Εγκαίνια TurkStream από Τουρκία και Ρωσία κόντρα στον EastMed - Erdogan: Θα έχουμε λόγο σε όλη την Αν. Μεσόγειο - Putin: Τα εύσημα μου στην Τουρκία

Εγκαίνια TurkStream από Τουρκία και Ρωσία κόντρα στον EastMed - Erdogan: Θα έχουμε λόγο σε όλη την Αν. Μεσόγειο - Putin: Τα εύσημα μου στην Τουρκία
Ο Putin βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εγκαινιάσει με τον Erdogan τον τρίτο αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες
Τα εύσημα του στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Rejep Tayip Erdogan έδωσε ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin, στην ολοκλήρωση του αγωγού TurkStream, μόλις λίγες ημέρες μετά τις "τυμπανοκρουσίες" της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον δαπανηρό EastMed.
Ο TurkStream, ο οποίος εγκαινιάστηκε σήμερα (8/1/2020), σε αντίθεση με τον EastMed που βρίσκεται ακόμη στα... σχέδια, σαφώς και θα αποτελέσει τον βασικό ανταγωνιστή στην τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Μάλιστα, ο Erdogan δεν δίστασε να επαναλάβει την πάγια θέση του ότι κανένα σχέδιο στη Ανατολική Μεσόγειο δεν θα έχει επιτυχία χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα λόγο για κάθε σχέδιο στην περιοχή καθώς έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή.
«O στόχος των ερευνών μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου".
Στην ανατολική Μεσόγειο από διπλωματική, νομική και οικονομική άποψη, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης σχεδίου αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Φυσικά, η Τουρκία θα έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο αφού έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή» είπε ο Erdogan.

Image

Ο TurkStream αποτελείται από έναν υποθαλάσσιο αγωγό που εκτείνεται σε απόσταση 930 χιλιομέτρων από τη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το Kiyikoy, δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία για εγχώρια κατανάλωση.
Ένα δεύτερο σκέλος της TurkStream έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, ενισχύοντας περαιτέρω την εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο.
Ο TurkStream και το βόρειο ισοδύναμο του, ο Nord Stream 2, αλλάζουν το παιχνίδι για τη Μόσχα επειδή δίνουν τη δυνατότητα στην Gazprom, την κατά πλειοψηφία κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, να παρακάμψει την Ουκρανία ως αγωγό για τη διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Image

Putin: Βήμα ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας ο TurkStream

Ο αγωγός TurkStream, ο οποίος θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, ενισχύει το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας παγκοσμίως, ενώ αποτελεί ένα βήμα ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας, σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο V. Putin.
Ο Putin δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης, η συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς.
"Ο TurkStream είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και μοναδικό σύστημα μεταφοράς αερίου που θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας ακόμη περισσότερο".
Ο αγωγός θα καταστήσει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, πρόσθεσε.
Image
Ζούμε σε έναν δύσκολο κόσμο, βλέπουμε μια κατάσταση που επιδεινώνεται.
Ωστόσο, η Τουρκία και η Ρωσία εποδεικνύουν εντελώς διαφορετικά παραδείγματα - κοινή εργασία και συνεργασία για το καλό του λαού μας και του λαού της Ευρώπης, ανέφερε ο Putin.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πριν τα εγκαίνια του αγωγού, οι δύο ηγέτες είχαν δίωρη συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν την ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, το Συριακό και την κρίση στη Λιβύη.
Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες πέρασαν στην αίθουσα της τελετής για τα εγκαίνια του αγωγού Τουρκικό Ρεύμα (Turkish Stream) με τον οποίο θα μεταφερθεί το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στην Κωνσταντινούπολη ο Putin για τον αγωγό Turkstream - Συνάντηση με Erdogan

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Rejep Tayip Erdogan σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο λόγω των καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων τόσο στη Μέση Ανατολή λόγω των ιρανικών πληγμάτων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συγκεκριμένα στο ζήτημα της Λιβύης.
Ο Putin θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εγκαινιάσει με τον Erdogan τον τρίτο αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Με αυτόν τον τρόπο εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο κρατών με βάση την ενέργεια, παρά το γεγονός πως την ίδια ώρα στην Λιβύη εξελίσσεται ανάμεσά τους ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων.
Η φιλική επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα της Ρωσικής φρεγάτας "Στρατάρχης Ουστίνοφ" στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα δείγμα βελτίωσης των Ρωσοτουρκικών σχέσεων μετά και την αγορά των Ρωσικών S-400.
Image

"Αγκάθι" η Λιβύη

Πάντως, η σύγκρουση στην Λιβύη ενέχει τον κίνδυνο μιας ευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που ο Erdogan ξέρει να αποφεύγει.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επιβεβαιώσει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων για να συνδράμουν τις δυνάμεις που παραμένουν στο πλευρό της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης ενάντια στον στρατηγό Khalifa Haftar και τους μισθοφόρους του Κρεμλίνου.
Η Τουρκία σχεδιάζει ακόμη την αποστολή πολεμικών πλοίων για την προάσπιση της Τρίπολης και να εμποδίσει την πτώση του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Είναι ενδεικτικό πως ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin δήλωσε πως: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και θα παρατείνει την τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη προς αυτήν».

Με έμφαση στην ενέργεια και τον τουρισμό

Erdogan και Putin με την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών επιχειρούν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς μετά την κατάρριψη του Ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία τον Νοέμβριο του 2015.
Ο αγωγός "TurkStream" θα μεταφέρει το Ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και πιθανώς στην Ευρώπη, καλύπτοντας έτσι τις τουρκικές ανάγκες.
Να σημειωθεί πως η Ρωσία ήταν ο βασικός πάροχος φυσικού αερίου της Τουρκίας το 2018.
Επιπλέον, οι Ρώσοι τουρίστες που κατακλύζουν τα Μικρασιατικά παράλια συνεισφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη, έναν σημαντικό τομέα για την τουρκική οικονομία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS