Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Δεκέμβριο του 2019 - Στις 49,4 μονάδες ο δείκτης PMI

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Δεκέμβριο του 2019 - Στις 49,4 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον Δεκέμβριο κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση στις 48,6 μονάδες
Σε τροχιά συρρίκνωσης επέστρεψε ο κλάδος υπηρεσιών στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (7/1) στοιχεία της Markit, αντιστρέφοντας την ανάκαμψη που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, έναντι 50,6 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019, υποχωρώντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο κλάδος υπηρεσιών είχε τη χειρότερη επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ η μηνιαία πτώση που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών.
Παρά το γεγονός ότι οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση, οι συνθήκες ζήτησης κατέγραψαν επιβράδυνση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μειώσουν τα τέλη παραγωγής οτυς και τις ανακτέλεστες υποχρεώσεις.
Ωστόσο, ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση παρέμεινε σε τροχιά επέκτασης, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις προσδοκίες παραγωγής διαμορφώθηκε επίσης πάνω από τις 50 μονάδες.
Επιπλέον, ο υποδείκτης επιχειρηματικού κλίματος που αφορά το νέο έτος παρέμεινε σε θετικό έδφαφος, αν και υποχώρησε από τα υψηλά πέντε μηνών στα οποία είχε βρεθεί τον Νοέμβριο.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο μεταποιητικός κλάδος, αυτός διαμορφώθηκε στις 48,6 μονάδες, έναντι 49,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων πέντε ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης