Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λονδίνο και Βαγδάτη συμφωνούν στην αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή

Λονδίνο και Βαγδάτη συμφωνούν στην αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή
Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη για την αποκλιμάκωση της έντασης μετά τον θάνατο του Qassem Soleimani και συμφώνησαν να συνεργαστούν, ανακοίνωσε η Downing Street
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson συμφώνησε με τον Ιρακινό ομόλογό του Adel Abdul Mahdi ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη για την αποκλιμάκωση της έντασης μετά τον θάνατο του Qassem Soleimani (του ηγέτη της ιρανικής Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης) και συμφώνησαν να συνεργαστούν» για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Johnson.
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αταλάντευτη προσήλωση της Βρετανίας στη σταθερότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και επισήμανε τη σημασία του συνεχιζόμενου αγώνα εναντίον της κοινής απειλής που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος», προστίθεται στο κείμενο αυτό.
Νωρίτερα με την ανακοίνωση του Ιράν ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς που θέτει η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, η Βρετανία ξεκίνησε έναν κύκλο συζητήσεων με τους εταίρους της για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Johnson.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Johnson θα είχε συναντήσεις αργότερα σήμερα με τους κορυφαίους υπουργούς του για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας και τη συνομιλία που σκόπευε να έχει με τον πρωθυπουργό του Ιράκ.
Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια "πολύ ισχυρή" σχέση όσον αφορά την ασφάλεια και άλλα θέματα και επανέλαβε την πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Σχολιάζοντας ωστόσο τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι θα πλήξει 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στόχους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα, είπε ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για το Ιράκ, είπε ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να του επιβάλει κυρώσεις και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο διεθνής συνασπισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας δουλειά του στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης