Παναγιωτόπουλος (υπ. Άμυνας): Ενδιαφερόμαστε για τα F35 – Θα ανακτήσουμε εναέρια υπεροχή έναντι της Τουρκίας

Παναγιωτόπουλος (υπ. Άμυνας): Ενδιαφερόμαστε για τα F35 – Θα ανακτήσουμε εναέρια υπεροχή έναντι της Τουρκίας
Δυναμική  απάντηση στην Τουρκία εάν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές μας υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Για ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την απόκτηση μιας μοίρας υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε την Τουρκία με δυναμική απάντηση εάν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα κατόπιν και των επαφών του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον.
«Τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μια μοίρας F-35.
Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρώτα διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων… είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.
Ο υπουργός επεσήμανε παράλληλα ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα.
«Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια.
Δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν.
Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβερές δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα.
Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως κι οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
«Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης αυτών της προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών και μετά, μπαίνουμε στο επίπεδο 5ης γενιάς τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και  σε επίπεδο υποστήριξης» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας πως «η μοίρα αεροσκαφών F-35, περίπου 24, μαζί με τις υποδομές, θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου».
«Όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής.
Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω.
Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και το στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν, είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, και πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά γίνονται οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου» διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος
Για το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων, και άλλου πολεμικού υλικού δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και της ελληνικής πλευράς, και θα εξεταστούν λεπτομερειακά ανά κλάδο το επόμενο διάστημα.
«Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς πολεμικό υλικό τόσο με τη διαδικασία των απευθείας πωλήσεων, κι ο άλλος μέσω του πλεονάζοντος, αμυντικού υλικού των ΗΠΑ» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ίδιαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια, και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό.
Κι αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής.
Θεωρώ  ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα.
Η (τουρκική) γραμμή είναι διαρκής και εντατική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Άμα αυτά συνεχιστούν αυτά από την τουρκική πλευρά, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση να το ξέρουν όλοι» διεμήνυσε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS