Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανατροπές φέρνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο - Απαλλάσσονται από τις οφειλές τους όσοι χρεοκοπούν μετά από 3 χρόνια - Τι λέει η PWC

tags :
Ανατροπές φέρνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο - Απαλλάσσονται από τις οφειλές τους όσοι χρεοκοπούν μετά από 3 χρόνια - Τι λέει η PWC
Σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια στις 16/1 - Τι προτείνει έκθεση της PWC
Μια τριετία θα έχουν μπροστά τους από την ημέρα της πτώχευσης μιας επιχείρησης οι πιστωτές της, προκειμένου να διεκδικήσουν οτιδήποτε μέσα από την περιουσία της επιχείρησης και των φυσικών προσώπων που έχουν την ευθύνη του χρέους (εφόσον αυτό δημιουργήθηκε μέσα από επιχειρηματική δραστηριότητα).
Κατόπιν τούτου οι οφειλέτες απαλλάσσονται από τις οφειλές τους.

Αυτό ορίζει ρητά η Οδηγία για τη 2η ευκαιρία με την οποία πρέπει να προσαρμοστεί η χώρα μας. Επίσης η Οδηγία ρητά ορίζει πως τα κράτη- μέλη μπορούν εφόσον το επιθυμούν να εφαρμόσουν ίδιες πρόνοιες και για τους οφειλέτες μη επιχειρηματίες δηλαδή τα νοικοκυριά.
Τούτο σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξουν μέριμνες, ώστε να δικαστήρια να επισπεύσουν υποθέσεις και να αναπτυχθούν σοβαροί εξωδικαστικοί μηχανισμοί που θα υποστηρίξουν τα εγχειρήματα αυτά.
Υπό την επίβλεψη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προχωρούν οι διεργασίες για την αναδιαμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου στο σύνολό του.
Προχθές υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού κ. Σκέρτσου πραγματοποιήθηκε συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να συντονισθούν τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης Οικονομικών Δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση επιθυμεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νέου πτωχευτικού δικαίου, προσαρμοσμένου στην εν λόγω Οδηγία.
Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι έτοιμο και να ψηφιστεί ως το τέλος του Απριλίου καθώς γι' αυτό δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στους θεσμούς.
Σήμερα το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ειδική επιτροπή της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών η οποία θα μετέχει σε σχετική συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτόν με τα τεχνικά κλιμάκια στις 16 Ιανουρίου.
Από την πλευρά του Δημοσίου σύμβουλος για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αφερεγγυότητας έχει αναλάβει η PWC η οποία και έχει συντάξει σχετική έκθεση.

Εκθεση της PWC για το πτωχευτικό Δίκαιο

Στόχος της παρέμβασης της συμβουλευτικής εταιρίας  είναι να σχεδιαστεί και να νομοθετηθεί ένα νέο εκτεταμένο πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα καλύπτει το ιδιωτικό χρέος (μέσω αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης) τόσο ιδιωτών / νοικοκυριών όσο και νομικών προσώπων / εμπόρων.
Η παρέμβαση στοχεύει στη θέσπιση των εργαλείων που προβλέπονται για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου (
Η παρέμβαση περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες  ή αλλιώς, καλύπτει τους ακόλουθους τομείς:
• Ενιαία νομοθεσία περί αφερεγγυότητας που θα αντικαταστήσει όλους τους ισχύοντες ισχύοντες νόμους  για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των πτωχών
• Βέλτιστες πρακτικές για διαπραγματεύσεις για την αποτροπή της δικαστικής συμμετοχής
• Σχεδιασμός αυτοματοποιημένων λύσεων αναδιάρθρωσης για βασικούς πιστωτές
• Σχεδιασμός και εφαρμογή συστήματος πληροφορικής για την πραγματοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας αφερεγγυότητας
• Σχεδιασμός ενός μηχανισμού ελέγχου για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Η παρέμβαση στοχεύει στην εξυπηρέτηση των ακόλουθων στρατηγικών στόχων:
1. Διευκόλυνση της αντιμετώπισης  του χρέους με την άρση των αντικινήτρων τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους πιστωτές
2. Διευκόλυνση της λύσης  των μη βιώσιμων επιχειρήσεων για να απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία που θα επανέλθουν στις δομές της οικονομίες και έτσι θα επιτραπεί η ύπαρξη δεύτερης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες.
3 Υποστήριξη- όπου υπάρχει- της οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που λειτουργούν
4. Προώθηση εξωδικαστικών διαδικασιών για την εξάλειψη της συμφόρησης στα δικαστήρια
5. Εξασφάλιση λεπτομερούς αντιμετώπισης και προστασίας ευάλωτων οφειλετών
6. Η παρέμβαση λαμβάνει υπόψη της  τον ηθικό κίνδυνο και θέτει σε εφαρμογή ένα αξιόπιστο πλαίσιο - απλειλή  για στρατηγικούς κακοπληρωτές
7. Ανάπτυξη μιας κοινής κουλτούρας και εξάλειψη της ασυμμετρίας στην πληροφόρηση μεταξύ των πιστωτών και μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών
Προκειμένου να πετύχει το νέο σχέδιο πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι αριθμητικοί στόχοι που θα αφορούν από τον αριθμό των αιτήσεων προς αναδιάρθρωση, τις επιτυχημένες συμφωνίες αναδιάρθρωσης, τις εκκαθαρίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί τους χρόνους της ολοκλήρωσης  τα ποσοστά αποδοχής των αυτοματοποιημένων διαδικασιών αναδιάρθρωσης.

Αντικρουόμενες απόψεις- Προβλήματα και προτάσεις

Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως το νέο θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό προβλέπεται  από τη συγκεκριμένη Οδηγία ΕΕ 2019/1023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή της έκπτωση οφειλετών" δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους θεσμούς.
Ας σημειωθεί πως μέσα στους θεσμούς συγκαταλλέγεται και το ΔΝΤ που επηρρεάζει προς την κατεύθυνση να μην απαλλάσσονται οι οφειλέτες από τις οφειλές τους ακόμη και μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους ενώ δηλώνουν ότι πρέπει να απαλλάσσονται εφόσον η οφειλή τους εξοφληθεί πλήρως.
Το πνεύμα όμως της Ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι αλλιώτικο και σε χώρες όπως η Ελλάδα που οι δικαστικές διαδικασίες είναι χρονικά ατέρμονες  τα πράγματα είναι εξαιρετικά λεπτά ιδιαίτερα για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Τι άραγε θα γίνει με όλες τις υποθέσεις που έχουν περάσει πλέον των τριών ετών από την πτώχευση και εκκρεμούν δίκες αλλά και η εκκαθάριση των εταιριών;
Οπως όλα δείχνουν οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει ένα πλάισιο που να διευκολύνει τη ρευστοποίηση της περιουσίας  και συνεπώς το πλαίσιο αυτό να εστιάζει στην πτώχευση και όχι στη ρύθμιση των οφειλών.
Ομως η Ευρωπαϊκή Οδηγία  στοχεύει στην προληπτική αναδιάρθρωση δυλαδή στη ρύθμιση των οφειλών ώστε να αποφεύγεται η πτώχευση που αποτελεί τελευταία λύψη.
Στο επιτελείο των νομικών υπάρχουν σκέψεις για απαλλαγή του οφειλέτη  μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος χρέους.
Ομως αυτό ίσως να αντίκειται στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας και πιθανόν να αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση για να κερδιθεί χρόνος έως την πλήρη εφαρμογή.
Παράλληλα εκφράζεται η  άποψη πως πολύ δύσκολα η χώρα μας θα υιοθετήσει την απαλλαγή και των ιδιωτών από τις οφειλές καθώς οι τελευταίοι  είναι απλό να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Αγκάθι και πάλι ο νόμος Κατσέλη

Μεγάλο άγχος επί της διαδικασίας αποτελούν οι εκκρεμείς αιτήσεις του Ν 3869/2010 ο γνωστός νόμος Κατσέλη Σταθάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ορισθείσες δικάσιμοι για το 2027 και θα πρέπει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι δικάσιμοι αυτοί ως το 2023.
Συγχρόνως προτείνεται η αντικατάσταση της προφορικής διαδικασίας με αντίστοιχη έγγραφη που μπορεί να δώσει συντομότερα αποτελέσματα αφού τα παραστατικά μπορεί να απεντάξουν την υπόθεση από την προσωρινή διαταγή προστασίας.
Προτείνεται επίσης όσοι δεν δέχονται να ενταχθούν στη νέα διαδικασία και έχουν προστασία να χάνουν την προστασία αυτήν έως την δικάσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης