε μηνιαία βάση.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημεώσε πτώση της τάξεως του -2,6% έναντι ετήσιας πτώσης -5,3% τον Οκτώβριο του 2019, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -3,7%.

Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας μετά τα νέα κέρδη στη Wall

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά τη «βουτιά» που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς και νέας ανόδου στις αγορές της Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,31% στις 23.739,87 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Screen Holdings και Z Holdings ενισχύθηκαν κατά +6,10% και +4,86% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SoftBank, ο οποίος έκλεισε στο +4,67%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,30% στις 2.186,45 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,17%, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,83% και τις 6.874,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,77% στις 28,586 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και AAC ενισχύθηκαν κατά +6,66% και +4,40% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,30% στις 11.970,63 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,91% και τις 3.094,88 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,79% και τις 10.898,17 μονάδες.
Στη Wall Street, οι αγορές ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη, καθώς ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στο +0,67% και τις 9.129,24 μονάδες, γεγονός που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,56% στις 28.745,09 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 έκλεσε με κέρδη +0,49% στις 3.253,05 μονάδες.

Κέρδη στο πετρέλαιο μετά τα μεικτά πρόσημα των προηγούμενων ημερών

Κέρδη καταγράφει σήμερα Πέμπτη (9/1) το πετρέλαιο, μετά τη «βουτιά» που σημειώσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,69% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 65,89 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,72% στα 60,04 δολ. ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν υψηλή μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, λόγω των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με το αμερικανικό αργό να σκαρφαλώνει χθες στα 65,65 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.
Ωστόσο, η τιμή του αργότερα υποχώρησε στα 59,61 δολ. ανά βαρέλι, μετά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου για επιστροφή του Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπάρξει μία νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Όσον αφορά τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 3,6 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν «άλμα» κατά 9,1 εκατ. βαρέλια για το ίδιο διάστημα, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 2,7 εκατ. βαρέλια, ενώ η άνοδος των αποθεμάτων διύλισης πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 5,3 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης