Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δελεαστική και γενναιόδωρη η προσφορά της Eurobank για την μετακίνηση των 500 εργαζομένων στην εταιρία διαχείρισης FPS

tags :
Δελεαστική και γενναιόδωρη η προσφορά της Eurobank για την μετακίνηση των 500 εργαζομένων στην εταιρία διαχείρισης FPS
Η τράπεζα συμφώνησε με το σωματείο εργαζομένων μετά από διαπραγματεύσεις τους όρους και τις προϋποθέσεις μετακίνησης, σε εθελοντική βάση, των 500 εργαζομένων στην FPS
Mια καθαρή και συγχρόνως γενναιόδωρη αντιμετώπιση των πραγμάτων επιλέγει η Eurobank προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη μετακίνηση του προσωπικού της από τη διεύθυνση προβληματικών δανείων στην FPS.
Η διοίκηση Καραβία – Καλαντώνη στην Eurobank προχώρησαν σε μια άκρως δελεαστική προσφορά στους περίπου 500 εργαζόμενους της τράπεζας που θα μετακινηθούν στην εταιρία διαχείρισης των NPEs την FPS.
Ο διευθύνων σύμβουλος ο Φ. Καραβίας και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και προσεχώς Πρόεδρος της FPS Θ. Καλαντώνης πήραν μια απόφαση που αποτελεί δέλεαρ για τους εργαζομένους.
Θετικό ρόλο διαδραμάτισε και πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Στ. Χαρίτος.

H τράπεζα έχοντας μελετήσει προσεκτικά όλες τις πτυχές του θέματος αλλά και θέλοντας με κάθε τρόπο να αποφύγει ότι συνέβη σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα που οδήγησαν στις πρώτες στον κλάδο απολύσεις εργαζομένων επιχειρεί να κάνει το επόμενο κρίσιμο βήμα της συμφωνίας με το ιταλικό fund doValue για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Η τράπεζα συμφώνησε με το σωματείο εργαζομένων μετά από διαπραγματεύσεις τους όρους και τις προϋποθέσεις μετακίνησης, σε εθελοντική βάση, των 500 εργαζομένων στην FPS η οποία θα διαχειρίζεται εφεξής τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας.
Στην εταιρία  υπάρχει ακριβώς ο ίδιος αριθμός θέσεων προς κάλυψη. 
Και η κατ’ αρχήν συμφωνία καλύπτει και τις δύο πλευρές όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των εργαζομένων η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
 Είναι μία πραγματικότητα που απαιτεί σύνεση και πνεύμα συνεργασίας από Διοικήσεις και Εργαζόμενους, αλλά και κεφάλαια από τους μετόχους.
(Στην περίπτωση μας ο μεγαλομέτοχος εισέφερε μέσω της απορρόφησης της Grivalia από την Eurobank κεφάλαιο σε είδος περί τα 900 εκ. € και ο Όμιλος Eurobank θα πουλήσει το 80% της F.P.S.). Η εξέλιξη αυτή έχει προηγηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς με δυσμενή για ορισμένους εργαζόμενους αποτελέσματα (ανεξαρτήτως ευθυνών που κυρίως όμως βαρύνουν την Διοίκηση της Τράπεζας), αφού έχουμε τις 24 πρώτες ομαδικές απολύσεις στον Κλάδο για οικονομοτεχνικούς λόγους (τον χορό τον είχε ανοίξει η Τράπεζα Αττικής με 3 απολύσεις για τους ίδιους λόγους και τον συνέχισε η PRAXIA Bank με 180 απολύσεις…).
Είναι βέβαιο ότι ανάλογη διαδικασία (μεταφοράς εργασιών και Προσωπικού σε τρίτη εταιρεία) θα ακολουθήσει και η ALPHA BANK, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της".  
Σύμφωνα πάλι με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Τραπεζικής Επιχείρησης Eurobank eξασφαλίζεται η απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους υπό μετακίνηση στην F.P.S. ενώ κατοχυρώνονται και μεταβιβάζονται οι υφιστάμενες παροχές (μισθολογικές, σε είδος, ασφαλιστικές) για όλο το προσωπικό που εντάσσεται στην F.P.S.
Επιπλέον παρέχεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο για όσους ενταχθούν  στο δυναμικό της F.P.S. που  είναι 10 μικτοί και αφορολόγητοι μισθοί με ελάχιστο τα 25.000 ευρώ.
Όποιος δεν επιλέξει την ένταξη και την συνέχιση της εργασίας του στην F.P.S. μπορεί να πάρει παραιτούμενος της Τράπεζας την αποζημίωση του τελευταίου Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου (Ανακοίνωση Αρ. 6/15-05-2019 της Τράπεζας) μόνο για την Α εφάπαξ παροχή με μέγιστο όριο το μικτό ποσό των 160.000 €
Συνοψίζοντας η καθαρή αυτή λύση προβλέπει 10 μισθούς που για πολλούς προσμετρώνται ως 15 αφού είναι παντελώς αφορολόγητοι ενώ στα υψηλά κλιμάκια φορολογούνται ως αποζημίωση.
Οσοι επιλέξουν να μην εργαστούν στην νέα εταιρία μπορούν να πάρουν την εθελουσία έξοδο.
 Δηλαδή, ο εργαζόμενος με 1.000 ευρώ μισθό που δικαιούται 10.000 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 25 μηνών.  Σύμφωνα με το σωματείο αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 90% των υπαγόμενων στην συμφωνία θα λάβει από 13 έως 30 μισθούς. Το πόσο της «αποζημίωσης» θα δοθεί άμεσα και εφάπαξ.
Ο εργαζόμενος θα δεσμευτεί ρητώς ότι για το 1ο έτος από την αποχώρησή του από την τράπεζα θα απέχει από οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε ανταγωνιστικές προς την F.P.S. επιχειρήσεις και συγκεκριμένα σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Servicers), συμπεριλαμβανομένης της Eurobank F.P.S.
Εάν ο εργαζόμενος δεν επιλέξει καμία από τις δύο λύσεις η διοίκηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει απορρίψει το σενάριο των απολύσεων, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι διαθέσιμες θέσεις στην τράπεζα είναι ελάχιστες και είναι στο δίκτυο καταστημάτων. Ετσι, αν προκύψουν αυτές οι περιπτώσεις η τράπεζα θα καταφύγει στο νόμο περί αποσχίσεων που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα αρνηθούν τελικά θα πάνε στην FPS χωρίς bonus «αποζημίωσης».
Ας σημειωθεί πως  ανάλογη διαδικασία (μεταφοράς εργασιών και Προσωπικού σε τρίτη εταιρεία) θα ακολουθήσει και η ALPHA BANK, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της.

https://www.unioneurobank.gr/wp-content/uploads/2020/01/%CE%91%CE%BD.128.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης