Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τράπεζες και ΟΠΑΠ κοιτάζει προς τις 930 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τράπεζες και ΟΠΑΠ κοιτάζει προς τις 930 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Μία καλύτερη μέρα είναι η σημερινή αφού και η ψυχολογία στο εξωτερικό είναι σημαντικά καλύτερη και η αγορά ξεπέρασε το σοκ των μεγάλων χθεσινών πακέτων που δημιούργησαν κάποιες πιέσεις. Φαίνεται πως στο γεωπολιτικό σκηνικό δεν υπάρχει διάθεση για σύρραξη που θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις αγορές. Η τιμή του πετρελαίου το δείχνει αυτό κατά την άποψή μας.

Στο εσωτερικό η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για έκτακτο μέρισμα 1 ευρώ με δυνατότητα επανεπένδυσης που έχει και ένα μικρό discount καθορίζει σήμερα τη συνεδρίαση. Η μετοχή άνοιξε με μεγάλη άνοδο και υψηλό όγκο συναλλαγών και δίνει ώθηση στην αγορά που ενισχύεται άνω του 1%.

Καλή εικόνα εντοπίζουμε στο ξεκίνημα από Eurobank, ΔΕΗ, Εθνική, Ελλάκτωρ και Πειραιώς, αλλά τα πρώτα λεπτά δείχνουν πως υπάρχουν ανοδικές διαθέσεις στην πλειονότητα των μετοχών. Από το σύνολο των εισηγμένων ξεχωρίζει η Τεχνική Ολυμπιακή. Λέτε να φτάνουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων και να έχει θετική κατάληξη για τους μετόχους; Ίδωμεν…

ΟΠΑΠ: Εξαιρετικό το προμέρισμα και δίνει άλλη πνοή στην αγορά, ειδικά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Θέλουμε όμως να είμαστε ξεκάθαροι. Είμαστε υπέρ των μερισμάτων από τις εισηγμένες αρκεί αυτά να δίνονται από χρήματα που περισσεύουν, όχι από δανεικά. Είμαστε υπέρ της αύξησης του δανεισμού των εισηγμένων όταν αυτός κατευθύνεται σε επενδύσεις.

Ο ισολογισμός του ΟΠΑΠ το σηκώνει το μέρισμα και σηκώνει και αύξηση δανεισμού, με τα υπάρχοντα δεδομένα. Στο εννεάμηνο είχε 300 εκατ. ευρώ EBITDA. Οι μέτοχοι όπως έχουμε δει και στην περίπτωση της Jumbo πιέζουν για αποδόσεις, αλλά η στήλη θέλει οι εταιρείες να είναι ισχυρές και ας μην είναι και τόσο ικανοποιημένοι οι μέτοχοι. Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ δε το συζητάμε, οι μέτοχοι έχουν χρυσωθεί.

Το μέρισμα αρέσει στους επενδυτές και οδηγούν τη μετοχή πάνω από τα 12,20 ευρώ με ισχυρή άνοδο και αυξημένο όγκο συναλλαγών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ωραία αντίδραση από τη Eurobank που ενισχύεται άνω του 3,5%, ακολουθεί από κοντά και πάνω από τα 3 ευρώ η Πειραιώς, ενώ η Εθνική είναι περίπου στα 2,90 ευρώ. Στα 1,88 ευρώ με λίγο μικρότερη άνοδο είναι η Alpha Bank.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στα 1,82 ευρώ ξανά η μετοχή, παίζει με τον κινητό των 200 ημερών και όπως γράφαμε και χθες θέλουμε να τον ξεπεράσει και να πάρει απόσταση ασφαλείας. Η μετοχή έχει μείνει πίσω έναντι ομοειδών.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ξεκίνησε με άνεση πάνω από τα 2,50 ευρώ και έγραψε υψηλό στα 2,57 ευρώ. Έχει μία αντίσταση μεταξύ 2,57-2,62 ευρώ όπου ήταν προηγούμενα υψηλά, αλλά η πρωινή βιασύνη κάποιων σε συνδυασμό με την καλή συμπεριφορά της μετοχής στις προηγούμενες συνεδριάσεις και κυρίως χθες μας κάνει να θεωρούμε πως ίσως κάποιοι έμαθαν κάτι παραπάνω.

ΕΛΤΟΝ: Με ανοδικές διαθέσεις και καλούς αγοραστές. Στα 1,80 ευρώ με άνοδο 4% και όγκο 10 χιλ. τεμάχια. Θεωρούμε τη μετοχή φθηνή και έχει προοπτικές, γι΄αυτό άλλωστε την έχουμε και στις επιλογές μας.

ΔΕΗ: Η συμπεριφορά της παρά το πρόσφατο ράλι είναι εξαιρετική και δεν έχει διαθέσεις για διόρθωση. Στο +3% περίπου στο ξεκίνημα και πάνω από τα 4,35 ευρώ με όγκο 47 χιλ. τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Μικρός ο όγκος στο ξεκίνημα με τους αγοραστές ωστόσο να είναι στα 1,2550 ευρώ. Η αποτίμηση στα 14,3 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Η αύξηση του τζίρου και η διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και το 2020 δε θα την αφήσουν στο περιθώριο. Ήδη έχει πραγματοποιήσει μία καλή κίνηση από τα 4,40 ευρώ που ήταν πριν λίγες συνεδριάσεις και κινείται προς τα 4,80 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης