Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς το Ιράν τροφοδοτεί την περιφερειακή αστάθεια στην Μέση Ανατολή - Ποια η στρατηγική της Τεχεράνης

tags :
Πώς το Ιράν τροφοδοτεί την περιφερειακή αστάθεια στην Μέση Ανατολή - Ποια η στρατηγική της Τεχεράνης
Έκθεση του The Soufan Center αναδεικνύΕΙ τη μεγάλη στρατηγική και την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Σε επιφυλακή για ιρανικό χτύπημα βρίσκονται οι αμερικανικές αρχές, που περιμένουν απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του Qassem Soleimani.
Η κυβέρνηση Trump έχει πει επανειλημμένα υποστηρίξει  ότι η δολοφονία του Σολιμάνι ήταν σε σχέση με το ρόλο του στη στρατηγική του Ιράν για την υποστήριξη διαφορετικών πολιτοφυλακών άλλων αποσταθεροποιητικών ένοπλων ομάδων σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Όπως δείχνει ο Niall McCarthy του Statista στο παρακάτω γράφημα, τα δεδομένα από μια έκθεση του The Soufan Center αναδεικνύουν τη μεγάλη στρατηγική και την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται τον Μάιο του 2019, αφού αρκετά δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο.
Οι New York Times ανέφεραν τότε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton διέταξε να παρουσιαστεί ένα στρατιωτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας του Λευκού Οίκου, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη 120.000 αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν δεν έχει αναπτύξει τις ικανότητές του ως περιφερειακή δύναμη για να επικρατήσει σε μια συμβατική σύγκρουση του 21ου αιώνα.
Αντίθετα έχει επικεντρωθεί μάλλον στην χορήγηση χρημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε περιφερειακούς συμμάχους και πολιτοφυλακές, με στόχο τη διάδοση της πολιτικής ευημερίας και την παροχή της δυνατότητας να προβάλλουν εξουσία στην περιοχή και πέρα από αυτήν.
Μαζί με την εκπαίδευση και τις μεταφορές όπλων, η δύναμη (οικονομική, πολιτική, διπλωματική, δημόσιες σχέσεις και άλλοι μη στρατιωτικοί μηχανισμοί) αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στοιχείο της στρατηγικής της Τεχεράνης.
Αυτό του επιτρέπει να παρουσιάζεται τόσο δυναμικά οικονομικά όσο και να του επιτρέπει να οικοδομήσει πολιτική στήριξη στο εξωτερικό και να έχει – ελέγχει τους πληρεξούσιους συμμάχους του.
Παραδείγματα αυτού του είδους είναι οι επενδύσεις του σε σημαντικό λιμενικό έργο στο Ομάν καθώς και οι σημαντικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς το γειτονικό Ιράκ.
Το Ιράν εκμεταλλεύτηκε επίσης τη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
Αύξησε τις εξαγωγές τροφίμων στη Ντόχα και χορήγησε στην Qatar Airways τη χρήση του εναέριου χώρου της.
Δεδομένης της έκτασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης η έρευνα του The Soufan Center δείχνει πού ρέει ιρανικό χρήμα στη Μέση Ανατολή και πού δραστηριοποιούνται οι σύμμαχοι των Ιρανών.
Η Συρία λαμβάνει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για οικονομική βοήθεια, επιδοτούμενο πετρέλαιο, μεταφορές εμπορευμάτων και στρατιωτική βοήθεια.
Το Ιράκ λαμβάνει μέχρι 1 δισ. δολάρια, μερικά από τα οποία καταλήγουν στα χέρια των οργανώσεων των πολιτοφυλακών.
Ο Λίβανος, που φιλοξενεί φυσικά τη Χεζμπολάχ, βλέπει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια οικονομικής στήριξης, σχεδόν όλα τα οποία πηγαίνουν στην μαχητική ομάδα.

 
Infographic: How Iran Is Bankrolling Regional Instability | Statista


 Θα βρείτε περισσότερα infographics στο Statista

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης