Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αρχίζουμε τη συζήτηση με τους Θεσμούς για τη μείωση του πλεονάσματος - Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη

Μητσοτάκης: Αρχίζουμε τη συζήτηση με τους Θεσμούς για τη μείωση του πλεονάσματος - Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη
Μιλώντας σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του think tank, Atlantic Council, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων
Σαφές μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πάνελ του Atlantic Council στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021, ενώ ζήτησε και τη στήριξη του ΔΝΤ.
«Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι μια πολιτική που προέρχεται από μια διαφορετική εποχή - που υπήρχε πραγματική ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας και οι πιστωτές δεν είχαν εμπιστοσύνη.
Σήμερα η κατάσταση δεν είναι έτσι.
Έχουμε την υποστήριξη του ΔΝΤ, το Ταμείο έχει δηλώσει πολύ καθαρά γιατί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να μειωθούν.
Από τη μείωση αυτή το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες» είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων λέγοντας: «Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή τις πιστεύουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να συνεχίσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα και στους Αμερικανούς επενδυτές, τονίζοντας ότι «ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα», ενώ τόνισε ότι χωρίς το πολιτικό ρίσκο, η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για επενδύσεις στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στην ενέργεια αλλά και ως διαμετακομιστικό κέντρο.

Image

Ο αγωγός EastMed και το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποκλείεται καμία χώρα, αλλά και ότι πρόκειται για συμφωνία ορόσημο.
«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής.
Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές μας προμήθειες κατά τον πλέον οικονομικά συμφέροντα τρόπο, και η Μεσόγειος είναι η νέα (αποδεδειγμένα) μεγάλη πηγή σε φυσικό αέριο, οπότε προχωρήσαμε στην πιο ορθή στρατηγικά λύση, να το εξάγουμε με έναν αγωγό που θα περνά από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «γελοία» τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.
«Θα χαρώ πολύ να δω την Τουρκία να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη.
Έχουμε τις διαφορές μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο.
Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν έχει νομική βάση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι δεν τη στήριξε για συγκεκριμένους λόγους.
«Δήλωσα όμως πως αν κυρωθεί η Συμφωνία δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε.
Παρακολουθούμε εφαρμογή, έχουμε θέματα που προσπαθούμε να λύσουμε και θέλουμε να προστατεύσουμε το brand της Μακεδονίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
«Δεν θελουμε να τους κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ στα Σκοπιά ούτε στην Αλβανία.
Αλλά ειδικά για την Αλβανία, υπάρχουν προϋποθέσεις να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα στον Αλβανό πρωθυπουργό είναι ότι έχει τη στήριξη της Ελλάδας, «αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν προστατεύονται.
Όταν έγινε ο σεισμός πρόσφατα στην Αλβανία ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να βοηθήσουμε».

Προβληματισμός για το χτύπημα των ΗΠΑ κατά του Soleimani

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος και για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Qassem Soleimani, έπειτα από αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, αλλά έχουμε και ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο.
Μας προβληματίζει πολύ το τι θα γίνει στην περιοχή, οι συνέπειες, η παραβίαση των κόκκινων γραμμών» είπε χαρακτηριστικά.

Το προσφυγικό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να αναφερθεί και στο προσφυγικό τονίζοντας ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να σηκώσει όλο το βάρος.
«Το ζήτημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα.
Αν δεν δράσει η ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να κοπεί στα δύο η Ευρώπη.
Ανυπομονώ να παρουσιάσει η Κομισιόν το σχέδιό της για το πώς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας» επεσήμανε.
Όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για όσους δεν εγκρίνονται οι σχετικές αιτήσεις, θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.
«Τα νησιά μας δέχονται πιέσεις κι εμείς χτίζουμε υποδομές στα νησιά για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Θέλουμε την υποστήριξη των ΜΚΟ, αν και κάποιες υπονομεύουν την διαδικασία.
Το Λιμενικό μας κάνει φανταστική δουλειά, προστατεύοντας τα σύνορά μας και σώζοντας ζωές.
Θα σώσουμε οποιονδήποτε κινδυνεύει να πνιγεί αλλά δεν είμαστε τουριστικό γραφείο» είπε.
Ο ίδιος απηύθυνε κι ένα μήνυμα προς τους διακινητές: «αν στείλετε ανθρώπους στην Ελλάδα που δεν έχουν δικαιώματα ασύλου θα γυρίσουν πίσω κι απλά θα χάσετε τα λεφτά σας».

Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή στάσης απέναντι στις ΗΠΑ, κάτι που -όπως είπε- δεν συνέβαλε στην ενίσχυση των σχέσεων.
«Το κόμμα του οποίου είμαι περήφανος να ηγούμαι εργάζεται για την σχέση αυτή» συμπλήρωσε.

Ο Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της Τουρκίας στη συνάντηση με Trump

Το θέμα της Τουρκίας αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι η Άγκυρα διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.
Παράλληλα, όμως, θα αναδείξει και το ατού του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο την ώρα που η ευρύτερη περιοχή μυρίζει μπαρούτι.
Σε κάθε περίπτωση, μια δημόσια δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου απέναντι στη λογική ταραξία της Τουρκίας συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων στις προσδοκίες από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Donald Trump.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχει θετική κατάληξη.
Και η εν λόγω αισιοδοξία, στηρίζεται όπως υποστηρίζουν στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, στην «πολύ καλή προετοιμασία» της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.
Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν, με καθένα από τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν παραβλέπουν το κλίμα αναταραχής που πυροδότησαν τα τελευταία συμβάντα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή με την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και την - κατ’ εντολή Trump - δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Q. Soilemani από αμερικανικά drones.
Από την άλλη, θεωρούν ευτυχή συγκυρία ότι η επίσκεψη δεν θα συμπέσει χρονικά με τις εξελισσόμενες διαδικασίες για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ.

Συνάντηση με Georgieva

Το πρωθυπουργικό ταξίδι πάντως, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις γεωπολιτικές διαστάσεις του. Θα έχει επίσης σημαντικές οικονομικές - επενδυτικές πτυχές, ενώ θα αφορά και τον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς και την ενδυνάμωση των σχέσεων του εθνικού κέντρου με την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ.
Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν την Ελλάδα ήδη με άλλο μάτι και εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα, ενώ κάποιοι, όπως η Blackstone, έχουν ήδη ξεκινήσει τις επενδύσεις στη χώρα. Σημαντικά θετικά μηνύματα ευελπιστεί η Αθήνα ότι θα προκύψουν και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, στις 18:30 σήμερα το απόγευμα.

Πέτσας: Πιθανότατα την Παρασκευή 10/1 η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Μητσοτάκη

Τη θέση ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ θα γίνουν άμεσα, πιθανότατα την Παρασκευή 10/1 διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τους ενημερώσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο τι επιδιώκει η κυβέρνηση από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να απομονώσει διπλωματικά την Άγκυρα και η Ουάσινγκτον - με μια σειρά δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων- αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα την Τουρκία και στη σημερινή συνάντηση αναμένεται αυτό να επιβεβαιωθεί.
Ανέφερε δε ότι η συνάντηση και η επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ περνούν μια από τις καλύτερες περιόδους στις σχέσεις τους είναι ένα μήνυμα που θα πάρουν όλοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης