Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπό τον έλεχο του Haftar η Σύρτη - Προελαύνουν οι δυνάμεις του στρατάρχη

tags :
Υπό τον έλεχο του Haftar η Σύρτη - Προελαύνουν οι δυνάμεις του στρατάρχη
Λιβύη: Οι δυνάμεις του στρατάρχη Haftar συγκρούονται με μαχητές προσκείμενους στην κυβέρνηση μεταξύ Σύρτης και Μιζουράτας
Οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δηλώνουν, αφού οι δυνάμεις του K. Haftar, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.
Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Haftar, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ.
Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ.
Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.
Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Haftar σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΕ.
«Οι δυνάμεις μας έλαβαν μιαν απόφαση, αφού μελέτησαν την κατάσταση, να αποσυρθούν έξω από τη Σύρτη και να περιμένουν εντολές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Προστασίας Σύρτης, σύμμαχος της ΚΕΕ.
«Η αποχώρησή μας από τη Σύρτη δεν είναι το τέλος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν ήθελε «να χυθεί αίμα πολιτών» στην πόλη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΛΕΣ του Haftar έλαβε βοήθεια από «κοιμώμενους πυρήνες» εντός της Σύρτης.
Πολλά από τα μέλη της Δύναμης Προστασίας Σύρτης προέρχονται από τη Μιζουράτα, μια πόλη στα βορειοδυτικά που στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ. Νωρίτερα, μια στρατιωτική πηγή του ΛΕΣ ανέφερε ότι άνδρες του συγκρούστηκαν με δυνάμεις από τη Μιζουράτα στην περιοχή Άμπου Γκράιν, μεταξύ Σύρτης και Μιζουράτας.
Η Δύναμη Προστασίας Σύρτης κατηγόρησε επίσης τους μαχητές του ΛΕΣ ότι πυρπόλησαν σπίτια και προχώρησαν σε λεηλασίες αφού μπήκαν στην πόλη, την Δευτέρα.
Οι δυνάμεις του Haftar αρνούνται τις κατηγορίες.
«Ούτε εμείς, ούτε ο λιβυκός στρατός διαπράττει τέτοια πράγματα.
Αντιθέτως, μας υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς», είπε ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ στο πρακτορείο Reuters.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης