Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έτος συρρίκνωσης εισηγμένων στο ΧΑ και το 2020 – Οι πέντε συν τρεις εταιρείες που βρίσκονται στο κατώφλι της εξόδου

tags :
Έτος συρρίκνωσης εισηγμένων στο ΧΑ και το 2020 – Οι πέντε συν τρεις εταιρείες που βρίσκονται στο κατώφλι της εξόδου
Μετά από επιτυχημένες δημόσιες προτάσεις πρόκειται να αποχωρήσουν πέντε εισηγμένες με αθροιστική αποτίμηση 184 εκατ. ευρώ
Έτος αποχωρήσεων από το ταμπλό του ΧΑ θα είναι και το 2020 όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.
Ο αριθμός των εισηγμένων εξακολουθεί να μειώνεται τα τελευταία χρόνια και παρά τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΧΑ για νέες εισαγωγές και αυξήσεις κεφαλαίου, ελάχιστες είναι οι εταιρείες που αναμένεται να εισαχθούν φέτος (κυρίως ΑΕΕΑΠ λόγω νομοθεσίας).
Η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ωστόσο της Lamda στο τέλος του 2019, βελτίωσε την εικόνα αφού αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την απώλεια σε αποτίμηση πολλών εταιρειών που έφυγαν.
Με δεδομένες τις επιτυχημένες και ολοκληρωμένες δημόσιες προτάσεις των FG Europe και Ελτράκ, οι δύο εταιρείες είναι πρώτες υποψήφιες για διαγραφή.
Θα ακολουθήσουν οι μετοχές των Νηρέα, Σελόντα και Περσεύς, αφού ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγαλύτερο ποσοστό από το απαιτούμενο 90%.
Οι παραπάνω πέντε εισηγμένες έχουν αθροιστικά αποτίμηση 184 εκατ. ευρώ περίπου.
Λόγω διαδικασίας εξυγίανσης αναμένεται η λύση και εκκαθάριση των Sato και Βαράγκης, οι οποίες βέβαια έχουν εξαιρετικά μικρή αποτίμηση.
Το ερώτημα που έρχεται από τα προηγούμενα έτη είναι αν θα υπάρξει νέο κύμα αποχωρήσεων από το ΧΑ, ή θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε το ΧΑ να αναδείξει ξανά τον πραγματικό του ρόλο και να βοηθήσει τις εισηγμένες να αντλήσουν κεφάλαια φθηνά και να αποκτήσουν κύρος μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά.
Ήδη υπάρχουν πάντως πληροφορίες για μία ακόμα δημόσια πρόταση από εταιρεία με αποτίμηση άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Το ΧΑ αναμένεται να έχει επιπλέον απώλειες από ένα σημαντικό αριθμό εταιρειών που παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα και οι μετοχές τους έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.
Η πιο γνωστή από αυτή την κατηγορία μετοχών είναι η Creta Farms, η οποία δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει τη διαδικασία εύρεσης στρατηγικού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μεταφορά στο νέο ιδιοκτήτη θα γίνει μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης και ίδρυσης νέας εταιρείας (κατά το παράδειγμα των Sato και Βαράγκη), επομένως οι μικροεπενδυτές, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, δε θα δουν τη μετοχή να διαπραγματεύεται ξανά.
Η ΓΕΔ είναι σε αναστολή επίσης αλλά έχουν ανακοινωθεί συζητήσεις με την Quest, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες για το πως θα γίνει, αν γίνει το deal.
Η Ελβιεμέκ δεν μπορεί να βρει κεφάλαια να χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει, ενώ επειδή δε δημοσίευσε αποτελέσματα εξαμήνου τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης.
Τα μεγάλα προβλήματα της Υάλκο και η απουσία ενημέρωσης για την πορεία του εξαμήνου, έθεσαν και αυτήν την εταιρεία εκτός ταμπλό.
Συνολικά εκτός διαπραγμάτευσης είναι 18 εταιρείες και το ΧΑ τα τελευταία χρόνια προχωρά σε διαγραφές εταιρειών που έχουν μείνει αρκετό καιρό εκτός ταμπλό.
Οι εταιρείες αυτές είναι: Axon Συμμετοχών, Euromedica, Folli Follie, Yalco, Άλφα Γκρίσιν, Μπάμπης Βωβός, ΓΕΔ, Γιουρομπρόκερς, Ελβιεμέκ, Μπουτάρης, Κρέτα Φαρμ, Κεραμεία Αλλατίνη, Ναυτεμπορική, ΝΕΛ, Νεώριον, Πήγασος, Τηλέτυπος και Χατζηκρανιώτη.
Οι μετοχές των Νεώριον, Κεραμεία Αλλατίνη και Μπάμπης Βωβός είναι εκτός διαπραγμάτευσης από το 2012.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης