Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stratfor: Γιατί παραμένει υψηλός ο κίνδυνος ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή

tags :
Stratfor: Γιατί παραμένει υψηλός ο κίνδυνος ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή
Το σκηνικό ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να επιτείνει την αγωνία της διεθνούς κοινότητας
Το σκηνικό ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να επιτείνει την αγωνία της διεθνούς κοινότητας.
Νέες σειρήνες ήχησαν στο Ιράκ λίγες ώρες αφότου  η Τεχεράνη εκτόξευε 22 πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.
Μετά τις πρωινές επιθέσεις, δύο ρουκέτες έπληξαν, συγκεκριμένα, την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ άλλων η αμερικανική πρεσβεία.
«Δύο ρουκέτες Κατιούσα έπεσαν εντός της Πράσινης Ζώνης χωρίς να προκληθούν θύματα.
Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες», υπογράμμισε ο ιρακινός στρατός στην ανακοίνωσή του.
Ιρακινές αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι ρουκέτες προκάλεσαν φωτιά μέσα στην Πράσινη Ζώνη και τουλάχιστον μία από τις ρουκέτες έπεσε 100 μέτρα μακριά από την αμερικανική πρεσβεία.
Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στην ίδια περιοχή μετά τη δολοφονία του Ιρανού διοικητή Q. Soleimani σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή πριν από πέντε μέρες στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, στενή σύμμαχος του Ιράν.
Η είδηση επιβεβαιώνει ανάλυση του Stratfor που έκανε λόγο ότι σε αντίθεση με την προσεκτικά κατασκευασμένη αφήγηση ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν θέλουν μια στρατιωτική σύγκρουση, εντούτοις ο κίνδυνος για εκ νέου κλιμάκωση παραμένει τεράστιος.
Όπως σημειώνει το Stratfor, το Ιράκ, ειδικότερα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα θέατρο δράσης, καθώς οι ιρακινοί πολιτοφύλακες σύμμαχοι της Τεχεράνης θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων των ΗΠΑ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Q. Soleimani.  
Εάν μια επίθεση από αυτούς τους πολιτοφύλακες σκοτώσει έναν στρατιώτη των ΗΠΑ ή έναν αμερικανό εργολάβο στο Ιράκ ή τη Συρία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε μια άμεση στρατιωτική ανταλλαγή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα αυξηθεί και πάλι.
Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρήσουν το Ιράν υπεύθυνο για τις ενέργειες ορισμένων συμμαχικών πολιτοφυλακών του, ιδιαίτερα των σιιτών λαϊκών δυνάμεων κινητοποίησης στο Ιράκ.
Παράλληλα η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η άρση των περιορισμών στον εμπλουτισμό και την αποθήκευση αυξάνουν σημαντικά τις δυνατότητες μακροπρόθεσμης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.
Και ενώ το Ιράν επιμένει ότι η περιοδική επιτάχυνση που έχει αναλάβει με το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αναστρέψιμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα είναι πιο πιθανό να εξετάσουν σοβαρά στρατιωτικές επιθέσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, για να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν προσεγγίζει πολύ στενά ένα στάδιο κατασκευής πυρηνικών όπλων.
Η ύπαρξη αυτών των παραγόντων για πιθανή κλιμάκωση και η ατμόσφαιρα έντασης που θα παραμείνει ανάμεσα στους δύο αντιπάλους διατηρεί ζωντανό τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης