Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Ναι» στα Airbnb της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου, είπε το Μονομελές Πρωτοδικείο

tags :
«Ναι» στα Airbnb της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου, είπε το Μονομελές Πρωτοδικείο
Η απόφαση αυτή αποτελεί πιλότο για βασικά ζητήματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και, μάλιστα, σε περιοχή με καθεστώς ειδικής προστασίας, όπως είναι η παλιά πόλη του Ναυπλίου
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου απέρριψε αγωγή ιδιοκτήτη του πρώτου ορόφου για την απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) από τις ιδιοκτήτριες του δευτέρου ορόφου διατηρητέου κτιρίου στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.
Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση είναι “μικρότερη όχληση από το Airbnb, σε σχέση με μια 4μελή οικογένεια”.
Την νέα απόφαση δικαστηρίου του Ναυπλίου -υπ’ αριθ. 583/2019- έφερε στο φως της δημοσιότητας αποκλειστικά η εφημερίδα “ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” και έχει το ακριβώς αντίθετο σκεπτικό από εκείνη που απαγόρευε την εκμίσθωση διαμερίσματος μέσω Airbnb.
Η απόφαση αυτή αποτελεί πιλότο για βασικά ζητήματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και, μάλιστα, σε περιοχή με καθεστώς ειδικής προστασίας, όπως είναι η παλιά πόλη του Ναυπλίου.
Κρίθηκε ότι η μίσθωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (τύπου booking και Airbnb) είναι μίσθωση κατοικίας και όχι τουριστική και δεν αντιβαίνει στις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος της 26.1.1989 που αφορά στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Επιτρέπεται και όταν η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή αμιγούς κατοικίας.
Επίσης, κρίθηκε ότι επιτρέπεται στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης η παροχή κλινοσκεπασμάτων και σύνδεσης ίντερνετ.
Οι παροχές αυτές δεν καθιστούν τη μίσθωση τουριστική. Για να χαρακτηριστεί ως τουριστικό κατάλυμα, θα πρέπει να παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, φαγητό, ξενάγηση κλπ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ενοικίαση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της κατοικίας σε τέσσερα κάθε φορά άτομα δεν παραβλάπτει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των υπόλοιπων οριζόντιων ιδιοκτησιών πέραν του ανεκτού ορίου.
Η όχληση που προκαλείται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μικρότερη από αυτήν που θα προκαλούνταν από τη μακροχρόνια (συνεχή) μίσθωση της κατοικίας σε μία τετραμελή οικογένεια, οπότε οι θόρυβοι θα ήταν καθημερινοί.
Αντίθετα, η λειτουργία στο ισόγειο της οικοδομής καταστήματος πώλησης δερμάτινων ειδών, το οποίο εκμισθώνει ο ίδιος ιδιοκτήτης που ζητά την απαγόρευση διάθεσης μέσω airbnb, προκαλεί πολύ μεγαλύτερους θορύβους και, άρα, όχληση, μιας και το επισκέπτεται πλήθος κόσμου.
Οι θόρυβοι που μπορεί να προκληθούν από το Airbnb αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο του αστικού περιβάλλοντος που ενυπάρχουν στην καθημερινότητα και δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγαλύτεροι από τους συνήθεις θορύβους σε μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή. Πολύ περισσότερο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, η οποία κατακλύζεται από τουρίστες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και όπου λειτουργούν ταβέρνες, τουριστικά καταστήματα και ξενοδοχεία.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης