Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Αν και ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι κίνδυνος, ταυτόχρονα… παραπλανά

Eurasia Group: Αν και ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι κίνδυνος, ταυτόχρονα… παραπλανά
Οι αναλυτές της Eurasia Group υποστηρίζουν πως ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Τεχεράνη επιθυμεί «ολοκληρωτικό πόλεμο»
Την άποψη ότι αν και μια «θανατηφόρος σύγκρουση» μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ είναι ένας κίνδυνος για το 2020, το μέγεθος της απειλής που προέρχεται από την Τεχεράνη έχει «παραφουσκώσει», επισημαίνουν αναλυτές της Eurasia Group.
Ενώ αναγνωρίζουν ότι το Ιράν αποτελεί πράγματι ένα γεωπολιτικό ρίσκο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «ούτε ο Trump αλλά ούτε και η Τεχεράνη θέλουν ένα ολοκληρωτικό πόλεμο».
«Η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Αυτοί περιλαμβάνουν μια θανατηφόρο σύγκρουση με το Ιράν και ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση.
«Είναι πιθανές θανατηφόρες διαμάχες στο Ιράκ μεταξύ δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ιράν.
Το Ιράν θα διακόψει την κυκλοφορία των τάνκερ στον Περσικό Κόλπο και θα χτυπήσουν τις ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσεις τους συνεργάτες του σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για να στοχεύσει τους πολίτες των ΗΠΑ και τους συμμάχους των ΗΠΑ» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, τονίζουν ότι τα ΜΜΕ υπερβάλουν ως προς το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή από τα σοβαρότερα θέματα.
«Ο νέος άξονας του κακού -το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα και η Συρία- είναι απίθανο να ξεσπάσει το 2020, παρά τα όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ.
Το Ιράν αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή, αλλά ούτε ο Trump ούτε η Τεχεράνη θέλουν ολοκληρωτικό πόλεμο» αναφέρεται στην ανάλυση της Eurasia Group.

Οι αμερικανικές εκλογές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές το 2020.
«Φέτος, οι αμερικανικοί θεσμοί θα δοκιμαστούν με πρωτοφανείς τρόπους.
Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο, μιας εκλογής στις ΗΠΑ που πολλοί θα θεωρήσουν παράνομη, την αβεβαιότητα ως επακόλουθο και ένα περιβάλλον εξωτερικής πολιτικής λιγότερο σταθερό από το κενό που προκύπτει» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Χαρακτηρίζοντας τις εκλογές ως το «Brexit των ΗΠΑ» οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει από ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα, είτε ο Trump νικήσει είτε όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης