Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έτος ορόσημο το 2020 με 7 μεγάλες ανατροπές που θα φέρουν τις ασφαλιστικές εταιρίες στο προσκήνιο της οικονομίας

tags :
Έτος ορόσημο το 2020 με 7 μεγάλες ανατροπές που θα φέρουν τις ασφαλιστικές εταιρίες στο προσκήνιο της οικονομίας
Έτος ορόσημο το 2020 με 7 μεγάλες ανατροπές που θα φέρουν τις ασφαλιστικές εταιρίες
Έτος ορόσημο για τις ασφαλιστικές εταιρίες αναμένεται να είναι το 2020, καθώς μπαίνουν για πρώτη φορά μέσα από τρία «παράθυρα» στο Δημόσιο Τομέα (επικουρική ασφάλιση, συμπράξεις στην Υγεία και ασφάλιση αγροτών), αφετέρου διευρύνεται η συμμετοχή τους στην οικονομία, μέσα από συμπράξεις με τραπεζικά προϊόντα, αλλά και αποταμιευτικά προγράμματα εγγυημένης απόδοσης.
Τα παραπάνω αποτελούν μόλις το ένα κομμάτι της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αυτών τις οποίες οδηγεί βήμα-βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και CEO της Eurolife Ασφαλιστικής Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος φέρεται να δικαιώνεται στα όσα υποστηρίζει για τον κλάδο που «αποτελεί μοχλό στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας». Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει ο κ. Σαρρηγεωργίου ότι για κάθε 1,5 ευρώ τζίρο οι ασφαλιστικές εταιρίες επένδυαν 1 ευρώ από ίδια κεφάλαια.
Οι προκλήσεις, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στην χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι πολλές και εστιάζονται στις παρακάτω παραμέτρους:
1.  Διεύρυνση του bancassurance: Το χορό των συνεργασιών ασφαλιστικών εταιρειών με τις τράπεζες άνοιξε λίγο πριν κλείσει το 2019 η Interamerican η οποία προχώρησε σε 10ετή συνεργασία με την Attica Bank, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γιάννης Καντώρος, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασιών της εταιρίας και με άλλες τράπεζες. 
Το bancassurance τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εκ των lender της ασφαλιστικής αγοράς, η NN Ασφαλιστική επέκτεινε το 2017 τη συνεργασία που έχει με την τράπεζα Πειραιώς μέχρι το 2022. 
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνεργασία στην παρούσα φάση όπου οι τράπεζες έχουν βγει από τα capital control και ανοίγει εκ νέου το «παιχνίδι» των χορηγήσεών προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημαντικά ωφελημένες θα είναι και οι τράπεζες, καθώς καταφέρνουν να εισπράττουν πολύ προμήθειες από τα διάφορα πακέτα. 
Σήμερα, η Alpha Bank συνεργάζεται με την AXA, η Τράπεζα Πειραιώς με τις ERGO (γενικές καλύψεις) και NN Hellas (κλάδος ζωής), η Eurobank με την Eurolife  και η Εθνική με την κατά 100% θυγατρική της Εθνική Ασφαλιστική. 
Η Παγκρήτια, η Ηπείρου και η Χανίων συνεργάζονται με την Συνεταιριστική Ασφαλιστική, ενώ η Χανίων προωθεί και προϊόντα των εταιρειών Allianz και Υδρόγειος.
2. Συμπράξεις Κρατικών νοσοκομείων-Ασφαλιστικών εταιριών: Το bankingnews είχε αποκαλύψει –πριν ο υπουργός Υγείας εξαγγείλει- ότι ανοίγει εκ νέου πιλοτικά η συνεργασία κράτους ασφαλιστικών εταιριών στον τομέα της δημόσιας υγείας. Το δημόσιο διαθέτει σήμερα εγκαταστάσεις κρατικών νοσοκομείων που δεν χρησιμοποιεί και δεν είναι σε θέση να το πράξει στο ορατό μέλλον.
Άρα, παραχωρώντας τη διαχείριση αυτών των εγκαταστάσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά έσοδα, σε μια περίοδο όπου ο ΕΟΠΥΥ καλείται επειγόντως να αυξήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του, ο οποίος είναι κατά μισό δισεκ. ευρώ παθητικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ετήσιο κόστος της υγείας στη χώρα μας ανέρχεται στα 16 δις ευρώ, με τους ασφαλισμένους  ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους υπερδιπλάσιο ποσοστό χρημάτων σε σχέση με τους Ευρωπαίους, καθώς  καταβάλλουν κάθε χρόνο από την τσέπη τους γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ για δαπάνες υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες μόλις 500 εκατομμύρια.
3. Ασφάλιση προϊόντων και Αγροτών: Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, μέσα από συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στη γεωργική ασφάλιση.
Στόχος είναι οι αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ και άρα η μείωση της κρατικής συμμετοχής στα ασφαλισθέντα προϊόντα. Τον ρόλο αυτό έπαιζε κατά το παρελθόν η ΑΤΕ
4.Συμμετοχή ασφαλιστικών στην Επικουρική Σύνταξη:  Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και προβλέπει την ασφάλιση (επικουρικά) για τους νέους ασφαλισμένους από το 2021 σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με τις εισφορές να επενδύονται από την κρατική ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων, μέσα από τρία προγράμματα: Χαμηλού ρίσκου, μεσαίου και υψηλού, και στην ουσία να μπαίνουν στον ατομικό κουμπαρά του κάθε ασφαλισμένου.
5. Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης: Λαμβάνουν μορφή χιονοστοιβάδας, καθώς λειτουργούν ήδη 23. Αποτελούν τον 3ο πυλώνα ασφάλισης και αναμένεται η διασαφήνιση από την πλευρά της πολιτείας για το ύψος των  φορολογικών κινήτρων. Το προηγούμενο δεκαήμερο ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Σαρρηγεωργίου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και έθεσε τα αιτήματα του κλάδου, με πάγιο την έκπτωση από τους φόρους του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η πρόβλεψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που αποτελεί συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για τη δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού ταμείου για όλους του μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, μία συμφωνία η οποία θα επανασυζητηθεί από τον προσεχή Μάρτιο, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό.
6. Φυσικές καταστροφές: Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν εκπονήσει μελέτη για «Σύστημα Ασφάλισης των Κατοικιών έναντι Φυσικών Καταστροφών».
Η προτεινόμενη λύση για την εκ των προτέρων χρηματοδότηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές προϋποθέτει τη σύμπραξη ιδιωτικού – δημόσιου τομέα.
Στη χώρα μας, εξετάζεται σε δύο επίπεδα: Στο επίπεδο συμφωνίας ασφαλιστικών εταιριών και Δήμων και σε επίπεδο Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερα στο δεύτερο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος της Megabrokers Γιάννης Χατζηθεοδωσίου, έχει «οργώσει» με συνέδρια σχετικά τη χώρα.
7. Πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται  η διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποσταλεί επιστολή στα δυο ενδιαφερόμενα fund προκειμένου να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές το αργότερο μέσα στον Φεβρουάριο 2020 μεταξύ αυτώνπεριλαμβάνεται το CVC.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης