Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε εξέλιξη η νέα κακοκαιρία Ηφαιστίων - Χιόνια, ισχυροί άνεμοι και παγετός - Στα λευκά τα βόρεια προάστια της Αττικής

tags :
Σε εξέλιξη η νέα κακοκαιρία Ηφαιστίων - Χιόνια, ισχυροί άνεμοι και παγετός - Στα λευκά τα βόρεια προάστια της Αττικής
«Ηφαιστίων»: Σαρώνει τη χώρα - Που θα χιονίσει - Που εντοπίζονται προβλήματα

Πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται ανήμερα των Θεοφανείων στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας.
Ο «Ηφαιστίων», όπως ονομάστηκε η νέα κακοκαιρία, «χτυπάει» την Κρήτη με τις πιο έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κατολισθήσεις, ενώ κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια.
Image
Παράλληλα, άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν από τις πρωινές ώρες των Θεοφανείων στο Αιγαίο, με τις ταχύτητες να φτάνουν στα 161 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 km/h στη νότια Τήνο.
Αν και δεν χιόνισε -ακόμα- στο κέντρο και στα νότια, στα βόρεια προάστια της Αττικής και ιδιαίτερα σε Διόνυσο και Πεντέλη, αλλά και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τα Βίλλια, το... έστρωσε για τα καλά.
Image
Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία διακόπηκε στις εξής περιοχές:
-Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του εστιατορίου "Ζυγός", στο ρεύμα προς καζίνο.
-Στην Πεντέλη, επί της οδού Κλεισθένης και λεωφόρου Πεντέλης, από τη συμβολή με την οδό Αναπαύσεως, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πεντέλη.
Επίσης, κλειστή είναι η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού.
Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 22ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.
Στα Βίλλια, το χιόνι έφτασε τους 50 πόντους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δέκατη συνεχόμενη μέρα με χιονόπτωση στην περιοχή.
Με βάση, δε, τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε πάντως ότι επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας.
Image

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Η κακοκαιρία επηρέασε και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Ιόνιο, με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά να πέφτουν «θύματα» του νέου κύματος κακοκαιρίας.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νότιο Ιόνιο και φθάνουν τα 9 μποφόρ έχουν καθηλώσει στα λιμάνια της Ζακύνθου και του Πόρου (Κεφαλονιά) τα πλοία της γραμμής.
Νεότερη ενημέρωση αναμένεται τα μεσάνυχτα, ενώ για την καλύτερη ενημέρωσή του επιβατικού κοινού και προς αποφυγή ταλαιπωρίας καλό θα ήταν να ενημερώνονται είτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία είτε από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στα Χανιά

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.
Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στα τμήματα από το Καλάμι έως την Σούδα και από Γαλατά έως και Νωπήγεια υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πετρών, με τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών να εργάζονται, ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα.
Image
Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο από Ταυρωνίτη προς Βουκολιές στην περιοχή της Νερατζιάς.
Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Image
Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών του Δήμου Πλατανιά, καθώς και σε περιοχές του Δήμου Χανίων και του Δήμου Κισσάμου.
Στη Λεωφόρο Σούδας των Χανίων έπεσε μεγάλο δέντρο, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο ατύχημα και να κλείσει ο δρόμος, ενώ στο παλιό λιμάνι των Χανίων και το λιμανάκι του Πλατανιά από τον υψηλό κυματισμό βυθίστηκαν μικρές βάρκες.
Στο κέντρο των Χανίων από πτώση δέντρου προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο. Κατά την διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε τρία άτομα από ΙΧ αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε εξαιτίας της υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή του Σταλού, ενώ στην περιοχή της Κισάμου πυροσβέστες απομάκρυναν ζευγάρι ηλικιωμένων από κατοικία που πλημμύρισε.
Image

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Για το υπόλοιπο της ημέρας, περιμένουμε περιορισμό των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν τον έντονο χαρακτήρα τους.
Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο, κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Ο καιρός την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.
Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια. Σταδιακά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (πλην Θράκης) βελτιωμένος καιρός.

Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της Θράκης παροδικές χιονοπτώσεις, που από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 03) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου τις πρωινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Βαθμιαία θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8, στα ανατολικά και νότια 9 και τις πρωινές ώρες τοπικά 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στην Κρήτη (ορεινά - ημιορεινά) χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Στα υπόλοιπα βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια 9 με 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, τις πρωινές ώρες στα βόρεια πρόσκαιρα πυκνές, όπου θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης