Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέκαμψε η Wall μετά το διάγγελμα Trump που δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν - Κέρδη +0,49% ο δείκτης S&P 500 - Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Ανέκαμψε η Wall μετά το διάγγελμα Trump που δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν - Κέρδη +0,49% ο δείκτης S&P 500 - Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq
Παρέμειναν ψύχραιμοι οι επενδυτές παρά την ένταση στην Μέση Ανατολή - Με κέρδη τα περισσότερα χρηματιστήρια 
Με άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να ξεπερνούν τις ανησυχίες περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στην Μέση Ανατολή μετά από το διάγγελμα του D. Trump στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έπαιξε το χαρτί του κατευνασμού απέναντι στην Τεχεράνη, σε συνέχεια της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν σε βάσεις, όπου στεγάζονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,57% στις 28.745,47 μονάδες, κέρδη +0,49% για το δείκτη S%P 500 στις 3.253,05 μονάδες, κέρδη +0,67% ο δείκτης Nasdaq κλείνοντας στις 9.129,24 μονάδες που αποτελούν ιστορικά υψηλά.

Image

Με σαφή στόχο να χαμηλώσει τους τόνους και να «ανοίξει» γέφυρες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump στο διάγγελμά του έστειλε σαφή μηνύματα τόσο στο Ιράν όσο και σε Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα για προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.
«Κανένας Αμερικανός δεν υπέστη βλάβη στην χθεσινοβραδινή επίθεση του ιρανικού καθεστώτος.
Δεν υποστήκαμε καμία απώλεια.
Όλοι οι στρατιώτες μας είναι ασφαλείας και μόνο ελάχιστη ζημιά δέχθηκαν οι στρατιωτικές βάσεις μας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Trump οι αμερικανικές δυνάμεις «είναι έτοιμες για οτιδήποτε» αλλά προς το παρόν «το Ιράν φαίνεται να αποσύρεται, γεγονός που είναι καλό για όλα τα μέρη που εμπλέκονται και ένα πολύ καλό πράγμα για τον πλανήτη».
Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σημείωσε ότι η συμφωνία Τεχεράνης - Δύσης, από την οποία αποχώρησε το ιρανικό καθεστώς, θα λήξει σε λίγο και όλοι οι σύμμαχοι θα πρέπει να εργαστούν για μία νέα συμφωνία. «Θα πρέπει όλοι να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να κάνουμε μία συμφωνία με το Ιράν που κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», είπε ο Trump και κάλεσε την Τεχεράνη «να καταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της και να τερματίσει την στήριξη στην τρομοκρατία».
Παράλληλα επανέλαβε ότι ο Ιρανός στρατηγός, Q. Soleimani ήταν ο «υπ’ αριθμόν ένα παγκόσμιος τρομοκράτης».
«Εκπαίδευε τρομοκρατικούς στρατούς, ανάμεσα τους και την Χεζμπολάχ, που εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων αμάχων.
Πυροδότησε αιματηρούς εμφύλιους πολέμους σε όλη την περιοχή. Με καμία τραυμάτισε και δολοφόνησε εκατοντάδες αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης βομβών σε δρόμους που διαμέλιζαν τα θύματα τους», σημείωσε ο D. Trump.
«Όσο είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να έχει πυρηνικό όπλο», τόνισε ο Trump.
 Το Ιράν προχώρησε σε εκτόξευση 22 πυραύλων μέσα σε διάστημα 30 λεπτών σε δύο αεροπορικές βάσεις των Αμερικανών στο Ιράκ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani.
Μετά τις πυραυλικές επιθέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «ολοκλήρωσαν τα μέτρα αυτοάμυνας», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου».

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones

Image

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500

Image


Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq

Image



Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (8/1) στοιχεία της ADP, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 202.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο του 2019, έναντι 67.000 θέσεων τον Νοέμβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στις 160.000 θέσεις εργασίας.
Οι μεσαίες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα πρόσθεσαν 88.000 θέσεις εργασίας, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στις 45.000 θέσεις.
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις, σημειώθηκε άνοδος κατά 69.000 θέσεις σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019.
«Οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου, του τομέα της ενέργειας, καθώς και οι μικρές εταιρείες, μειώνουν τις θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi, προσθέτοντας ότι «η ανεργία είναι χαμηλή, αλλά θα ξεκινήσει να αυξάνεται εάν η άνοδος των θέσεων εργασίας καταγράψει περαιτέρω επιβράδυνση».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τα καθαρά κέρδη της Walgreens διαμορφώθηκαν στα 845 εκατ. δολάρια ή 0,95 δολάρια ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,37 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 1,41 δολάρια.
Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,6% στα 34,3 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο χρήσης. Οι πωλήσεις λιανικής ωστόσο υποχώρησαν 2,2% στο α΄ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους.
Η Walgreens επαναδιατύπωσε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή το 2020.
Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία κατοικιών, Lennar Corp., ανακοίνωσε ότι τα κέρδη δ΄ τριμήνου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου υποχώρησαν στα 674,3 εκατ. δολάρια ή 2,13 δολάρια ανά μετοχή έναντι των 796,1 εκατ. δολαρίων ή 2,42 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 6,97 δισ. δολάρια από τα 6,46 δισ. δολάρια.

Ψυχραιμία και στην Ευρώπη

Με ψυχραιμία αντέδρασαν οι ευρωαγορές σήμερα Τετάρτη (8/1), στον απόηχο των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με κέρδη +0,71% και τις 13.202,,18 μονάδες.
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο +0,31% στις 6.031 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακά κέρδη +0,01% κλείνοντας στις 7.574,93 μονάδες.

Image


Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε νωρίτερα τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της χώρας που αφορούν τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -1,3% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +0,2%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξεως του -6,5% έναντι ετήσιας πτώσης -5,5% τον Οκτώβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -4,7%.
Οι παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν κατά -3,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αντισταθμίζοντας την άνοδο του +1,6% που σημειώθηκε στις εγχώριες παραγγελίες.
Στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την πτώση που σημειώθηκε στους δείκτες μεταποιητικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Ο δείκτης της Κομισιόν διαμορφώθηκε στις 101,5 μονάδες, έναντι 101,2 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και ο δέικτης είχε σκαρφαλώσει στις 101,7 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά το κλίμα στον κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε κστις 11,4 μονάδες, έναντι 9,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 9,5 μονάδες.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις -9,3 μονάδες, έναντι -9,1 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις -9 μονάδες.
Όσον αφορά τον υποδείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφηκε σημαντική πτώση κατά -0,9 μονάδες, στις -8,1 μονάδες συνολικά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επιπλέον, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Ευρωζώνης κατέγραψε περαιτέρω πτώση στις -0,25 μονάδες, έναντι 0,21 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις -0,18 μονάδες.

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας μετά τις επιθέσεις του Ιράν

Σημαντικές ήταν οι απώλειες που σημειώθηκαν στις αγορές της Ασίας μετά τις επιθέσεις της Τεχεράνης, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλέστερα «καταφύγια», όπως ο χρυσός και το γεν Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,57% στις 23.204,76 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Honda υποχώρησαν κατά -1,36% και -2,04% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Fast Retailing έκλεισε στο -1,85%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,11% στις 2.151,31 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Samsung ενισχύθηκε κατά +1,79%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,13% και τις 6.817,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,96% στις 28.051 μονάδες, με τη μετοχή της CNOOC να υποχωρεί κατά -0,29%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε απώλειες της τάξεως του -0,53% στις 11.817,10 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,22% στις 3.066,89 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,13% και τις 10.706,87 μονάδες.
Οι αγορές στις ΗΠΑ έκλεισαν με ήπιες απώλειες κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά -0,28% στις 3.237,18 μονάδες, και τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,42% στις 28.583,68 μονάδες.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019, στις 39,1 μονάδες συνολικά, με τον υποδείκτη που αφορά την αύξηση του εισοδήματος να διαμορφώνεται στις 40,2 μονάδες, έναντι 40,1 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019.
Επιπλέον, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την πρόθεση των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδες, στις 36,6 μονάδες συνολικά, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,1 μονάδες, στις 41,3 μονάδες συνολικά.

Υποχωρεί το πετρέλαιο μετά την αρχική άνοδο

Πτώση καταγράφει το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχαν σημειωθεί ενδοσυνεδριακά, καθώς οι δηλώσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή του Ιράκ άμβλυναν τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για το ενδεχόμενο αναταραχών στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά 1,10% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,59 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας προηγουμένως σκαρφαλώσει στα 71,75 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν την υψηλότερη τιμή από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2019.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 1,50% στα 61,76 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως είχε αγγίξει τα 65,85 δολ. ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου του περασμένου έτους.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράκ εξακολουθούν να είναι ασφαλείς, τονίζοντας ότι «η παραγωγή της χώρας συνεχίζεται και είναι αποτελεσματική».
Μάλιστα, ο κ. Barkindo εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Ιράκ θα ακολουθήσει στο 100% τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για την παραγωγή, παρά τις τρέχουσες εντάσεις στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazrouei, τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ «θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την ύπαρξη άφθονου ενεργειακού εφοδιασμού στην παγκόσμια οικονομία, ακόμη και σε περίπτωση υπάρχει αποσταθεροποίηση στην περιοχή».
«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν αναφερθεί αναταραχές εφοδιασμού στο πετρέλαιο και αυτές οι επιθέσεις είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ», τόνισε ο αντιπρόεδρος ενεργειακής συμβουλευτικής της IHS Markit, Victor Shum, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στην προμήθεια πετρελαίου».
Ωστόσο, ο κ. Shum τόνισε ότι «οι κίνδυνοι έχουν σίγουρα αυξηθεί και η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και έαν υπάρξουν τυχόν παράπλευρες ζημίες οι οποίες θα επηρεάσουν την προσφορά πετρελαίου», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «ο κόσμος είναι επαρκώς εφοδιασμένος με πετρέλαιο αυτή τη στιγμή».
Όσον αφορά τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση κατά 5,9 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση των αποθεμάτων κατά 3,6 εκατ. βαρέλια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/brent%201.8.jpg?itok=4N6kx9Ch

Σε υψηλά άνω των έξι ετών παραμένει ο χρυσός

Περαιτέρω άνοδο καταγράφει σήμερα ο χρυσός, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις όσον αφορά τις εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.
Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου για τον χρυσό παραδόσεως Φεβρουαρίου 2020 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,27% στα 1.576,75 δολ. ανά ουγγιά, ενώ προηγουμένως είχε σκαρφαλώσει στα 1.590,85 δολ. ανά ουγγιά, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2013.
Παράλληλα, το αμερικανικό δολάριο, η πορεία του οποίου είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη από αυτήν του πολύτιμου μετάλλου, καταγράφει οριακή άνοδο έναντι του γεν Ιαπωνίας, και συγκεκριμένα στο +0,27% και τα 108,70 γεν.
Η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία κατά την πρώτη εβδομάδα του 2020, εν μέσω των εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 1.600 δολ. ανά ουγγιά βραχυπρόθεσμα.
Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη εβδομάδα και την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής πολύτιμών μετάλλων της RJO Futures, Eric Scoles, παρά την ανοδική τάση του χρυσού «το ενδεχόμενο μεταβλητότητας είναι ισχυρό», διευκρινίζοντας ότι η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας «θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στον χρυσό»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης