Κρίσιμη συνάντηση Johnson με von der Leyen αύριο (8/1) - Η Βρετανία πιέζει για άμεση συμφωνία

Κρίσιμη συνάντηση Johnson με von der Leyen αύριο (8/1) - Η Βρετανία πιέζει για άμεση συμφωνία
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η αυριανή (8/1/2020) συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Κομισιόν
Η διαφωνία της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τις σχέσεις μετά το Brexit αναμένεται να «επιβεβαιωθεί» στη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, αύριο (8/1/2020).
Το Brexit θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου με τη Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Στη συνέχεια θα αρχίσει μια μεταβατική περίοδος, όπου Λονδίνο και Βρυξέλλες θα αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις που θα περιλαμβάνουν και τις νέες εμπορικές συμφωνίες.
Ωστόσο, και οι δύο πλευρές φαίνεται να διαφωνούν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αυτών των συνομιλιών.
Από τη μία πλευρά, ο Johnson πιέζει ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο, ενώ από την άλλη πλευρά η von der Leyen θεωρεί ότι είναι δύσκολη η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας εντός 11 μηνών.
Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην έχει επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με όρους τους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που σημαίνει υψηλότερους δασμούς και εμπόδια στο εμπόριο.
Στο πλαίσιο αυτό, η αυριανή συνάντηση της von der Leyen με τον Johnson θα μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι οι Βρυξέλλες θα υποχωρήσουν από τις δύσκολες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων ελάχιστης κανονιστικής συμμόρφωσης και αλιευτικών δικαιωμάτων.
Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος του no-deal παραμένει για το 2020» αναφέρεται σε ανάλυση της Teneo Intelligence.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «δημοσίως, η βρετανική κυβέρνηση θα διατηρήσει τη σκληρή της γραμμή απόκλισης από τους κανονισμούς της ΕΕ και θα απορρίψει το αίτημα των Βρυξελλών για ίσους όρους ανταγωνισμού.
Στην πράξη, όμως, ο Johnson θα αποδειχθεί πιο ρεαλιστής».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS